Τα Καλάβρυτα είναι ορεινή κωμόπολη του Νομού Αχαΐας, χτισμένη στους πρόποδες των Αροανιών Ορέων (Χελμού) σε υψόμετρο περίπου 735 μέτρων. Αποτελούν έδρα του ομώνυμου Δήμου, καθώς και της άλλοτε ομώνυμης Επαρχίας ενώ είναι επίσης ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του νομού και ένας από τους σημαντικότερους οικισμούς της ορεινής Πελοποννήσου.
Τα Καλάβρυτα, περιτριγυρισμένα από πανέμορφο τοπίο, σήμερα είναι από τους πιο δημοφιλείς -κυρίως χειμερινούς- ελληνικούς προορισμούς και αποτελούν πόλο έλξης τουριστών από παντού στη χώρα αλλά και από το εξωτερικό. Δέχονται επισκέπτες καθόλη την διάρκεια του χρόνου αλλά κατά την χειμερινή περίοδο είναι η ακμή της επισκεψιμότητάς τους καθώς διαθέτουν μία από τις καλύτερες υποδομές χειμερινού τουρισμού στην Ελλάδα λόγω κυρίως του χιονοδρομικού κέντρου στις πλαγιές του όρους Χελμός που βρίσκεται εκεί και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα στην Ελλάδα.
Τα όμορφα Καλάβρυτα
Η πολίχνη των Καλαβρύτων είναι χτισμένη στην θέση της αρχαίας Αρκαδικής πόλης Κυναίθης (ή Κύναιθας) η οποία ανήκε στο τμήμα της Αζανίας. Το όνομα Καλάβρυτα, που σύμφωνα με τους ειδικούς ερμηνεύεται ως «καλές βρύσες» και φαίνεται να το απέκτησε την εποχή της Φραγκοκρατίας τον 13ο αιώνα μ.Χ., όταν αποτέλεσε έδρα μιας από τις δώδεκα Βαρωνίες του Πριγκιπάτου της Αχαΐας, με πρώτο Βαρώνο τον Όθωνα ντε Τουρναί (Othon de Tournay) που έκτισε το κάστρο του πάνω στα ερείπια της ακρόπολης της αρχαίας Κύναιθας. Στη Γαλλική παραλλαγή του Χρονικού του Μορέως αναφέρεται ως Calovrate.
Φτάνοντας λοιπόν στα Καλάβρυτα ο επισκέπτης συνειδητοποιεί αμέσως την ετυμολογία του ονόματός τους, τα «Καλά βρυτά», καθώς πράγματι αναβλύζουν νερά σε αφθονία στον τόπο αυτό.
Πέρα από τη φυσική ομορφιά της, η μικρή ορεινή πόλη των Καλαβρύτων είναι ένας ιστορικός τόπος, καθώς εκεί ξεκίνησε η επανάσταση του 1821, αλλά και ένας μαρτυρικός τόπος με τη μνήμη του ολοκαυτώματος της Κατοχής. Μια βόλτα εκεί θα σας φέρει πολλά ενδιαφέροντα αξιοθέατα, όπως το Μοναστήρι του Μεγάλου Σπηλαίου, λαξευμένο στις πλαγιές ενός βουνού, το ιστορικό μοναστήρι της Αγίας Λαύρας όπου πρωτοκηρύχθηκε η Ελληνική Επανάσταση του 1821 και το θαυματουργό Σπήλαιο των Λιμνών. Το πιο σημαντικό σημείο στην ιστορία των Καλαβρύτων, όπως αναφέραμε, ήταν τον Δεκέμβριο του 1943, όταν τα ναζιστικά στρατεύματα έκαψαν το χωριό και σκότωσαν σχεδόν όλους τους άνδρες κατοίκους. Ένα Μνημείο Ολοκαυτώματος βρίσκεται σε έναν λόφο πάνω από το χωριό για να τιμήσει αυτή την τραγωδία.
Σήμερα, κρατώντας ως αξίες την ιστορική βαρύτητα και τη φυσική ομορφιά της, η περιοχή αποτελεί σημαντικό τουριστικό προορισμό.
Τα ιστορικά Καλάβρυτα
Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε αρχικά στη μεγάλη και σπουδαία ιστορία των Καλαβρύτων και ιδιαίτερα τον ρόλο τους κατά την Ελληνική Επανάσταση.
Η περιοχή των Καλαβρύτων συμμετείχε τόσο στην Επανάσταση του 1770 (Ορλωφικά) όσο και στον Αγώνα του 1821 όπου η έκβαση του είχε ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση μεγάλου μέρους της σημερινής Ελλάδας και την ίδρυση του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους. Στην πρώτη περίπτωση ο μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Παρθένιος κήρυξε την τοπική εξέγερση ενώ το 1821 στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας κηρύχθηκε η επανάσταση από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό και τους οπλαρχηγούς της περιοχής και γενικά της Πελοποννήσου που είχαν συγκεντρωθεί εκεί.
