Το vouchers.gov.gr θα ανοίξει ξανά για να υποδεχτεί εκατομμύρια αιτήσεις για το Food Pass, το νέο επίδομα που θα μοιράζεται επί ένα εξάμηνο, μέχρι και τον Ιούλιο του 2023. Η ενίσχυση αφορά το 10% των εξόδων για αγορές από σούπερ μάρκετ, ή άλλα καταστήματα τροφίμων, όπως μίνι μάρκετ, φούρνους, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, γαλακτοπωλεία, ιχθυοπωλεία κλπ. Και αυτή τη φορά, λόγω του μεγάλου όγκου των αιτήσεων που θα δεχθεί το σύστημα, σχεδόν προεξοφλείται ότι το σύστημα θα ανοίγει για διαφορετικά ΑΦΜ κάθε μέρα.
Το gov.gr θα ανοίξει στα μέσα Φεβρουαρίου 2023 και οι πρώτοι θα πληρωθούν στα τέλη του ίδιου μήνα.
Εξάλλου, η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ότι η διαδικασία θα είναι ίδια με εκείνη που ακολουθήθηκε για το Fuel Pass. Υπενθυμίζεται πως, η πλατφόρμα για τον δεύτερο γύρο του επιδόματος βενζίνης άνοιξε ως εξής:
Πρώτα τα ΑΦΜ που λήγουν σε 0 και 1 Στη συνέχεια τα ΑΦΜ που λήγουν σε 2 και 3 Μετά όσα λήγουν σε 4 και 5, Όσα λήγουν σε 6 και 7, Τέλος, όσα λήγουν σε 8 και 9.
Στη συνέχεια, και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, θα είναι δυνατή η υποβολή αιτήσεων ανεξαρτήτως του λήγοντος αριθμού του ΑΦΜ.
Κάθε πότε θα μπαίνουν τα λεφτά του Food Pass
Το νέο έκτακτο επίδομα θα μπαίνει κάθε πρώτη εβδομάδα του μήνα και για έξι συνεχόμενους μήνες, εφόσον οι δικαιούχοι επιλέξουν την άυλη ψηφιακή κάρτα στο κινητό τους. Η κάρτα «περνάει» από όλα τα POS.
Σημειώνεται ότι, κατά την αίτηση, ο ωφελούμενος θα πληροφορηθεί εάν είναι δικαιούχος, το μηναίο ύψος ενίσχυσης ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού και θα επιλέξει με ποιον τρόπο θέλει να πληρωθεί:
υπό τη μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας στον τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλώσει
Σε περίπτωση λήψης της ενίσχυσης σε τραπεζικό λογαριασμό λαμβάνει το 80% του ύψους της ενίσχυσης, σε τριμηνιαία βάση (μία τέλος Φεβρουαρίου και μία τέλος Μαΐου) και δύναται να κάνει χρήση του ποσού όπως επιθυμεί.
Σε περίπτωση χρήσης ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, το πλήρες ποσό της ενίσχυσης πιστώνεται σε μηναία βάση και ειδικότερα η πρώτη πίστωση πραγματοποιείται πριν το τέλος του Φεβρουαρίου 2023 και στη συνέχεια εντός της πρώτης εβδομάδας κάθε μηνός.
Πώς κάνετε αίτηση για Food Pass
Ο δικαιούχος φυσικό πρόσωπο (ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή ένας εκ των δύο συζύγων/μελών σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης) εισέρχεται σε σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα στο gov.gr, με τους κωδικούς taxisnet, όπου πιστοποιείται η επιλεξιμότητα και πληροφορείται το μηνιαίο ύψος της ενίσχυσης.
Στη συνέχεια θα πρέπει να συμπληρώσει και να επικαιροποιήσει τα εξής τρία στοιχεία:
Διεύθυνση email Αριθμό κινητού τηλεφώνου Αριθμό προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού
Food Pass: Ο πίνακας με τα τελικά ποσά των δικαιούχων
Αναλυτικά, τα ποσά διαμορφώνονται ως εξής:
Ποιοι δικαιούνται Food Pass
Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα. Ειδικά, για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος κατά το άρθρο 67 του ν. 4172/2013 ή ένας εκ των δύο σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης.
Τα φυσικά πρόσωπα δικαιούνται της ενίσχυσης, εφόσον πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:
Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, ανέρχεται έως 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει Στα 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση βάσει της υποπερ. ββ’ της περ. στ’ της παρ. 4 του άρθρου 67 του ν.4172/2013 (δικαστική συμπαράσταση ή πτώχευση), ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση βάσει της περ. β της παρ. 4 του άρθρου 67 του ν.4172/2013 ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού Για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται έως 24.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος μετά το πρώτο. Στο ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν περιλαμβάνεται εκείνο το οποίο αθροιστικά απαλλάσσεται από το φόρο εισοδήματος. Για τον προσδιορισμό της οικογενειακής κατάστασης, του αριθμού των εξαρτώμενων τέκνων, άλλων εξαρτώμενων μελών και φιλοξενούμενων μελών, καθώς και των εισοδηματικών κριτηρίων, χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, του φορολογικού έτους 2021, όπως έχει διαμορφωθεί κατά την 31η Δεκεμβρίου 2022. Αν οι σύζυγοι ή τα μέρη συμφώνου συμβίωσης υποβάλλουν χωριστή δήλωση λαμβάνεται ο μεγαλύτερος εκ του αριθμού τέκνων που έχει δηλωθεί σε μια εκ των δύο (2) δηλώσεων.
Νews ieidiseis και ειδήσεις για την Οικονομία Read More