Όταν το δικό μας καλοκαίρι τελειώνει –ευτυχώς για πολλούς αργά– αρχίζουν οι σκέψεις για διαφορετικές αποδράσεις. Το φυσιολογικό είναι κάποιος να ονειρεύεται χειμερινούς προορισμούς και χιόνια. Υπάρχουμε όμως κι εμείς, οι παλαβοί με την κατάδυση, που τα γαλάζια νερά δεν φεύγουν από το μυαλό μας.
Περιήγηση στους ναούς του Καρνάκ. Photo: Βασίλης ΚουλουμπέρηςΟ μοναδικός ναός που έχτισε η Χατσεψούτ/Photo: Βασίλης ΚουλουμπέρηςΕίναι αδύνατο να μην εντυπωσιαστεί κάποιος από τον ναό στο Λούξορ. Photo: Βασίλης ΚουλουμπέρηςΤα μέρη παράπλευρα του Νείλου κόβουν σαν μαχαίρι τον άγονο τοπίο της ερήμου. Photo: Βασίλης ΚουλουμπέρηςΗ περιήγηση στην Ερυθρά Θάλασσα κρύβει πάντα συγκινήσεις και ομορφιά. Photo: Βασίλης Κουλουμπέρης
Αποφασίσαμε, λοιπόν, να κάνουμε μια απόδραση στη Hurghada (Χουρκάντα) της νότιας Αιγύπτου, για καταδύσεις. Έναν προορισμό για εκατομμύρια ανθρώπους που λατρεύουν αυτήν τη δραστηριότητα. Εισιτήρια τσεκ, βίζες τσεκ (η διαδικασία μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά, αλλά χρειάζεται προσοχή στις οδηγίες), εξοπλισμός τσεκ κι ανοίξαμε φτερά για τον προορισμό μας. Προσωπικά είχα επισκεφτεί την πόλη και πριν από 14 χρόνια. Καμία σχέση, ωστόσο, αφού ξαφνικά έβλεπα μπροστά μου κάτι πολύ διαφορετικό. Όχι ότι δεν καταλάβαινες πως βρίσκεσαι σε μια αραβική χώρα. Όμως η ανάπτυξη του τόπου ήταν ξεκάθαρη.
Την πρώτη και τη δεύτερη μέρα μετά την άφιξή μας ασχοληθήκαμε αποκλειστικά με αυτό που βασικά ήρθαμε να απολαύσουμε –τις καταδύσεις. Με το που βάλαμε το κεφάλι μας κάτω από την επιφάνεια των νερών, είδαμε τι μας περιμένει: απίθανα χρώματα, κοράλλια και ζωή που εδώ στη Μεσόγειο, όσο υπέροχη και αν είναι, δεν μπορούμε να δούμε. Το ταξίδι του μυαλού στο μαγευτικό σκηνικό της Ερυθράς Θάλασσας είχε ήδη ξεκινήσει.
Η Hurghada είναι λατρεμένος προορισμός για τους φίλους της κατάδυσης. Photo: Βασίλης Κουλουμπέρης
Ο υποβρύχιος κόσμος της Ερυθράς Θάλασσας είναι μαγευτικός. Photo: Βασίλης Κουλουμπέρης
Από την τρίτη μέρα θέλαμε να αρχίσουμε να εξερευνούμε και την πόλη, το κυβερνείο της Περιφέρειας της Ερυθράς Θάλασσας. Το χωριό που ιδρύθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα στην ανατολική άκρη της Σαχάρας άρχισε να αποκτά υπόσταση στις αρχές της δεκαετίας του 1960, όταν Αμερικανοί από το Πολεμικό Ναυτικό των Η.Π.Α. ανακάλυψαν τη μαγεία του βυθού που υπάρχει εκεί. Το πρώτο ξενοδοχείο έκανε την άφιξή του το 1963 και ήταν το περίφημο «Sheraton», το οποίο δεν υπάρχει πια, όμως έχει αφήσει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στη Hurghada. Η πραγματική τουριστική έκρηξη ξεκίνησε αργότερα, στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Πλέον, η περιοχή αναπτύσσεται ραγδαία στον ξενοδοχειακό τομέα και ο καθένας μπορεί να βρει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.
Το τέμενος El Mina είναι επιβλητικό και χαρακτηρίζει το τοπίο: ξεχωρίζει τόσο αν κάνεις τη βόλτα σου στην πόλη, όσο κι αν βρίσκεσαι από τη μεριά της θάλασσας. Και μπορεί η Αίγυπτος να είναι μία βαθιά μουσουλμανική χώρα, αλλά η παρουσία των Χριστιανών Κοπτών παραμένει σημαντική –το επιβεβαιώνει και ο επιβλητικός ναός του αγίου Σενούντα. Το μέρος, όμως, που κάποιος θα γνωρίσει τον πραγματικό παλμό της Hurghada είναι η αγορά τροφίμων.
