Η είδηση για πλήρη διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου προς την Πολωνία που προτίθεται να υλοποιήσει από την Τετάρτη η Ρωσία, έχει οδηγήσει σε αύξηση έως και 17% τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Την Τρίτη, το πρακτορείο Interfax μετέδωσε ότι η Πολωνία είχε σταματήσει να παραλαμβάνει αέριο από τον αγωγό Γιαμάλ από το πρωί της Δευτέρας.
Τα συμβόλαια παράδοσης Μαΐου έφθασαν έως τα 107 ευρώ η μεγαβατώρα στις 6 το απόγευμα, έχοντας ανοίξει κάτω από τα 94 ευρώ, ενώ μετά από 40 λεπτά υποχώρησαν στα 98,50 ευρώ.
[adrotate group=”2″]
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη η PGNiG, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ενημέρωσε την πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου PGNiG ότι διακόπτει την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Γιαμάλ από τις 9 το πρωί της Τετάρτης.
Η πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου αναφέρει ότι θα λάβει μέτρα για την αποκατάσταση της ροής φυσικού αερίου, υπογραμμίζοντας ότι η διακοπή της συνιστά αθέτηση των όρων της σύμβασης.
Προαναγγέλλει, μάλιστα, πως έχει κάθε δικαίωμα να διεκδικήσει αποζημίωση για την αθέτηση των όρων της σύμβασης.
Κλείνει τη στρόφιγγα η Ρωσία
Σύμφωνα με πληροφορίες του Onet.pl: «Η Ρωσία σταμάτησε τις προμήθειες αερίου στην Πολωνία μέσω της σύμβασης για μεταφορά του μέσω του αγωγού Γιαμάλ». Ο ανταποκριτής του OPEN στη Ρωσία, ανέφερε ότι ο Θανάσης Αυγερινός, η Ρωσία έκλεισε τη στρόφιγγα στην Πολωνία, επειδή δεν πλήρωσε σε ρούβλια.
Η Ρωσία έχει ζητήσει από τις ευρωπαϊκές χώρες την πληρωμή του φυσικού αερίου που παίρνουν από την Gazprom σε ρούβλια και σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, επενέλαβε ότι η Gazprom προωθεί το σχετικό διάταγμα του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν.
[adrotate group=”2″]
Σε αντίστοιχη κίνηση προχωρά και η κορυφαία ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία, Rosneft, η οποία ζήτησε 100% προπληρωμή σε ρούβλια για διυλισμένα προϊόντα παράδοσης εντός του Μαΐου και του Ιουνίου, όπως δήλωσαν πηγές στο Reuters.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Πολωνία εισάγει το 46% του φυσικού της αερίου, το 64% του πετρελαίου της και το 15% του άνθρακά της από τη Ρωσία, σύμφωνα με το Forum Energii, μια δεξαμενή σκέψης. Αυτό την καθιστά έναν από τους κορυφαίους αγοραστές ρωσικής ενέργειας στην ΕΕ.
«Μια δύσκολη θέση για μια κυβέρνηση που θεωρεί τον εαυτό της βασικό σύμμαχο της Ουκρανίας», είχε σχολιάσει το σάιτ Politico.
Πηγή newsbomb.gr