Η θεραπεία με ψιλοκυβίνη (psilocybin), το κύριο ψυχοδραστικό συστατικό που βρίσκεται στα λεγόμενα «μαγικά» μανιτάρια, μειώνει τα συμπτώματα της μέτριας και σοβαρής κατάθλιψης σε ασθενείς με καρκίνο, σύμφωνα με μια μικρή κλινική δοκιμή φάσης ΙΙ στην οποία συμμετείχαν 30 ασθενείς.
Οι καρκινοπαθείς εμφανίζουν συχνά συμπτώματα κατάθλιψης. Ωστόσο, οι θεραπείες πρώτης γραμμής, όπως τα αντικαταθλιπτικά και η ψυχοθεραπεία, έχουν δείξει περιορισμένη επιτυχία στην ανακούφιση αυτών των συμπτωμάτων. Η ψιλοκυβίνη μελετάται ως πιθανή θεραπεία ψυχιατρικών διαταραχών εδώ και χρόνια, ιδίως σε περιπτώσεις όπου άλλες θεραπείες αποδεικνύονται αναποτελεσματικές. Η ψιλοκυβίνη έχει δώσει ελπιδοφόρα αποτελέσματα σε αρκετές κλινικές δοκιμές.
Στη νέα μικρή κλινική δοκιμή, οι 30 ασθενείς που έλαβαν μία δόση ψιλοκυβίνης, εμφάνισαν μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης κατά 19,1 μονάδες έως την 8η εβδομάδα, με τους μισούς ασθενείς να παρουσιάζουν πλήρη ύφεση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων σε 1 εβδομάδα και το 80% να εμφανίζουν διαρκή ανταπόκριση, ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Μάνις Αγκραγουάλ του Sunstone Therapies.
«Αυτή ήταν μια μικρή, ανοιχτή μελέτη και πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα, αλλά οι δυνατότητες της ουσίας είναι σημαντικές και θα μπορούσαν να βοηθήσουν εκατομμύρια ασθενείς με καρκίνο που υποφέρουν από σοβαρές ψυχολογικές επιπτώσεις της νόσου», δήλωσε ο Αγκραγουάλ.
Τριάντα ασθενείς με ιάσιμο και μη ιάσιμο καρκίνο και μείζονα καταθλιπτική διαταραχή (ΜΚΔ) συμμετείχαν στην κλινική δοκιμή, η οποία διεξήχθη σε ένα κοινοτικό κέντρο καρκίνου και όχι σε ακαδημαϊκό περιβάλλον. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν 56 ετών. Σχεδόν οι μισοί (46,7%) είχαν ιάσιμο καρκίνο- οι άλλοι μισοί (53,3%) είχαν μη ιάσιμο, μεταστατικό καρκίνο. Η πιο συχνή διάγνωση ήταν ο καρκίνος του μαστού (33,3%), ακολουθούμενος από λευχαιμία ή/και λέμφωμα (26,7%).
Μετά τη συλλογή ιατρικών πληροφοριών και τη διενέργεια σωματικής εξέτασης, οι συμμετέχοντες πραγματοποίησαν δυο συνεδρίες με έναν ψυχοθεραπευτή. Στη συνέχεια, έλαβαν μια εβδομαδιαία δόση 25 mg συνθετικής ψιλοκυβίνης για οκτώ εβδομάδες. Οι σχετιζόμενες με τη θεραπεία ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως η ναυτία και ο πονοκέφαλος, ήταν γενικά ήπιες και δεν υπήρξε καμία ένδειξη αυτοκτονικών σκέψεων, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ψιλοκυβίνη είναι ένας σεροτονινεργικός αγωνιστής που αλληλεπιδρά με τους υποδοχείς 5-HT2A και διαμορφώνει τα νευρωνικά δίκτυα για να μεταβάλει την αντίληψη, την επίδραση και τη λειτουργία του εγώ. Τα ελλείμματα της σεροτονίνης πιστεύεται ότι συμβάλλουν καθοριστικά στην πυροδότηση της κατάθλιψης.
«Τα αντικαταθλιπτικά λειτουργούν επίσης μέσω αυτού του συστήματος, αλλά απαιτείται μακροχρόνια χρήση και δεν προκαλούν ψυχεδελική εμπειρία», δήλωσε ο ο Νεχάλ Βάνταν του Feinstein Institutes for Medical Research στη Νέα Υόρκη, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.
Η ψιλοκυβίνη μαζί με την ψυχοθεραπεία μελετάται και για την αντιμετώπιση άλλων καταστάσεων ψυχικής υγείας, όπως το άγχος, ο εθισμός και η διαταραχή μετατραυματικού στρες. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η ψιλοκυβίνη είναι αποτελεσματική στη θεραπεία των συμπτωμάτων μείζονος κατάθλιψης. Σε μια μικρή κλινική δοκιμή, η συνθετική ψιλοκυβίνη σε συνδυασμό με την ψυχοθεραπεία βρέθηκε αποτελεσματική στη θεραπεία της διπολικής διαταραχής.
Μια ποιοτική ανάλυση της μελέτης έδειξε ότι η προσθήκη υποστήριξης από ομάδες ομοτίμων πριν και μετά τη θεραπεία με ψιλοκυβίνη ανακούφισε τις ανησυχίες των ασθενών και γενικά βελτίωσε την εμπειρία τους από την ψυχεδελική θεραπεία, δήλωσε ο Ιβάν Μποσάν του Ινστιτούτου Καρκίνου Dana-Farber και της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ στη Βοστώνη.
Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν σε συντριπτικό βαθμό θετικά συναισθήματα για την εμπειρία τους από τη θεραπεία με ψιλοκυβίνη, ενώ τόνισαν τη σημασία του υποστηρικτικού, δομημένου πλαισίου στο οποίο έλαβε χώρα. Πολλοί ανέφεραν ότι η θεραπεία είχε μεταμορφωτική επίδραση στη ζωή και την ευημερία τους δύο μήνες μετά την ολοκλήρωση της κλινικής δοκιμής.
Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Cancer».
ΠΗΓΗ: MedPageToday, New Atlas
www.ertnews.gr