Με το φως της ημέρας είχαμε τη δυνατότητα να δούμε το τέμενος El Mina μόνο από την πλευρά της θάλασσας. Photo: Βασίλης Κουλουμπέρης
Η αγορά τροφίμων είναι στο επίκεντρο της ντόπιας κοινότητας. Photo: Βασίλης Κουλουμπέρης
Η εικόνα εδώ θυμίζει ντοκιμαντέρ από περασμένη εποχή. Τα χρώματα και τα αρώματα θα ταξιδέψουν τον «τολμηρό» επισκέπτη σε άλλη διάσταση, ενώ μερικές γεύσεις θα αποδείξουν ότι το αυθεντικό δύσκολα αντιγράφεται. Μετά το γεμάτο απόγευμα έφτασε η ώρα για επιστροφή στο ξενοδοχείο. Το σαφάρι των καταδύσεων μας περίμενε το πρωί κι εμείς έπρεπε να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας.
Το πρωί, λοιπόν, βάλαμε πλώρη για δύο υφάλους έξω από τα νησιά Giftun. Χιλιάδες κόσμου που δεν καταδύεται τα προτιμά για να απολαύσει τα γαλάζια νερά τους. Εμείς, φυσικά, κάναμε μία ακόμα βουτιά στα χρώματα της τροπικής θάλασσας. Έπειτα, γεμάτοι με νέες, υπέροχες εικόνες, επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο, ανυπόμονοι να συνεχίζουμε την ξενάγηση στην πόλη –αυτήν τη φορά στο πιο σύγχρονο κομμάτι.
Καταρχάς, αν και τα μαγαζιά είναι εκατοντάδες και οι ευκαιρίες δείχνουν ατελείωτες, το παζάρι κρίνεται απαραίτητο: σε μία τέτοια χώρα υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να αγοράσεις κάτι μέχρι και δέκα φορές ακριβότερα από την αξία του. Όσοι θέλουν πιο απλές διαδικασίες μπορούν βέβαια να διαλέξουν ένα από τα δύο μεγάλα πολυκαταστήματα της Hurghada, αλλά έτσι θα χάσουν μεγάλο μέρος της διασκέδασης. Προσωπικά, η επίσκεψή μου στο μεγαλύτερο από τα δύο –το «Senzo», λίγο έξω από την πόλη– δεν με ενθουσίασε ιδιαίτερα.
Φυσικά υπάρχει πάντα η λύση των μεγάλων ξενοδοχείων, τα οποία διαθέτουν και αγορά και εστίαση. Και πάλι, όμως, για να γευτούμε τη σύγχρονη εικόνα της πόλης καλύτερη επιλογή είναι η νέα μαρίνα. Ένας χώρος που προσφέρεται για βόλτα, ποτό και φαγητό, με επιλογή από όλες τις διεθνείς κουζίνες. Ένας τολμηρός από την παρέα δοκίμασε φιλέτο καμήλας με πουρέ μελιτζάνας και δήλωσε απόλυτα ευχαριστημένος.
Τα παλιά ναυάγια έχουν δημιουργήσει το δικό τους αξιοθέατο. Photo: Βασίλης Κουλουμπέρης
Τα αγαπημένα ψάρια-κλόουν δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν από το σκηνικό. Photo: Βασίλης Κουλουμπέρης
Ακόμα μία μέρα μας περίμενε για καταδύσεις. Αυτή τη φορά το βασικό πλάνο ήταν να επισκεφθούμε δύο ναυάγια, τα οποία βρίσκονται μέσα στον κόλπο της πόλης. Εδώ είδαμε κάτι διαφορετικό. Μπορεί η ορατότητα να μην συμβάδιζε με την παραδεισένια της Ερυθράς Θάλασσας, που σου θυμίζει ενυδρείο, αλλά τα τσακισμένα κουφάρια που έχουν γίνει σπίτι για χιλιάδες πολύχρωμα ψάρια προσθέτουν μία διαφορετική πινελιά.
Στο σύνολο κάναμε έξι μέρες καταδύσεων και γεμίσαμε τις κάρτες μνήμης με υπέροχες φωτογραφίες και βίντεο. Ως δύτες ξέραμε ασφαλώς ότι έπρεπε να αφήσουμε μία μέρα κενή πριν ξαναπάρουμε το αεροπλάνο της επιστροφής. Και αποφασίσαμε ότι δεν έπρεπε να μείνει ανεκμετάλλευτη. Η επιλογή μας ήταν εύκολη, από εκεί και πέρα: μία εκδρομή για να δούμε τους επιβλητικούς ναούς του Λούξορ και του Καρνάκ, αλλά και την Κοιλάδα των Βασιλέων, όπου έχουν ανακαλυφθεί συνολικά 62 φαραωνικοί τάφοι, μεταξύ των οποίων και του Τουταγχαμών. Εκεί, επίσης, γίνεται ορατό πόσο διασταυρωμένα ήταν τα μονοπάτια της αρχαίας Αιγύπτου με την αρχαία Ελλάδα.
