Από το Ηρώο – Κενοτάφιο του Αθανασίου Διάκου ξεκίνησαν το βράδυ του Σαββάτου, οι εκδηλώσεις της 2ης ημέρας των τριήμερων εκδηλώσεων για τον Αθανάσιο Διάκο που διοργανώνει ο Δήμος Λαμιέων υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδας, με πομπή τιμής και μνήμης από τη Δημοτική Φιλαρμονική Λαμίας που παιάνιζε αποδίδοντας τις δέουσες τιμές στον Εθνομάρτυρα, με τη συμμετοχή τοπικών χορευτικών συλλόγων αλλά και πολιτών με την πομπή να καταλήγει στην ομώνυμη πλατεία του Αθανασίου Διάκου.
Κατά την δεύτερη ημέρα των εκδηλώσεων σε μια κατάμεστη από κόσμο πλατεία το παρών έδωσαν ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Φθιώτιδας κ.κ. Συμεών π. Νεόφυτος Ραφαηλίδης, ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Κυροδήμος, ο Αντιδήμαρχος Παναγιώτης Φώσκολος, η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος για τον Πολιτισμό Ευμορφία Ρουποτιά – Σκαμαγκούλη, η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ελένη Μπενιάτα, τοπικοί χορευτικοί σύλλογοι και η Λέσχη Εφέδρων Καταδρομέων.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος ο οποίος υπογράμμισε το ιστορικό «χρέος» της Δημοτικής Αρχής αλλά και ολόκληρης της Φθιωτικής κοινωνίας να μνημονεύει και να αναδεικνύει με κάθε ευκαιρία την σπουδαία συμβολή του Αθανάσιου Διάκου στον επαναστατικό αγώνα και την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον Οθωμανικό ζυγό, με τα διαχρονικά μηνύματα που εξέπεμψε στα πέρατα της γης.
Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λαμιέων τόνισε χαρακτηριστικά : «…Είναι μεγάλη χαρά και τιμή για εμάς, στον Δήμο Λαμιέων, να σας υποδεχόμαστε σήμερα σε μία από τις πιο όμορφες πλατείες της πόλης μας, την πλατεία Διάκου, η οποία και έλαβε το όνομά της από τον ανδριάντα του εθνικού μας ήρωα, του Αθανασίου Διάκου.
Τι πιο συγκινητικό, επομένως, να αντηχεί σε τούτο το σημείο ο Ύμνος στην Αθανασία, προσδοκώντας να ανταμώσει τον Ήρωά μας, που με το αίμα του έδωσε στην Ελευθερία την αληθινή πραγμάτωσή της και διεμήνυσε στις επόμενες γενεές το σθένος με το οποίο πρέπει να υπερασπιζόμαστε τη Δημοκρατία, την Πατρίδα και την Ιστορία μας.
Σας καλωσορίζω όλες και όλους σήμερα σε ένα μοναδικό εορταστικό ταξίδι, στη ζωή, τους αγώνες και την παρακαταθήκη που άφησε ο Αθανάσιος Διάκος.
Κυρίες και κύριοι, ο τόπος μας υπήρξε ανέκαθεν κομβικό σημείο για την Ελλάδα και στα εδάφη μας εκτυλίχθηκαν σημαντικές μάχες, που έμελλε να γραφτούν με χρυσά γράμματα στις σελίδες της Ιστορίας, όχι μόνο της Ελληνικής, αλλά και της Παγκόσμιας.
Θερμοπύλες, Αλαμάνα, Γοργοπόταμος.
Ένα ιστορικό τρίγωνο, με βαρύ αξιακό φορτίο που κληρονομήσαμε ως κάτοικοι του Δήμου Λαμιέων και που είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό. Ιστορικές τοποθεσίες με γεγονότα που επηρέασαν ξεχωριστά το καθένα την Ελληνική και παγκόσμια ιστορία, συμβάλλοντας καθοριστικά στο ιδεώδες της ελευθερίας.
