Η Ακαδημία Αθηνών, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της 5ης Δεκεμβρίου 2024 εξέλεξε τον κ. Στυλιανό Αντωναράκη, Ομότιμο (ενεργό) Καθηγητή Ιατρικής Γενετικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης στην Ελβετία, ως τακτικό μέλος της στην προκηρυχθείσα έδρα-όπου υπήρξε μοναδικός υποψήφιος- με τίτλο: «Ιατρικές επιστήμες-Γενετική του ανθρώπου», στην Α’ Τάξη των Θετικών Επιστημών.
Ο κ. Αντωναράκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1951 και έλαβε πτυχίο Ιατρικής (1975, πρώτος εισαχθείς το 1969) και διδακτορικό δίπλωμα (1983) από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ολοκλήρωσε την ειδικότητά του στην Παιδιατρική στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αθηνών «Αγία Σοφία» και στη συνέχεια εκπόνησε μεταδιδακτορική έρευνα στο εργαστήριο των κορυφαίων Γενετιστών Καθηγητών Haig H. Kazazian και Victor McKusick στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ (1980-1983). Μαζί με τον Haig Kazazian ίδρυσε το 1982 ένα από τα πρώτα εργαστήρια μοριακής διαγνωστικής στις ΗΠΑ.Ανήλθε διαδοχικά όλες τις ακαδημαϊκές βαθμίδες στο ίδιο Πανεπιστήμιο με ανώτατη εκείνη του Καθηγητή (1991-1994) Ιατρικής Γενετικής. Παράλληλα υπήρξε Καθηγητής Βιολογίας στο Τμήμα Βιολογίας στη Σχολή Τεχνών και Επιστημών του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Το 1992 μετακινήθηκε στην Ελβετία ως Καθηγητής Ιατρικής Γενετικής και Διευθυντής του Τμήματος Ιατρικής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης καθώς και του ομώνυμου Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.
Ο κ. Αντωναράκης είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένος ως κορυφαίος επιστήμων της Κλινικής Γενετικής και Ιατρικής Γενετικής. Έχει προσφέρει σημαντικές νέες γνώσεις για τη μοριακή κατανόηση της διασύνδεσης αλληλουχιών του DNA με παθολογικούς φαινότυπους, όπως η β-θαλασσαιμία, η αιμορροφιλία α και το Σύνδρομο Down, και έχει συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη του κλάδου της γενετικής για την υγεία του ανθρώπου. Έχει επίσης συμμετάσχει σε ερευνητικές δραστηριότητες για την κατανόηση μηχανισμών διασύνδεσης μεταγραφικών παραγόντων και γενετικών στοιχείων με τη ρύθμιση της γονιδιακής έκφρασης. Παράλληλα, έχει αναπτύξει αξιόλογο διδακτικό έργο (στο εξωτερικό και ειδικότερα στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins και στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, από το 1983 έως το 2024), όπως και πλούσιο συγγραφικό έργο (με περισσότερες από 146.000 αναφορές με h-index 165, Google Scholar).
Το 2011 ίδρυσε το πρωτοποριακό ερευνητικό Ινστιτούτο Γενετικής και Γονιδιωματικής της Γενεύης (iGE3) στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, του οποίου και διετέλεσε πρώτος διευθυντής, ενώ δημιούργησε στην Ελβετία την ειδικότητα της ‘Γενετικής Ιατρικής’. Από το 2018 είναι συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος του Ελβετικού Ινστιτούτου Γονιδιακής Ιατρικής MediGenome, ενώ συνεισέφερε καθοριστικά στην ίδρυση του Ελληνικού Ινστιτούτου Γονιδιωματικής του Ανθρώπου (ΕΙΓΑ) του ITE, το 2023. Έχει υπηρετήσει σε πλήθος σημαντικών θέσεων ευθύνης σε διεθνές επίπεδο, ως μέλος διεθνών οργανισμών, επιστημονικών εταιρειών και επιτροπών αξιολόγησης.
Για το έργο του έχει λάβει πολλά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις, από υψηλότατου κύρους Εθνικούς και Διεθνείς Οργανισμούς, Ακαδημίες και Πανεπιστήμια, πολλοί εκ των οποίων συνδέονται άμεσα με τον τομέα της Γενετικής του ανθρώπου, όπως χαρακτηριστικά το Βραβείο της Ευρωπαϊκής Επιστημονικής ‘Ένωσης της ανθρώπινης Γενετικής (ESHG) για την προσφορά του στη Γενετική και το Βραβείο “William Allan Award” που αποτελεί το μεγαλύτερο διεθνές βραβείο για τη Γενετική του Ανθρώπου και του απενεμήθη από την Αμερικανική Εταιρεία Γενετικής του Ανθρώπου. Με πρωτοβουλία του κ. Αντωναράκη καθιερώθηκε η 21η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down.
Πηγή: https://www.academyofathens.gr/
www.ertnews.gr
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Archives – ertnews.gr Read More