Τα όσπρια βρίσκονται στην βάση της μεσογειακής διατροφής και προσφέρουν μια σειρά από οφέλη για τον οργανισμό μας.
Τα όσπρια αποτελούν πλούσια πηγή πρωτεϊνών και φυτικών ινών με αποτέλεσμα να προκαλούν αίσθημα κορεσμού για μεγαλύτερο διάστημα.
Παράλληλα, περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β και πληθώρα αντιοξειδωτικών, όπως οι πολυφαινόλες, ενώ έχουν και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Στα σημαντικά θρεπτικά συστατικά που περιέχουν τα όσπρια συγκαταλέγονται το φυλλικό οξύ που σε συδυασμό με τις φυτικές ίνες συμβάλλουν στην προστασία του καρδιαγγειακού σύστηματος, ο φώσφορος, το κάλιο, το ασβέστιο και ο ψευδάργυρος.
Το μούλιασμα των οσπρίων είνα μια διαδεδομένη διαδικασία που ακολουθούν όλες οι νοικοκυρές πριν τα μαγειρέψουν. Για το παραδοσιακό μούλιαμα συνήθως προσθέτουμε σ’ ένα μεγάλο μπολ 10 φλιτζάνια κρύο νερό για κάθε κιλό οσπρίων (π.χ. ξερά φασόλια) και τα αφήνουμε να μουλιάσουν όλη τη νύχτα ή τουλάχιστον οκτώ ώρες.
Εκτός από τη μείωση του χρόνου μαγειρέματος, αφού γίνονται πιο μαλακά, σε περίπτωση που χρησιμοποιούμε κατσαρόλα και όχι χύτρα ταχύτητας, το μούλιασμα παρέχει ποικίλα οφέλη, που ίσως δεν γνωρίζετε.
Ποια είναι τα οφέλη από το μούλιασμα των οσπρίων
Βελτιώνει την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών: Τα όσπρια περιέχουν ενώσεις όπως φυτικό οξύ και ολιγοσακχαρίτες, η διάσπαση των οποίων αποτρέπει κάθε είδους δυσφορία στο πεπτικό σύστημα.
Αφαιρεί τα αντι-θρεπτικά συστατικά: Τα όσπρια περιέχουν αντιθρεπτικά συστατικά όπως λεκτίνες και τανίνες, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Το μούλιασμα επιτρέπει τη διάσπαση αυτών των ενώσεων και διευκολύνει την απορρόφηση του ασβεστίου, του σιδήρου και του ψευδάργυρου.
Ενισχύει τη γεύση τους: Το μούλιασμα των οσπρίων όχι μόνο τα μαλακώνει, βελτιώνοντα την υφή τους, αλλά συμβάλλει σε πιο πλούσια γεύση.
Αποτρέπει το φούσκωμα στο στομάχι: Το μούλιασμα των οσπρίων βοηθά στη μείωση των σακχάρων που παράγουν αέρια στα όσπρια, γεγονός που αποτρέπει το φούσκωμα στο στομάχι κατά την διάρκεια της πέψης.
Μειώνει το χρόνο μαγειρέματος: Το μούλιασμα κάνει τα όσπρια πιο μαλακά και εύπεπτα, μειώνοντας τον χρόνο μαγειρέματος.
Πόσες ώρες πρέπει να τα μουλιάζουμε
Πριν μουλιάσετε τα όσπρια, πρέπει να ελέγξετε και να αφαιρέσετε τυχόν κατεστραμμένα όσπρια ή υπολείμματα. Στη συνέχεια, γεμίστε με νερό μια μεγάλη κατσαρόλα και βυθίστε τα όσπρια, έτσι ώστε τα όσπρια να καλυφθούν από το νερό. Πέρα από την παραδοσιακή μέθοδο που θέλουν τα περισσότερα όσπρια για τουλάχιστον 8- 12 ώρες, μπορείτε να μαγειρέψετε κατευθείαν στην κατσαρόλα την φακή και την φάβα. Ωστόσο, υπάρχουν δύο βασικές μέθοδοι για να μουλιάσετε τα όσπρια, κυρίως φασόλια και ρεβίθια.
Η πρώτη μέθοδος αφορά στο θερμό μούλιασμα. Για κάθε κιλό ξερών φασολιών στην κατσαρόλα, προσθέστε 10 φλιτζάνια ζεστό νερό. Αφήστε το νερό να πάρει βράση και περιμένετε για ακόμη 2-3 λεπτά. Στη συνέχεια, αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήστε στην άκρη για 4-24 ώρες, αφού την κλείσετε με το καπάκι.
Και η δεύτερη μέθοδος είναι παρομόια με την πρώτη, μόνο που είναι πιο γρήγορη, αφού αφήνετε τα φασόλια για τουλάχιστον μία ώρα αφού τα βράσετε και κλείσετε την κατσαρόλα με το καπάκι.
To άρθρο Γιατί πρέπει να μουλιάζουμε τα όσπρια πριν το μαγείρεμα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
Lifestyle – NewsIT Read More