Η Φινλανδία επιβεβαίωσε επισήμως ότι σκοπεύει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, είπε ο πρόεδρος της, Σαούλι Νιινίστο, εγκαταλείποντας δεκαετίες στρατιωτικής ουδετερότητας σε μια ιστορική απόφαση που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Στοκχόλμη είναι πιθανό να ακολουθήσει, πιθανότατα την Τρίτη (17/5) με τη συμμαχία να ξεκινά τη διαδικασία ένταξης αμέσως μετά.
«Η Φινλανδία υποβάλλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την πρωθυπουργό Σάνα Μάριν. «Μια προστατευμένη Φινλανδία γεννιέται ως μέρος μιας σταθερής, ισχυρής και υπεύθυνης σκανδιναβικής περιοχής. Κερδίζουμε ασφάλεια και τη μοιραζόμαστε επίσης. Είναι καλό να έχουμε κατά νου ότι η ασφάλεια δεν είναι ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος».
Η πρωθυπουργός της χώρας είπε ότι η πρόταση θα σταλεί στο κοινοβούλιο για επικύρωση. «Η απόφασή μας είναι ιστορική», είπε. «Ως μέλος του ΝΑΤΟ, θα είμαστε επίσης υπεύθυνοι για την ασφάλεια της συμμαχίας στο σύνολό της».
Τρεις ημέρες αφότου οι ηγέτες της Φινλανδίας είπαν ότι «πρέπει να υποβάλλουν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς καθυστέρηση», η πρόταση κατατίθεται στο κοινοβούλιο για επικύρωση αύριο Δευτέρα (16/5).
[adrotate group=”4″]
Ο Φινλανδός πρόεδρος είχε τηλεφωνήσει νωρίτερα στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν προκειμένου να τον ενημερώσει για το σχέδιο της χώρας του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, σε μια συνομιλία που περιέγραψε ως «άμεση και ευθεία». Και πρόσθεσε: «Η αποφυγή εντάσεων θεωρήθηκε σημαντική».
Το κυβερνών κόμμα της γειτονικής Σουηδίας πραγματοποιεί επίσης μια αποφασιστική συνάντηση για το αν θα ενταχθεί στην αμυντική συμμαχία των 30 μελών την επόμενη εβδομάδα, η επίθεση της Μόσχας στην Ουκρανία φαίνεται έτοιμη να οδηγήσει στην επέκταση του ΝΑΤΟ που ο Βλαντιμίρ Πούτιν ισχυρίστηκε ότι ήθελε να αποτρέψει.
Η Φινλανδία μοιράζεται σύνορα μήκους 1.300 χιλιομέτρων με τη Ρωσία και, όπως η Σουηδία, έχει διατηρήσει αυστηρές πολιτικές ουδετερότητας και στη συνέχεια μη ευθυγράμμισης από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, θεωρώντας την ένταξη στο ΝΑΤΟ ως άμεση πρόκληση προς τη Μόσχα. Ο πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξε τα δεδομένα και ενίσχυσε τη δημόσια υποστήριξη για την ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Πηγή newsbomb.gr