Μια πρακτική που έχει τις ρίζες της στην κινεζική βοτανοθεραπεία για πάνω από 2.000 χρόνια -η εξέταση της ανθρώπινης γλώσσας για ενδείξεις ασθένειας- υιοθετείται τώρα από επιστήμονες που χρησιμοποιούν μηχανική μάθηση και τεχνητή νοημοσύνη.
Μια μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές των Πανεπιστημίων Middle Technical (MTU) στη Βαγδάτη και Νότιας Αυστραλίας (UniSA) παρέχει τώρα περαιτέρω αποδείξεις για την αξιοσημείωτη ακρίβεια αυτής της τεχνολογίας στην ανίχνευση ασθενειών.
Μηχανικοί από το MTU και το UniSA χρησιμοποίησαν μια web κάμερα USB και έναν υπολογιστή για να καταγράψουν εικόνες γλώσσας από 50 ασθενείς με διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια και αναιμία. Στη συνέχεια συνέκριναν τα χρώματα της γλώσσας των ασθενών με μια βάση δεδομένων 9.000 εικόνων.
Αξιοποιώντας προηγμένες τεχνικές επεξεργασίας εικόνας, οι ερευνητές πέτυχαν ποσοστό διαγνωστικής ακρίβειας 94%, σε σύγκριση με τις συμβατικές εργαστηριακές εξετάσεις. Το σύστημα δημιούργησε αυτόματα φωνητικά μηνύματα που προσδιόριζαν το χρώμα της γλώσσας του ασθενούς και την ασθένεια που ανιχνεύθηκε, τα οποία στάλθηκαν ως μήνυμα είτε στον ασθενή είτε στον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.
«Πριν από χιλιάδες χρόνια η κινεζική ιατρική ήταν πρωτοπόρος στην πρακτική της εξέτασης της γλώσσας για την ανίχνευση ασθενειών», αναφέρει ο Ali Al-Naji, αναπληρωτής καθηγητής στο MTU και στο UniSA, σε ανακοίνωση του πανεπιστημίου.
«Η συμβατική ιατρική υποστηρίζει εδώ και καιρό αυτή τη μέθοδο, αποδεικνύοντας ότι το χρώμα, το σχήμα και το πάχος της γλώσσας μπορούν να αποκαλύψουν σημάδια διαβήτη, προβλήματα του ήπατος, του κυκλοφορικού και του πεπτικού συστήματος, καθώς και ασθενειών του αίματος και της καρδιάς», εξηγεί ο ερευνητής.
«Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, νέες μέθοδοι διάγνωσης ασθενειών από την εξέταση της γλώσσας γίνονται πλέον εξ αποστάσεως με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και μιας κάμερας – ακόμη και ενός smartphone. Η ηλεκτρονική ανάλυση της γλώσσας είναι εξαιρετικά ακριβής και θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξ αποστάσεως διάγνωση ασθενειών με ασφαλή, αποτελεσματικό, εύκολο, ανώδυνο και οικονομικά αποδοτικό τρόπο», προσθέτει ο ερευνητής.
Προηγούμενες έρευνες που χρησιμοποίησαν διαγνωστικά συστήματα γλώσσας έχουν εντοπίσει αποτελεσματικά καταστάσεις όπως σκωληκοειδίτιδα, διαβήτη και θυρεοειδοπάθεια.
«Είναι δυνατόν να διαγνωστούν με ακρίβεια 80% περισσότερες από 10 ασθένειες που προκαλούν ορατή αλλαγή στο χρώμα της γλώσσας. Στη μελέτη μας πετύχαμε ακρίβεια 94% με τρεις ασθένειες, οπότε υπάρχει η δυνατότητα να τελειοποιήσουμε την έρευνα αυτή ακόμη περισσότερο», σημειώνει ο Al-Naji.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «AIP Conference Proceedings».
ΠΗΓΗ: Studyfinds
www.ertnews.gr