ΤΟΠΙΚΑ

Φιλοξενία δασκάλων από την Λιλ της Γαλλίας στην Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας, φιλοξένησε πέντε εκπαιδευτικούς από την Λιλ της Γαλλίας από 10/4/2022 έως 16/4/2022. Οι εκπαιδευτικοί (δάσκαλοι γενικής και ειδικής αγωγής) εκπροσωπούσαν την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Λιλ κι ανήκουν στο Δημοτικό σχολείο Roubaix Blaise Pascal .

Η φιλοξενία έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος Εράσμους KA1 ‘Job Shadowing’ (παρακολούθηση εργασίας). Οι εκπαιδευτικοί, επέλεξαν την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Φθιώτιδας μέσα από το eTwinning. Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Λιλ, έχει στην δικαιοδοσία της πολλά δημοτικά σχολεία με υψηλό ποσοστό μεταναστών και προσφύγων. Το ενιαίο Δημοτικό σχολείο στην Γαλλία, φιλοξενεί μαθητές από 2,5 έως 11,5 χρόνων.

Οι φιλοξενούμενοι δάσκαλοι δίδαξαν στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Λαμίας και επισκέφτηκαν τα σχολεία: 16ο Πειραματικό σχολείο, 6ο Δημοτικό Σχολείο, 6ο Νηπιαγωγείο και Ειδικό Δημοτικό Λαμίας.
Ενημερώθηκαν για τον τρόπο διδασκαλίας των ελληνικών Δημοτικών σχολείων, τα προγράμματα Εράσμους, τους ομίλους και την λειτουργία ενός Πειραματικού Δημοτικού, την συμπερίληψη των προσφύγων και τις καινοτομίες του Ειδικού Σχολείου μας. Εντυπωσιάστηκαν ιδιαίτερα από την θερμή ανταπόκριση των μαθητών, το υψηλό επίπεδο γνώσης της Αγγλικής και Γαλλικής γλώσσας και την εξαιρετική φιλοξενία. Ειδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το Ειδικό Σχολείο Λαμίας, καθώς στην Γαλλία λειτουργούν ελάχιστα Ειδικά Σχολεία, έχοντας έως 2 χρόνια αναμονή για να φοιτήσει ο μαθητής. Ετσι οι περισσότεροι μαθητές βρίσκονται σε κανονικές τάξεις, ένα μοντέλο που έχει αποτύχει όπως μας τόνισαν, υποβιβάζοντας την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και στερώντας ευκαιρίες στα παιδιά με Ειδικές ανάγκες.

Την Πέμπτη 14/4/22 επισκέφτηκαν την Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Παναγιώτα Χουλιάρα και συζήτησαν για θέματα εκπαίδευσης, τις ομοιότητες και διαφορές των δύο εκπαιδευτικών συστημάτων και τις δυνατότητες που προσφέρει το Εράσμους σε μαθητές και εκπαιδευτικούς για ανταλλαγές εμπειριών σε όλη την Ευρώπη. Τα κοριτσάκια του «Ονειροδρόμιου» τους τραγούδησαν τον Λάζαρο.

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

To Top