Ίσως κάποιοι να μη γνωρίζουν τα ισλί, το πενταντόστιμο και ημισιροπιαστό ποντιακό γλυκό με ρίζες από τη Μικρά Ασία.
Ήταν ένα από τα δημοφιλέστερα κεράσματα των Καραμανλήδων την εποχή των Χριστουγέννων ή του Πάσχα και έγινε γνωστό στη Μακεδονία μέσα από τις ανταλλαγές πληθυσμών, από το 1923 και ύστερα.
Το όνομά του σημαίνει στα τούρκικα «δουλεμένο», καθώς παρασκευάζεται εξ ολοκλήρου στο χέρι.
Ειδικότερα πως φτιάχνουμε ισλί:
Υλικά συνταγής
για τη ζύμη
2 ποτήρια λιωμένη φυτίνη
1 ποτήρι αραβοσιτέλαιο
1½ποτήρι νερό
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
½ φλιτζ. ζάχαρη
1 κιλό (περίπου) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
για τη γέμιση
½ κιλό καρύδια
2 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.γ. κανέλα
για το σιρόπι
4 ποτήρια ζάχαρη
3 ποτήρια νερό
1 λεμόνι
Διαδικασία συνταγής
Βάζουμε σε λεκάνη τα υλικά για τη ζύμη εκτός από το αλεύρι. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι και ζυμώνουμε καλά.
Ανακατεύουμε τα υλικά για τη γέμιση σε μπολ. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 70-80 μικρά ζυμαράκια και ανοίγουμε το καθένα με το χέρι στην παλάμη μας.
Θέλουμε να ανοίξει όσο η παλάμη μας και λίγο παραπάνω. Βάζουμε ένα κουταλάκι κοφτό από τη γέμιση και κλείνουμε σε τρίγωνο.
Η πλευρά που κάνουμε την ένωση μπαίνει κάτω στο ταψί. Από την άλλη πλευρά κεντάμε το ισλί με το ειδικό τσιμπίδι.
Αν δεν έχουμε τσιμπίδι κεντάμε με πιρουνάκι, οδοντογλυφίδα ότι βολεύει την κάθε νοικοκυρά.
Βάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα ή βουτυρωμένο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 40-45 λεπτά.
Αφήνουμε τα ισλί να κρυώσουν.
Μπορούμε αν θέλουμε να τα σιροπιάζουμε λίγα-λίγα για να είναι φρέσκα.
Κάνουμε 2-3 τρύπες στην κάτω πλευρά από τα ισλί για να ρουφήξουν καλύτερα σιρόπι.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε τα υλικά μαζί και βράζουμε για 10 λεπτά. Σιροπιάζουμε.
Σερβίρουμε σε πιατέλα πασπαλίζοντας με καρύδια.
Περισσότερες συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής στο cooklos.gr
ΣΥΝΤΑΓΕΣ – TheCaller Read More