Η έκτη γενιά τεχνολογίας ασύρματων επικοινωνιών (6G) θα «ξεκλειδώσει» μια νέα εποχή συνδεσιμότητας και ψηφιακών εμπειριών σε τομείς όπως η ψυχαγωγία, η εκπαίδευση, η υγειονομική περίθαλψη και το εμπόριο. Το 6G έχει τη δυνατότητα να προσφέρει σημαντικά οφέλη στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική οικονομία, μέσω των μετασχηματιστικών του δυνατοτήτων, επηρεάζοντας θετικά πολλούς τομείς.
Στο πλαίσιο αυτό, η ερευνητική ομάδα SMARTECH του Ινστιτούτου Βιομηχανικών Συστημάτων (ΙΝ.ΒΙ.Σ.)/Ε.Κ. ΑΘΗΝΑ, υπό την καθοδήγηση του Καθηγητή Χρήστου Βερυκούκη, ηγείται του κορυφαίου έργου SUNRISE-6G στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Smart Networks Systems-Joint Undertaking. Στόχος είναι η δημιουργία της πρώτης πανευρωπαϊκής υποδομής για ασύρματα δίκτυα 6ης γενιάς, συνενώνοντας 14 δοκιμαστικές κλίνες (testbeds) από διάφορες ερευνητικές ομάδες στην Ευρώπη για την ανάπτυξη μελλοντικών κάθετων εφαρμογών. Το έργο SUNRISE-6G αποτελεί κοινοπραξία 28 εταίρων από 12 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με συνολικό προϋπολογισμό 13 εκατομμυρίων ευρώ.
Το SUNRISE-6G θα παρέχει στους ερευνητές πρόσβαση σε μια ολοκληρωμένη βιβλιοθήκη τεχνικών λύσεων, βασισμένων σε Τεχνητή Νοημοσύνη και φυσικές γλώσσες μηχανής, για την επόμενη γενιά δικτύων. Τα οφέλη της πειραματικής πλατφόρμας θα παρουσιαστούν σε εφαρμογές ψηφιακού σύμπαντος (metaverse), συνεργατικής ρομποτικής για εξερεύνηση σε περιβάλλοντα εξόρυξης και κινητικότητας, με διασύνδεση επιγείων και δορυφορικών δικτύων.
Το Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων (ΙΝ.ΒΙ.Σ.)/Ε.Κ. ΑΘΗΝΑ θα δημιουργήσει την κεντρική πλατφόρμα που θα επιτρέπει σε ερευνητές από όλο τον κόσμο να έχουν πρόσβαση σε μοναδικές τεχνολογικές λύσεις. Το Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων (ΙΝ.ΒΙ.Σ.)/Ε.Κ. ΑΘΗΝΑ έχει συγκεντρώσει τους 7 πιο σημαντικούς φορείς του ελληνικού οικοσυστήματος δικτύων 6ης γενιάς, συμπεριλαμβανομένων του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος, της INTRACOM, του ελληνικού τμήματος της JUNIPER, του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθώς και των μικρομεσαίων εταιρειών FOGUS και INFOLYSIS, ενδυναμώνοντας έτσι τη θέση της Ελλάδας στην ανάπτυξη της επόμενης γενιάς ασύρματων δικτύων.
Η ερευνητική ομάδα SMARTECH πρωτοστατεί στην ανάπτυξη τεχνολογιών 6G και έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα, με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 8 εκατομμυρίων ευρώ τα τελευταία τρία χρόνια. Ο Καθηγητής Βερυκούκης ηγείται πολλών έργων, συντονίζοντας κοινοπραξίες με παγκόσμιες βιομηχανίες κολοσσούς όπως η Ericsson, η NOKIA, η SIEMENS, η AIRBUS και η IBM. Ταυτόχρονα, ενισχύει τη συνεργασία με ελληνικούς βιομηχανικούς εταίρους, όπως ο ΟΤΕ, η INTRACOM, η SPACE-HELLAS, η NOVA και η SATWAYS, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη ενός καινοτόμου «οικοσυστήματος».
Το Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων (ΙΝ.ΒΙ.Σ.) ως κορυφαίο Ινστιτούτο Αριστείας Έρευνας & Ανάπτυξης διεξάγει βασική έρευνα σχετικά με την τεχνολογία πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ) για την ελληνική και ευρωπαϊκή βιομηχανία. Από την ίδρυσή του, το ΙΝ.ΒΙ.Σ. έχει συμμετάσχει επιτυχώς σε περισσότερα από 100 εθνικά, περιφερειακά και ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα. Στο πλαίσιο αυτό, έχει συνεργαστεί με μεγάλα ακαδημαϊκά ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα, οργανισμούς και επιχειρήσεις, αντιμετωπίζοντας τις μεγάλες προκλήσεις της βιομηχανίας, της τεχνολογίας και της κοινωνίας.
www.ertnews.gr