Για πρώτη φορά, επιστήμονες καλλιέργησαν και ανέπτυξαν έμβρυα ποντικιών σε συνθήκες μικροβαρύτητας, στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Τα ευρήματα δείχνουν πως τα έμβρυα μπορούν να επιβιώσουν σε συνθήκες διαστήματος- τουλάχιστον σε αρχικό στάδιο.
Οι ερευνητές, μεταξύ των οποίων ο Τερουχίκο Γουακαγιάμα, καθηγητής του Κέντρου Προηγμένης Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Yamanashi, και μια ομάδα από την Ιαπωνική Διαστημική Υπηρεσία Αεροδιαστήματος (JAXA), έστειλαν κατεψυγμένα έμβρυα ποντικιών με πύραυλο στον ISS τον Αύγουστο του 2021. Οι αστροναύτες που βρίσκονται στο σταθμό ξεπάγωσαν τα έμβρυα χρησιμοποιώντας μια ειδική συσκευή που σχεδιάστηκε για τον σκοπό αυτό και τα άφησαν να αναπτυχθούν για τέσσερις ημέρες.
(iScience)
Τα έμβρυα που καλλιεργήθηκαν σε συνθήκες μικροβαρύτητας αναπτύχθηκαν κανονικά σε βλαστοκύστεις, κύτταρα που εξελίσσονται στο έμβρυο και στον πλακούντα. Το πείραμα «έδειξε ξεκάθαρα ότι η βαρύτητα δεν είχε σημαντική επίδραση», ανέφεραν οι ερευνητές σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «iScience». Είπαν επίσης ότι δεν υπήρξαν σημαντικές αλλαγές στην κατάσταση του DNA και των γονιδίων.
Αυτή είναι «η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι τα θηλαστικά μπορούν να επιβιώσουν στο διάστημα», ανέφεραν το Πανεπιστήμιο του Γιαμανάσι και το εθνικό ερευνητικό ινστιτούτο Riken σε κοινή τους δήλωση.
«Στο μέλλον, θα πρέπει να μεταμοσχεύσουμε τις βλαστοκύστες που καλλιεργήθηκαν στο σταθμό σε ποντίκια, για να δούμε αν θα μπορέσουν να γεννήσουν ώστε να επιβεβαιωθεί ότι οι βλαστοκύστες είναι φυσιολογικές», δηλωσαν οι ερευνητές.
Μια τέτοια έρευνα θα μπορούσε να είναι σημαντική για μελλοντικές αποστολές εξερεύνησης και αποικισμού του διαστήματος.
ΠΗΓΗ: Phys
www.ertnews.gr