Επιστήμονες στις ΗΠΑ αναπτύσσουν έναν «βιονικό μαστό» που θα μπορούσε να αποκαταστήσει την αίσθηση του στήθους σε γυναίκες που που έχουν υποβληθεί σε μαστεκτομή και επανορθωτικές επεμβάσεις. Μετά τη μαστεκτομή, πολλές ασθενείς επιλέγουν να υποβληθούν σε επανορθωτική χειρουργική επέμβαση για την αναδόμηση των μαστών με εμφυτεύματα ή ιστούς από άλλα σημεία του σώματος. Ωστόσο, μόλις πρόσφατα υπήρξε η δυνατότητα δυνητικής αποκατάστασης των νεύρων του στήθους και των θηλών στο πλαίσιο αυτής της επέμβασης. Έτσι, πολλές ασθενείς βιώνουν απώλεια αίσθησης στο στήθος τους και μείωση της σεξουαλικής ικανοποίησης που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική τους υγεία.
Ο βιονικός μαστός βρίσκεται ακόμη υπό ανάπτυξη. Ωστόσο, η ομάδα μόλις έλαβε 4 εκατομμύρια δολάρια από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) των ΗΠΑ για να αρχίσει να δοκιμάζει τη συσκευή σε ασθενείς ήδη από το επόμενο έτος.
Η Δρ. Στέισι Λιντάου, γυναικολόγος και καθηγήτρια μαιευτικής και γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο που ηγείται της έρευνας, εμπνεύστηκε την ιδέα του βιονικού μαστού όταν άκουσε τις ασθενείς να περιγράφουν τις εμπειρίες τους από την ανάρρωση μετά από μαστεκτομή. Όπως είπαν, η επέμβαση είχε αρνητικές επιπτώσεις στη σεξουαλική τους ζωή, αλλά και στις καθημερινές κοινωνικές τους αλληλεπιδράσεις – για παράδειγμα, δεν μπορούσαν πλέον να νιώσουν τη ζεστασιά μιας αγκαλιάς.
«Οι ασθενείς μου που γνωρίζουν ότι είμαι και ερευνήτρια μου ζήτησαν να βρω μια λύση για αυτό το πρόβλημα», δήλωσε στο Live Science η Λιντάου. «Το στήθος είναι ένα σημαντικό σεξουαλικό όργανο για πολλές γυναίκες και τους συντρόφους τους και η απώλεια της αίσθησης στο στήθος για ορισμένες γυναίκες είναι τόσο οδυνηρή όσο θα ήταν για έναν άνδρα να χάσει την αίσθηση στο πέος του», εξήγησε.
Κατά τον σχεδιασμό του νέου βιονικού μαστού – τον οποίο οι ερευνητές περιέγραψαν για πρώτη φορά το 2020 σε άρθρο τους στο περιοδικό «Frontiers in Neurorobotics» – η ομάδα εμπνεύστηκε από την τεχνολογία που είχε ήδη αναπτυχθεί για την αποκατάσταση της αίσθησης σε ασθενείς με προσθετικά χέρια.
(Lindau et al/Frontiers)
Πώς λειτουργεί ο βιονικός μαστός
Αρχικά οι ερευνητές εισάγουν τεχνητούς αισθητήρες πίεσης κάτω από το δέρμα του ανακατασκευασμένου μαστού. Όταν διεγείρονται από την πίεση, οι αισθητήρες αυτοί στέλνουν σήματα σε ηλεκτρόδια που έχουν εμφυτευθεί κάτω από το χέρι, τα οποία με τη σειρά τους διεγείρουν τα μεσοπλεύρια νεύρα που διατρέχουν μεταξύ των πλευρών. Αυτά τα νεύρα στη συνέχεια αναμεταδίδουν τα σήματα στον εγκέφαλο, όπου ερμηνεύονται ως αίσθηση.
Κατά τα επόμενα τεσσεράμισι χρόνια, η Λιντάου και η ομάδα της σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν τα κονδύλια του NIH για να διεξάγουν μια μελέτη απόδειξης της έννοιας σε οκτώ ασθενείς που θα υποβληθούν σε μαστεκτομή και επανορθωτική χειρουργική επέμβαση, για να επιβεβαιώσουν ότι μπορούν να παρέχουν ηλεκτρισμό στα μεσοπλεύρια νεύρα μέσω ηλεκτροδίων.
Παράλληλα, οι βιομηχανικοί επιστήμονες της ομάδας αναπτύσσουν τους τεχνητούς αισθητήρες πίεσης από μαλακά, εύκαμπτα πολυμερή υλικά που θα έχουν παρόμοια αίσθηση με τον ιστό του μαστού, δήλωσε στο Live Science ο Σιχόνγκ Γουάνγκ, επίκουρος καθηγητής μοριακής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Επεξεργάζονται επίσης τρόπους για να διασφαλίσουν ότι οι αισθητήρες δεν θα προκαλούν επιβλαβή ανοσολογική αντίδραση μόλις εμφυτευτούν στο σώμα.
Εάν αυτές οι προσπάθειες είναι επιτυχείς, η ομάδα σχεδιάζει να συνδυάσει τους εύκαμπτους αισθητήρες και τα ηλεκτρόδια σε μια συσκευή που θα μπορεί να δοκιμαστεί σε ασθενείς. Τέλος, εκτιμούν πως η συσκευή αυτή μπορεί να έχει και άλλες εφαρμογές.
ΠΗΓΗ: Live Science
www.ertnews.gr