Η Ελληνική Επανάσταση του ’21 ανέδειξε και στον τόπο μας ονόματα με βαρύ φορτίο, που καλούμαστε να τιμάμε καθημερινά με τις πράξεις μας, όπως ο Αθανάσιος Διάκος.
Μία από τις πρώτες μάχες του Εθνικού ξεσηκωμού, δόθηκε στην ξύλινη γέφυρα της Αλαμάνας (Σπερχειού), πλησίον των Θερμοπυλών, τον Απρίλιο του 1821 και συνδέθηκε με την ηρωική προσπάθεια του Αθανασίου Διάκου να αναχαιτίσει τις Οθωμανικές ορδές.
Ο ηρωικός αγώνας των Ελλήνων στην Αλαμάνα, με επικεφαλής τον Αθανάσιο Διάκο, απέναντι στον εχθρό και ο μαρτυρικός του θάνατος στη Λαμία, συγκλονίζουν ακόμα και σήμερα. Ωστόσο η απώλειά του ένα μόλις μήνα μετά την κήρυξη της Επανάστασης, άφησε δυσαναπλήρωτο κενό και υπήρξε μεγάλο πλήγμα για τον Αγώνα. Μετά τό μαρτυρικό θάνατο του Διάκου, η Αλαμάνα, έγινε σύμβολο θυσίας, και αποτελεί τις Θερμοπύλες του νεότερου Ελληνισμού.
Ο Δήμος Λαμιέων, από γωνιά σε γωνιά, τιμά τον ήρωά μας, όχι μόνο σήμερα, αλλά κάθε μέρα.
Ο ανδριάντας του Αθανασίου Διάκου, εδώ, στην ομώνυμη πλατεία (έργο του Ιωάννη Καρακατσάνη), το Κενοτάφιο με τον Γολγοθά και τον μαρμάρινο Σταυρό επί της οδού Καλύβα – Μπακογιάννη, το ψηφιδωτό που αναπαριστά τη μορφή του Αθανασίου Διάκου επί της Εθνικής Οδού στο ύψος της Αλαμάνας (έργο της Έλλης Βοΐλα) και η μαρμάρινη προτομή του Αθανασίου Διάκου στην Αλαμάνα (έργο του Μιχάλη Τόμπρου), αποτελούν σημαντικά ακίνητα μνημεία, τα οποία συνθέτουν το πολυποίκιλο πολιτιστικό μωσαϊκό του τόπου μας.
Μνημεία που αντιστέκονται στον χρόνο για να μας θυμίζουν τις θυσίες των προγόνων μας για την Ελευθερία. Τις θυσίες εκείνες που μας καθορίζουν ως Έλληνες και μας οδηγούν στο αύριο.
Φίλες και φίλοι, όλα τα συναισθήματα συνοψίζονται στο απόσπασμα του ποιήματος του Κωστή Παλαμά:
«Στης Αλαμάνας η Κλειώ το θρυλικό γιοφύρι
τη δάφνη την αμάραντη κατέβηκε να σπείρει,
κι η Ελευθερία που τ’ άστρο της ανέσπερο στην πλάση
το Λεωνίδα ανάστησε στο Διάκο το Θανάση».
Θα ήθελα να συγχαρώ και να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους όσοι συνέβαλαν για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων, ενισχύοντας την κοινή προσπάθεια για καλύτερη κατανόηση της ιστορίας μας, αλλά και την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς…».
Ακολούθησε ομιλία της κυρίας Στέλλας Καλογερά, εκπροσώπου του Συνδέσμου Φιλολόγων Φθιώτιδας µε τίτλο «Αθανάσιος Διάκος: Ένα διαχρονικό πρότυπο».
Ιδιαίτερα εντυπωσιακά, αποτέλεσαν στη συνέχεια το Ιστορικό Δρώμενο Φουστανελοφόρων – Λαμπαδηφορία καθώς και η Μουσική παράσταση – Θρήνοι για το θάνατο του Αθανασίου Διάκου με τη συμμετοχή του ηπειρώτικου πολυφωνικού συνόλου του Δημοτικού Ωδείου Λαμίας με υπεύθυνο τον κύριο Αλέξανδρο Τσιμέκα.