Σήμερα, Παρασκευή (7.5.2025), σύμφωνα με το εορτολόγιο τιμάται η μνήμη Αγίου Ευγενίου του Ιερομάρτυρος, ενώ σ’ όλες τις εκκλησίες το απόγευμα θα ψαλλούν οι Α’ Χαιρετισμοί εις την Υπεραγία Θεοτόκο.
Τα ονόματα που γιορτάζουν σήμερα, σύμφωνα με το εορτολόγιο, είναι τα εξής:
Ευγένιος, Ευγένης *
Α΄Χαιρετισμοί εις την Υπεραγία Θεότοκο
Ο Ακάθιστος Ύμνος ή αλλιώς Χαιρετισμοί, είναι ένα μεγάλο και σπουδαίο ποίημα, γραμμένο τον 6ο αιώνα μ.Χ., που μιλάει στην Παναγία και της λέει επαίνους, ευχαριστίες και προσευχές.
Ποιητής των Χαιρετισμών είναι μάλλον ο άγιος Ρωμανός ο Μελωδός, ένας από τους μεγαλύτερους ελληνόγλωσσους ποιητές όλων των εποχών. Το ποίημα είναι μελοποιημένο, έχει μουσική και ανήκει στο είδος κλασικής μουσικής του Βυζαντίου που λέγεται «κοντάκιο». Έχει 24 στροφές «οίκους», οι οποίοι αρχίζουν, με τη σειρά, από τα 24 γράμματα της αλφαβήτου.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία ψάλλει τους Χαιρετισμούς κάθε Παρασκευή βράδυ, τις πρώτες 5 εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής.
Eπί της ουσίας, «κόβουμε» τους Χαιρετισμούς σε 4 κομμάτια, λέγονται «4 στάσεις» και λέμε από ένα κάθε Παρασκευή, ενώ την 5η Παρασκευή λέγεται ολόκληρο το έργο (Ακάθιστος Ύμνος).
*Υπάρχουν και άλλες ημερομηνίες που γιορτάζει αυτό το όνομα.
To άρθρο Εορτολόγιο – Α’ Χαιρετισμοί της Θεοτόκου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 7 Μαρτίου 2025 δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
Ελλάδα – NewsIT Read More