Περιήγηση στους ναούς του Καρνάκ. Photo: Βασίλης Κουλουμπέρης
Ο μοναδικός ναός που έχτισε η Χατσεψούτ/Photo: Βασίλης Κουλουμπέρης
Λίγο πιο πέρα βρίσκεται και ο ναός που έχτισε μία από τις ελάχιστες γυναίκες φαραώ, η Χατσεψούτ: μια εμβληματική μορφή της αρχαίας Αιγύπτου, η οποία κατάφερε να φτάσει στη θέση αυτή μετά από πολλά και δαιδαλώδη μονοπάτια. Η κατασκευή θεωρείται από τα αριστουργήματα της αρχαίας αρχιτεκτονικής και διαρθρώνεται σε τρία επίπεδα, με το τελευταίο να φιλοξενεί τον τάφο της Χατσεψούτ. Μετά από μια τέτοια επίσκεψη στην ιστορία κάναμε και μία στάση για να δούμε πώς κατασκευάζονται τα υπέροχα αλαβάστρινα.
Το ταξίδι πολύωρο, αλλά μας αποζημίωσε στο έπακρο. Αν και τα είχα δει και στο παρελθόν τα συγκεκριμένα μνημεία, δεν ήθελα να το χάσω με τίποτα. Μπορεί να καταλάβει κάποιος το πραγματικό μέγεθος των κατασκευών αυτών, τον χρόνο και τον κόπο που έπρεπε να δαπανηθεί για να γίνουν, όπως βέβαια και τη σημασία την οποία έδιναν οι φαραώ στην υστεροφημία τους και στη μετά θάνατον ζωή.
Σε περίπτωση που δεν έχετε τη διάθεση για μία τέτοια εκδρομή –που απαιτεί να βρίσκεσαι σε λεωφορείο για περίπου 8 ώρες– ή απλά δεν σας συγκινεί ιδιαίτερα η ιστορία, στη Hurghada θα βρείτε πολλές δραστηριότητες. Υπάρχουν μεγάλα πάρκα με νεροτσουλήθρες για να περάσετε ευχάριστα τις ώρες σας, μπορείτε όμως να κάνετε κι ένα σαφάρι στην έρημο με «γουρούνες» 4Χ4. Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε το ενυδρείο, αν και δύο από την παρέα μας που πήγαν δεν έμειναν με τις καλύτερες των εντυπώσεων. Μην ξεχνάτε όμως ότι είναι δύτες, οπότε τα είχαν ήδη χαρεί στο φυσικό τους περιβάλλον.
Συστήνεται επίσης να απολαύσετε το αρχαιολογικό μουσείο ή να εντυπωσιαστείτε από την «πόλη» με τα σκαλισμένα στην άμμο αγάλματα. Δίνεται επιπλέον και η δυνατότητα για ιππασία, αν και πάντα μπορείτε απλά να χαλαρώσετε σε ένα από τα δεκάδες σπα. Μία ακόμα διαφορετική επιλογή είναι η παρατήρηση του έναστρου ουρανού από τη Σαχάρα. Σε κάθε περίπτωση, αν πραγματικά θέλετε να κάνετε κάτι, σίγουρα δεν θα βαρεθείτε.
Η Αίγυπτος, τέλος, είναι πασίγνωστη για το βαμβάκι της, που ποιοτικά θεωρείται ως το καλύτερο στον κόσμο. Οπότε μπορείτε να βρείτε εξαιρετικά πράγματα σε πολύ προσιτές τιμές, αν και όχι σε αυτές που υπήρχαν πριν από 10-15 χρόνια. Αξίζει, επίσης, να αναζητήσετε κάποιο μαγαζί με αιθέρια έλαια, ώστε να μυρίσετε υπέροχα αρώματα, αφού είστε στη χώρα που παράγει τις σχετικές πρώτες ύλες. Για κάποιους, πάλι, ίσως έχει ενδιαφέρον να δει πού φτιάχνονται οι πάπυροι. Απλά, θυμηθείτε: ψάξτε καλά πριν βάλετε στο χέρι στην τσέπη, ώστε να μείνετε ήσυχοι ότι δεν θα πληρώσετε τον κούκο αηδόνι.
Μεγάλη προσοχή χρειάζεται ασφαλώς και στις μετακινήσεις σας, αφού, αρχικά τουλάχιστον, το κάθε ταξί θα σας ζητάει νούμερα υπέρογκα για τη δική τους πραγματικότητα. Μια καλή λύση είναι να βρείτε και να κατεβάσετε μία εφαρμογή όπως το δικό μας Beat, ώστε να γίνει η ζωή σας πιο εύκολη. Εμείς το Σάββατο μαζέψαμε βαλίτσες και πήραμε το αεροπλάνο της επιστροφής. Εσείς, αν το αποφασίσετε, καλά να περάσετε στη Hurghada.
Διαβάστε ακόμα:
Στην Όαση της Σίβα: Ένα θαύμα της φύσης στη μέση της ερήμου
Ιορδανία: Ένα ταξίδι-οδηγός στη χώρα του παραμυθιού και της ερήμου
Εϊλάτ: Το παραθαλάσσιο θέρετρο του Ισραήλ που προσφέρεται για χειμερινές εκδρομές
The post Hurghada: Γαλάζια νερά και σαφάρι με φόντο τα αριστουργήματα της αρχαίας Αιγύπτου appeared first on travel.gr.
Ταξιδιωτικές εμπειρίες | travel.gr Read More