ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Αναρτώνται σήμερα τα εκκαθαριστικά – Ελάφρυνση θα δουν 8 στους 10 ιδιοκτήτες ακινήτων

Αναρτώνται σήμερα τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ στο Taxis με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) να έχει βεβαιώσει φόρο 2,3 δισ. ευρώ σε 7,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, έναντι 2,65 δισ. ευρώ πέρυσι. Η αποπληρωμή του φόρου ακινήτων θα γίνει σε 10 δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται στα τέλη Μαΐου και τη διαδικασία να ολοκληρώνεται τον Φεβρουάριο του 2023.

Ο βασικός φόρος για τα κτίσματα κυμαίνεται εφέτος από 2,00 έως 16,20 ευρώ ανά τ.μ. βάσει της τιμής ζώνης, ενώ για τα οικόπεδα από 3,7 έως 9.250 ευρώ ανά 1.000 τ.μ.. Για εμπράγματα δικαιώματα η αξία των οποίων υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ, επιβάλλεται επιπλέον φόρος ανά εμπράγματο δικαίωμα με συντελεστή από 0% έως 1% επί της αξίας της περιουσίας.

Για τα φυσικά πρόσωπα με συνολική αξία περιουσίας που υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ ο ΕΝΦΙΑ που προκύπτει έχει προσαυξηθεί με την εφαρμογή συντελεστών προσαύξησης που κυμαίνονται από 5% έως 20%.

Η εκκαθάριση του νέου ΕΝΦΙΑ, ο οποίος συνολικά υπερβαίνει τα 2,2 δισ. ευρώ, βγάζει ελαφρύνσεις για περίπου 8 στους 10 ιδιοκτήτες ακινήτων παρά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών.

Σχεδόν 900.000 φορολογούμενοι δεν θα έχουν καμία αλλαγή στον λογαριασμό, περίπου 350.000 θα καταβάλουν υψηλότερο φόρο σε σχέση με το 2021, ενώ τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις θα διαπιστώσουν περίπου 180.000 ιδιοκτήτες ακινήτων με μεγάλη ακίνητη περιουσία και ακίνητα σε περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες έκαναν άλμα ή εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο σύστημα αντικειμενικού υπολογισμού της αξίας ακινήτων.

Επίσης πάνω από 1 εκατ. φορολογούμενοι που εμφάνισαν χαμηλά εισοδήματα στη φορολογική δήλωση που υπέβαλαν το 2021 θα κερδίσουν έκπτωση φόρου 50% ή 100%.

Το δρόμο για την πληρωμή της πρωτης δόσης του ΕΝΦΙΑ έως το τέλος Μαΐου άνοιξε τροπολογία η οποία κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Ορίζει ότι κάθε μια από τις έως δεκα μηνιαίες δόσεις δεν μπορεί να είναι μικρότερη των δέκα (10) ευρώ, με την πρώτη να καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα έκδοσης της πράξης προσδιορισμού φόρου, εφόσον η πράξη προσδιορισμού εκδοθεί μέχρι τις 15 του μήνα. Διαφορετικά η καταβολή της γίνεται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου, οι δε επόμενες δόσεις μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα ενώ η τελευταία δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Φεβρουαρίου του επόμενου έτους.

Παραδείγματα

Ιδιοκτήτης διαμερίσματος 90 τ.μ. στο Περιστέρι, αν και είδε την αντικειμενική αξία του ακινήτου του να αυξάνεται κατά 31,8%, ο ΕΝΦΙΑ που θα πληρώσει εφέτος θα είναι μειωμένος κατά 29%.

Ιδιοκτήτης διαμερίσματος 120 τ.μ. στα Βριλήσσια, ο οποίος είδε την αντικειμενική αξία του ακινήτου του να κάνει άλμα 53%, θα διαπιστώσει στον νέο λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ ότι θα πληρώσει ακριβώς το ίδιο ποσό φόρου που κατέβαλε και για το 2021.

Ιδιοκτήτης κατοικίας 300 τ.μ. στην Αγία Παρασκευή όπου η τιμή ζώνης αυξήθηκε κατά 20%. Ο συγκεκριμένος φορολογούμενους, ο οποίος μέχρι πέρυσι πλήρωνε εκτός από τον κύριο φόρο και συμπληρωματικό φόρο, εφέτος για το συγκεκριμένο ακίνητο θα πληρώσει ΕΝΦΙΑ μειωμένο κατά 15%.

Ιδιοκτήτης μιας κατοικίας 250 τ.μ. στη Μύκονο θα πληρώσει 16,5% μεγαλύτερο φόρο για το συγκεκριμένο ακίνητο, λόγω της αύξησης κατά 20,4% της αντικειμενικής αξίας.

Πηγή newsbomb.gr

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

To Top