Στη σοβαρή διάσταση του φαινομένου της αντίστασης των μικροβίων στα αντιβιοτικά, αναφέρθηκε ο Καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) Αθανάσιος Τσακρής.
Ολοένα και πιο ανίσχυρη εμφανίζεται η επιστήμη απέναντι στα πολυανθεκτικά μικρόβια, τα οποία αντιστέκονται στα μεγαλύτερα «όπλα» της επιστήμης: τα αντιβιοτικά! Η Ελλάδα εμφανίζει υψηλά ποσοστά ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων στα ελληνικά νοσοκομεία , σύμφωνα με τη χθεσινή έκθεση του ευρωπαϊκού ECDC. Ο Καθηγητής Μικροβιολογίας, Αθανάσιος Τσακρής, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.
Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο facebook, με αφορμή την Εβδομάδα ευαισθητοποίησης για τη χρήση/κατάχρηση των αντιβιοτικών (18-24 Νοεμβρίου), έως το 2050 τουλάχιστον 10 εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθαίνουν ετησίως σε όλο τον κόσμο από λοιμώξεις που δεν θα μπορούν να αντιμετωπιστούν, ενώ η μικροβιακή αντοχή είναι ένα «από τα σοβαρότερα προβλήματα δημόσιας υγείας στις μέρες μας», όπως υπογραμμίζει.
Η μικροβιακή αντοχή, σημειώνει, «ενδέχεται να σημάνει ακόμα και το τέλος της σύγχρονης ιατρικής, όπως την γνωρίζουμε εδώ και δεκαετίες, από την ανακάλυψη της πενικιλίνης και μετά».
Η ανάρτηση Τσακρή
«Τα πολυανθεκτικά μικρόβια, εκείνα που έχουν αναπτύξει μηχανισμούς άμυνας απέναντι σε όλα τα αντιβιοτικά, δηλαδή, προκαλούν περισσότερους από 5 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο.
Αυτό το φαινόμενο, που ορίζεται ως μικροβιακή αντοχή, συνιστά ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα δημόσιας υγείας στις μέρες μας. Ενδέχεται να σημάνει ακόμα και το τέλος της σύγχρονης ιατρικής, όπως την γνωρίζουμε εδώ και δεκαετίες, από την ανακάλυψη της πενικιλίνης και μετά. Θέτει σε κίνδυνο τις χειρουργικές επεμβάσεις, τις μεταμοσχεύσεις, την εντατική θεραπεία και την υγεία των ατόμων με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως οι καρκινοπαθείς.
Αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα, υπολογίζεται ότι μέχρι το 2050 τουλάχιστον 10 εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθαίνουν ετησίως σε όλο τον κόσμο από λοιμώξεις που δεν θα μπορούν να αντιμετωπιστούν – περισσότεροι από όσους θα χάνουν τη ζωή τους από καρκίνο.
Κάθε φορά που παίρνουμε ένα αντιβιοτικό, λοιπόν, ιδιαίτερα αν αυτό γίνεται χωρίς λόγο, συμβάλλουμε στη δημιουργία πιο ανθεκτικών μικροβίων».
To άρθρο «Καμπανάκι» Τσακρή για πολυανθεκτικά μικρόβια απέναντι στα αντιβιοτικά – «10 εκατ. θάνατοι ετησίως έως το 2050» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
Υγεία – NewsIT Read More