Οι ιώσεις του αναπνευστικού φέτος έκαναν την εμφάνισή τους νωρίτερα και με μεγαλύτερη ένταση απ’ ό,τι τις προηγούμενες χρονιές.
Η γρίπη, τα κοινά κρυολογήματα και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός προκαλούν ήδη από τις αρχές Νοεμβρίου εξάρσεις σε μικρούς και μεγάλους.
Όσο συχνές κι αν είναι όμως, και όσο κι αν έχει προοδεύσει η επιστήμη, εξακολουθούμε να πιστεύουμε πολλούς μύθους γι’ αυτές.
Η Ειδική Παθολόγος δρ Χρυσούλα Λιάκου, MD, PhD, παραθέτει τους πιο συχνούς από αυτούς.
Μύθος: Μπορεί να κρυολογήσουμε, αν βγούμε στο κρύο με βρεγμένο κεφάλι ή/και χωρίς ζεστό μπουφάν.
Το κρυολόγημα δεν προκαλείται από το κρύο, αλλά από 200 διαφορετικούς ιούς. Ασφαλώς και πρέπει να ντυνόμαστε ζεστά όταν βγαίνουμε στο κρύο, αλλά αυτό δεν σχετίζεται με το κοινό κρυολόγημα, αλλά με το ότι ο οργανισμός μας καταπονείται όταν εκτίθεται σε χαμηλές θερμοκρασίες.
Όσον αφορά τα αυξημένα κρυολογήματα του χειμώνα, αυτά αποδίδονται πρωτίστως στους κλειστούς χώρους, όπου μεταδίδονται πιο εύκολα οι ιοί.
Μύθος: Το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να προκαλέσει γρίπη.
Όχι. Είναι αδύνατο κάτι τέτοιο. Τα συμπτώματα από το αναπνευστικό λίγες ημέρες μετά το εμβόλιο, κατά πάσα πιθανότητα οφείλονται σε κάποιον άλλο ιό. Και αυτό γιατί στις ανεπιθύμητες ενέργειες του αντιγριπικού εμβολίου δεν συμπεριλαμβάνονται τόσο συμπτώματα από το αναπνευστικό, όσο ενοχλήματα στο σημείο της ένεσης (πόνος, κοκκίνισμα ή/και πρήξιμο), πονοκέφαλος, «δέκατα», ναυτία και πόνοι στους μυς.
Μύθος: Από τότε που έκανα το εμβόλιο της γρίπης, αρρωσταίνω συνέχεια.
Αν μετά το αντιγριπικό εμβόλιο αρρωστήσετε 2-3 φορές, δεν έχετε πάθει γρίπη, αλλά κοινό κρυολόγημα.
Μύθος: Αν νιώσω τον βήχα να «κατεβαίνει» στο στήθος, πρέπει να πάρω αμέσως αντιβιοτικό για να αποφύγω την πνευμονία.
Κατ’ αρχάς, τα αντιβιοτικά σκοτώνουν βακτήρια (μικρόβια) και όχι ιούς. Επομένως, δεν θα επηρεάσουν την ίωση που σας προκαλεί τον βήχα.
Μην παίρνετε αντιβιοτικά όταν έχετε ίωση του αναπνευστικού. Υπάρχουν ειδικά αντιιικά φάρμακα που μπορεί να σας χορηγήσει ο ιατρός σας για να σας προστατεύσει από τις επιπλοκές π.χ. της γρίπης ή του κορονοϊού, εάν κρίνει ότι σας είναι απαραίτητα. Δεν έχετε παρά να τον συμβουλευθείτε.
Το ίδιο πρέπει να κάνετε και αν νιώσετε ότι επιδεινώνεται η ίωση σας.
Μύθος: Η κοτόσουπα είναι φάρμακο για τις ιώσεις.
Φάρμακο δεν είναι, είναι όμως ένα πλήρες, υγιεινό γεύμα που τροφοδοτεί τον οργανισμό με καλής ποιότητας θρεπτικά συστατικά, μπορεί να καταπραΰνει τη ρινική συμφόρηση (μπούκωμα) και να ενυδατώσει τους ερεθισμένους βλεννογόνους της μύτης και του λαιμού, έτσι όπως αχνίζει στο πιάτο.
Μύθος: Οι ιώσεις κάνουν κύκλο λίγων ημερών και μετά περνούν.
Τα κρυολογήματα, μπορεί να σας προκαλούν συνάχι, φτάρνισμα, πονόλαιμο και βήχα για 1 εβδομάδα ή περισσότερο. Αντίστοιχα, η κόπωση από τη γρίπη μπορεί να επιμείνει για καιρό. Ειδικά στα παιδιά, τους ηλικιωμένους και σε όσους έχουν υποκείμενα προβλήματα υγείας, τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν ακόμα περισσότερο.
Για κάθε ενδεχόμενο, να συμβουλεύεστε τον ιατρό σας όταντα συμπτώματα επιμένουν.
Μύθος: Η βιταμίνη C μπορεί να αποτρέψει τις ιώσεις.
Αν και έχουν γίνει πολλές μελέτες γι’ αυτό το θέμα, δεν έχει επιβεβαιωθεί πλήρως ότι η λήψη υψηλών δόσεων της βιταμίνης αυτής (ή οποιουδήποτε άλλου συμπληρώματος) μπορεί να αποτρέψει τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού. Σίγουρα όμως βοηθάει το ανοσοποιητικό σύστημα.
ΥΓΕΙΑ – TheCaller Read More