ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έως τις 24 Ιουλίου η ηλεκτρονική αίτηση επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας για επικούρηση και εφάπαξ

Ενιαία ειδοποιητήρια με όλες τις νέες μηνιαίες εισφορές για κύρια και επικουρική ασφάλιση, καθώς και για την εφάπαξ παροχή θα λαμβάνουν από αυτόν τον μήνα περίπου 250.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και επιστήμονες.

Τα ειδοποιητήρια με τις εισφορές Ιουλίου θα περιλαμβάνουν τις τρεις επιλογές που θα έχουν οι ασφαλισμένοι σε επικούρηση και πρόνοια, προκειμένου να επιλέξουν μία που θα ισχύσει για ολόκληρο το β’ εξάμηνο του 2020, δηλαδή για την περίοδο από 1.7.2020 έως 31.12.2020. Για το α’ εξάμηνο κατέβαλαν υποχρεωτικά όλοι τις εισφορές της πρώτης κατηγορίας. Η επιλογή πρέπει να γίνει έως την Παρασκευή 24 Ιουλίου.

Οι νέοι κανόνες εισφοροδότησης για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους διαμορφώνουν ένα διαφορετικό πλαίσιο στον χώρο της ασφάλισης, καθώς πλέον οι μη μισθωτοί από μόνοι τους την επικουρική σύνταξη και την εφάπαξ παροχή που θα λάβουν.

Μέσω του νέου εισφοροδοτικού συστήματος:

– Αποσυνδέεται ο υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών από τον εκάστοτε κατώτατο βασικό μισθό.
– Η κατάταξη σε μία από τις κατηγορίες αυτές είναι υποχρεωτική και γίνεται με ελεύθερη επιλογή μετά από υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης.

Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας είναι ανεξάρτητη για κάθε Κλάδο Ασφάλισης. Το δικαίωμα επιλογής ασκείται από υποχρεωτικά και προαιρετικά ασφαλισμένους.

– Η δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας ανανεώνεται ετησίως.
– Διαμορφώνεται νέο ανώτατο όριο εισφορών.

Ειδικότερα, δημιουργούνται τρεις ασφαλιστικές κατηγορίες για τον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης

και τρεις ασφαλιστικές κατηγορίες για τον Κλάδο Εφάπαξ Παροχών (πρόνοια).

Παράλληλη ασφάλιση
Για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους με πολλαπλή μη μισθωτή δραστηριότητα, καταβάλλεται μία μόνο ασφαλιστική εισφορά για κάθε Κλάδο.
Για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που παράλληλα απασχολούνται ως μισθωτοί, οι εισφορές που καταβάλλονται από την μισθωτή απασχόληση αφαιρούνται από τις εισφορές της ασφαλιστικής κατηγορίας που έχουν επιλέξει. Για το χρονικό διάστημα αυτό οι ελάχιστες εισφορές δεν μπορούν να υπολείπονται του ποσού της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας.

Εάν έχει επιλεγεί ασφαλιστική κατηγορία ανώτερη της 1ης, ο ασφαλισμένος θα καταβάλλει την διαφορά μετά την αφαίρεση των εισφορών από την μισθωτή απασχόληση.
Πατήστε εδώ για να κάνετε την ηλεκτρονική αίτηση επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας έως και την Παρασκευή 24/7/2020.

Πηγή
topontiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker