Η αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και των τοπικών προϊόντων για την ανάδειξη της Στερεάς Ελλάδας ως τουριστικό προορισμό, που έχει ως αποτέλεσμα την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής, ήταν το κεντρικό θέμα της εσπερίδας με θέμα : «Η ανάπτυξη του Τουρισμού στη Στερεά Ελλάδα». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Έκθεσης Lamia Expo 2022 από την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδας και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, υπό την αιγίδα του ΕΟΤ.
Οι ομιλητές ανάμεσα στους οποίους ήταν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Β. Σποράδων κ. Χρυσόστομος, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεώργιος, μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Τουρισμού, αναφέρθηκαν στην αξία της διατήρησης της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας, αλλά και στους προτεινόμενους τρόπους βελτίωσης, αξιοποίησης και συνάμα διάνθισης του θρησκευτικού τουρισμού και του αγροτουρισμού στη Στερεά Ελλάδα.
Χαιρετισμό στην εσπερίδα απηύθυνε και ο Δημάρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος, αναφέροντας μεταξύ άλλων:
«…Ο τουρισμός αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές δραστηριότητες της παγκόσμιας οικονομίας και ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας στις κρατικές, περιφερειακές και τοπικές οικονομίες.
Ο θρησκευτικός τουρισμός, ο αγροτουρισμός αλλά και ο πολιτιστικός και ο ιαματικός, αποτελούν κλάδους, οι οποίοι αναπτύσσονται με γρήγορους ρυθμούς, τις τελευταίες δεκαετίες και εξελίσσονται με ταχύτατους ρυθμούς. Ο Δήμος Λαμιέων, η Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας, αλλά και όλη η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, διαθέτει ένα πλούσιο απόθεμα μνημείων και χώρων, τα οποία σε συνδυασμό με άλλους φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους, αλλά και την ενσωμάτωση νέων και καινοτόμων τεχνολογιών, μπορούν να συμβάλλουν στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.
Εκείνο που χρειάζεται, είναι η επίσκεψη στα ενδιαφερόμενα μέρη να συνδυάζεται και με άλλες δραστηριότητες ώστε ο αριθμός των επισκεπτών αλλά και ο χρόνος παραμονής τους στον τόπο μας, να αυξάνεται διαρκώς. Επομένως, είναι απαραίτητη η προώθηση δράσεων, όπως η σημερινή, εξαιρετικά σημαντική εσπερίδα, οι οποίες ενισχύουν την προβολή και ανάδειξη των θρησκευτικών μνημείων της περιοχής, με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και μεριμνά για τη διαφύλαξη του ιδιαίτερου χαρακτήρα αυτών των μνημείων.
Η πολιτιστική κληρονομιά κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική για έναν τόπο και χρήζει κατάλληλης αξιοποίησης και διαχείρισης μέσω του τουρισμού, με απώτερο σκοπό τη βιώσιμη ανάπτυξη ενός τόπου. Κρίνεται, επομένως, εύλογο να θεωρείται απαραίτητος ο συνδυασμός δύο (ή και περισσοτέρων) μορφών τουρισμού, ώστε με βάση τις στρατηγικές που θα διαμορφωθούν, να οδηγηθεί ένας τόπος στην ανάπτυξη».
Τη συζήτηση στην οποία αναπτύχθηκαν οι συνέργειες της Αυτοδιοίκησης, του Επιμελητηρίου και των Ξενοδόχων που παρακολούθησαν αιρετοί, εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων και στελέχη της αγοράς, ο Αντιδήμαρχος Λαμιέων Παναγιώτης Φώσκολος παρουσίασε τον σχεδιασμό και τις δράσεις του Δήμου Λαμιέων που συντείνουν στην προβολή της περιοχής μας και στην ανάπτυξη του τουριστικού τομέα.
Αναλύθηκαν δράσεις για τον Θεματικό τουρισμό, η τουριστική χάρτα του Δήμου Λαμιέων, τα εργαλεία χρηματοδότησης και διαχείρισης ροών επισκεπτών μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας, ο προγραμματισμός για την αξιοποίηση του ιστορικού τρίγωνου (Θερμοπύλες, Αλαμάνα , Γοργοπόταμος), η κάρτα δημότη, η επανεκκίνηση της ΠΕΛ ενώ ακολούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις των παρευρισκομένων.
Με το πέρας της εσπερίδας οι συμμετέχοντες Ιεράρχες μαζί με το Δήμαρχο Λαμιέων περιηγήθηκαν στα περίπτερα της Lamia Expo 2022.