Από μια βάρκα που κουνιέται απαλά, ο Νιούντ Γουίν φροντίζει μια πλωτή καλλιέργεια ντομάτας στα δροσερά νερά της φημισμένης λίμνης Ίνλε της Μιανμάρ, που βρίσκεται στους λόφους Σαν που κάποτε ήταν το πιο δημοφιλές τουριστικό σημείο της χώρας.
Οι πλωτές φάρμες έχουν γίνει πανταχού παρούσες στο αναγνωρισμένο από την UNESCO καταφύγιο, όπως και τα περίφημα σπίτια σε πασσάλους και οι ψαράδες που κουνάνε τα πόδια τους, αλλά οι ντόπιοι προειδοποιούν ότι οι φυτείες πνίγουν σιγά σιγά τη λίμνη.
Οι διαρκώς επεκτεινόμενες φάρμες καταπίνουν την επιφάνεια, στέλνουν χημικές απορροές στα νερά και φράζουν τη γραφική τοποθεσία με πεταμένα φυτικά υλικά, λένε οι αντίπαλοι.
Ο Νιούντ Γουίν κάποτε καλλιεργούσε σε ξηρά κοντά στην Ίνλε, αλλά δήλωσε στο AFP ότι η «παραγωγικότητα δεν ήταν μεγάλη».
Πριν από αρκετά χρόνια αγόρασε μερίδιο σε μια πλωτή φυτεία και τώρα κερδίζει 30.000 kyats (12,5 ευρώ) ανά κουτί ντομάτες.
«Δεν είμαστε ευημερούντες, αλλά μπορούμε να βασιστούμε σε αυτό για να ζήσουμε», είπε.
Όμως η υδατοκαλλιέργεια έχει κόστος για τη λίμνη. Οι φάρμες πρέπει να αγκυρώνονται στη θέση τους και τα προϊόντα να προστατεύονται από τον ήλιο, κυρίως από τους χωροκατακτητικούς υάκινθους.
Το ζιζάνιο αναπτύσσεται ανεξέλεγκτα στην επιφάνεια της Ίνλε, μειώνοντας τα επίπεδα οξυγόνου με το να εμποδίζει το φως για άλλα φυτά, οπότε αποτελεί ένα δωρεάν και άφθονο δομικό στοιχείο για τις φυτείες.
Έξω στη λίμνη, ο Σί Θου Γουίν σηκώνει από το νερό λόφους υάκινθων και άλλων υδρόβιων φυτών για να στηρίξει και να προστατεύσει τα φυτά του.
«Οι φυτείες ντομάτας δεν αντέχουν πολύ αν έχει ήλιο», λέει.
«Για να προστατεύσουμε τις ρίζες, πρέπει να τις σκεπάσουμε».
Η φραγμένη ακτή
Μεταξύ του 1992 και 2009, το τμήμα του Ίνλε που καλύπτεται από πλωτά αγροκτήματα αυξήθηκε κατά 500%, σύμφωνα με έκθεση της κυβέρνησης της Μιανμάρ.
Έκτοτε, η καλλιεργούμενη έκταση έχει μόνο επεκταθεί, λένε οι κάτοικοι.
Η «μαζική παραγωγή» σημαίνει τώρα ότι η τιμή που παίρνουν οι αγρότες για τα προϊόντα τους είναι χαμηλότερη, παραπονιέται ο Σι Θου Γουίν.
Οι φάρμες δεν διαρκούν για πάντα και όταν αρχίζουν να σαπίζουν, οι αγρότες τις κόβουν και χτίζουν νέες, αφήνοντας σάπιους λόφους φυλλωμάτων να φράζουν την όχθη της λίμνης.
Οι πλωτές φάρμες «καταστρέφουν» τη λίμνη, δήλωσε στο AFP αξιωματούχος του Υπουργείου Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Άρδευσης, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του.
Οι τοπικές αρχές έχουν προσπαθήσει να μαντρώσουν τα παρασυρόμενα απορρίμματα σε καθορισμένες περιοχές, αλλά δεν έχουν τους πόρους για να το διαχειριστούν, είπε.
«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η λίμνη στενεύει», δήλωσε ο αξιωματούχος.
Η έκρηξη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων έχει φέρει αντιμέτωπους τους καλλιεργητές ντομάτας με τους ψαράδες που ψαρεύουν στη λίμνη, με τον 24χρονο Νάι Τουν να ισχυρίζεται ότι οι χημικές απορροές από τις καλλιέργειες μολύνουν το νερό.
«Όταν ήμουν νέος και πήγαινα σχολείο, το νερό της λίμνης δεν ήταν τόσο άσχημο», δήλωσε στο AFP, προσθέτοντας ότι πολλά είδη ψαριών που είναι καλά για κατανάλωση δεν μπορούν πλέον να βρεθούν.
Μια έκθεση του 2017 του ΟΗΕ διαπίστωσε «σημαντική υπερβολική χρήση χημικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων» στις πλωτές φάρμες, που μολύνουν τη λίμνη και βλάπτουν το περιβάλλον οικοσύστημα.
Ένας νέος νόμος για τη διατήρηση της Ίνλε προτάθηκε από το περιφερειακό κοινοβούλιο το 2019, αλλά δεν έχει προχωρήσει πέρα από το στάδιο του προσχεδίου.
Επιχειρήσεις
Οι επιχειρήσεις γύρω από τη λίμνη ανησυχούν επίσης ότι η συρρίκνωση της επιφάνειάς της και η περιβαλλοντική υποβάθμιση θα απομακρύνουν τους τουρίστες.
«Η περιοχή της λίμνης Ίνλε ήταν πολύ μεγάλη όταν ήμασταν νέοι», δήλωσε ο Κιάου Κιάου, 38 ετών, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης κοσμηματοπωλείου στη λίμνη και απασχολεί 20 χρυσοχόους και αργυροχόους.
«Καθώς υπάρχουν πάρα πολλές πλωτές φάρμες, το νερό που χρησιμοποιούμε για να πίνουμε και να πλένουμε δεν είναι πια καθαρό».
Η Ίνλε ήταν κάποτε ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός, προσελκύοντας περίπου 200.000 ξένους και ένα εκατομμύριο ντόπιους το χρόνο, πριν η πανδημία του κορονοιού μειώσει τα ταξίδια.
Όμως δεν υπήρξε ανάκαμψη χάρη στο στρατιωτικό πραξικόπημα του 2021 και τις συγκρούσεις μεταξύ της χούντας και των αντιπάλων της σε ολόκληρη τη χώρα.
Η λίμνη Ίνλε βρίσκεται στο νότιο τμήμα της πολιτείας Σαν, στο μακρινό βόρειο τμήμα της οποίας έχουν σημειωθεί σφοδρές μάχες τις τελευταίες δύο εβδομάδες μεταξύ των δυνάμεων της χούντας και των ένοπλων εθνικιστικών ομάδων.
«Έχουν περάσει ήδη τρία χρόνια και κανένας ξένος δεν έρχεται εδώ», δήλωσε ο Κυάου Κυάου.
Μερικοί από τους μεταλλουργούς του μαθαίνουν τώρα άλλες γλώσσες για να μπορούν να πάνε στο εξωτερικό για δουλειά, είπε, ενώ άλλοι εργάζονται τώρα ως ξυλουργοί.
Ο Σί Θου Γουίν είπε ότι δεν ήθελε να φύγει από τη λίμνη.
«Είμαστε απλά ευτυχισμένοι που ζούμε στο Ίνλε», είπε. «Ανησυχούμε επίσης για την εξαφάνιση της λίμνης».
Πηγή: AFP
www.ertnews.gr