Στην ευρύτερη περιοχή των Καλαβρύτων έγιναν σποραδικές επιθέσεις εναντίον Τούρκων ήδη από τα μέσα Μαρτίου του 1821. Ακολούθησε η επίθεση κατά των Οθωμανικών αρχών και των Τούρκων στρατιωτών, οι οποίοι κλείστηκαν σε δύο ή τρεις πύργους εντός των Καλαβρύτων. Η πολιορκία κράτησε λίγες ημέρες, κατά τον Π. Π. Γερμανό και άλλες πηγές ή πέντε ημέρες κατά τους Σπηλιάδη (Α’, 60) και Φιλήμονα, με την πόλη να απελευθερώνεται από τον οθωμανικό ζυγό στις 21 Μαρτίου, γεγονός που αποτελεί την πρώτη μεγάλη νίκη του εθνικού αγώνα. Κάποιοι σύγχρονοι κυρίως ιστορικοί θεωρούν ότι η πιθανότερη ημερομηνία απελευθέρωσης των Καλαβρύτων είναι η 25η Μαρτίου, ωστόσο οι περισσότεροι συγγραφείς που έγραψαν για την επανάσταση κατά τη διάρκειά της ή κατά τις επόμενες δεκαετίες, αναφέρουν ότι η πόλη απελευθερώθηκε είτε στις 21 Μαρτίου/2 Απριλίου είτε στις 23 Μαρτίου/4 Απριλίου. Ιδιαίτερα διαφωτιστική είναι η μαρτυρία του Θεόδωρου Ρηγόπουλου (γραμματικού του Θ. Κολοκοτρώνη) που τη εποχή εκείνη ήταν μαθητής στη Σχολή του Σωποτού (χωριό κοντά στα Καλάβρυτα). Ο ίδιος γράφει στα απομνημονεύματά του, ότι στις 21 Μαρτίου τα μαθήματα στη σχολή διακόπηκαν λόγω του ξεσπάσματος της επανάστασης οπότε αυτός και οι υπόλοιποι μαθητές έπρεπε να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Όταν την επομένη μέρα (22 Μαρτίου) έφτασε στο χωριό του, έμαθε από τον πατέρα του και τον αδελφό Γεώργιο που συμμετείχαν στην πολιορκία των Καλαβρύτων, ότι οι Τούρκοι είχαν ήδη παραδοθεί αφού αντιστάθηκαν για λίγες μέρες. Η μαρτυρία αυτή φαίνεται να επιβεβαιώνει την επικρατούσα εκδοχή ότι τα Καλάβρυτα απελευθερώθηκαν στις 21 Μαρτίου. Την είδηση για την έναρξη της Επανάστασης στα Καλάβρυτα έφερε στην Ύδρα στις 27 Μαρτίου 1821 ο Παναγιωτάκης Βαφειόπουλος, που είχε σταλεί με πλοίο στα παράλια της Πελοποννήσου να παρακολουθεί τα γεγονότα.
Εξαιτίας του πρωταγωνιστικού τους ρόλου στην Επανάσταση του 1821, τα Καλάβρυτα πυρπολήθηκαν δύο φορές από τα στρατεύματα Ιμπραήμ, το 1826 και το 1827. Αμερικανός προτεστάντης ιεραπόστολος που επισκέφθηκε τα Καλάβρυτα το 1829 αναφέρει τις καταστροφές αλλά διαπιστώνει από τα εναπομείναντα σπίτια ότι η πόλη ήταν καλοχτισμένη. Επίσης αναφέρει ότι ήταν ήδη πεποίθηση ότι η σημαία της Επανάστασης υψώθηκε πρώτα στα Καλάβρυτα από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό.
Μετά την Απελευθέρωση ορίζονται έδρα του Δήμου Καλαβρύτων και κατά τη διοικητική διαίρεση του 1836 αναφέρονται επίσης με το όνομα Κυναίθη.
Τα Καλάβρυτα υπήρξαν μία από τις περιοχές της Ελλάδας που βίωσαν με τον σκληρότερο τρόπο τα ναζιστικά γερμανικά αντίποινα και βιαιοπραγίες κατά τη διάρκεια της Κατοχής.
Στις 13 Δεκεμβρίου του 1943 ο γερμανικός στρατός κατοχής εκτέλεσε σχεδόν όλο τον ανδρικό πληθυσμό (τους περισσότερους πάνω από την ηλικία των 12 ετών) των Καλαβρύτων και έκαψε ολοσχερώς την πόλη. Για τον αριθμό των θυμάτων και των επιζώντων από τη σφαγή της 13ης Δεκεμβρίου αλλά για το συνολικό αριθμό των θυμάτων από την επιδρομή των Γερμανών στην περιοχή, έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς αντιφατικοί αριθμοί. Οι περισσότερες αναφορές κάνουν λόγο για περισσότερους από 800 νεκρούς. Τα Καλάβρυτα είναι σήμερα χαρακτηρισμένος μαρτυρικός οικισμός.
Τα αξιοθέατα
Σκαρφαλωμένα σε μια κοιλάδα ανάμεσα σε ψηλά βουνά, στη βόρεια πλευρά της Πελοποννήσου, τα Καλάβρυτα είναι μια μικρή αλλά όμορφη πόλη που προσελκύει τους περισσότερους τουρίστες λόγω του χιονοδρομικού κέντρου, των αξιοθεάτων και του ιστορικού παρελθόντος. Τα Καλάβρυτα φημίζονται για το χιονοδρομικό τους κέντρο. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας και εκ των δύο μοναδικών στον κόσμο όπου συνδυάζεται το σκι στο βουνό με το κολύμπι στη θάλασσα του Διακοπτού, σε απόσταση μόλις 20 χιλιομέτρων.
Τα Καλάβρυτα καθώς και η γύρω αλλά και η ευρύτερη περιοχή χαρακτηρίζονται από πλούσια φυσική ομορφιά και έχουν πολλά και διάφορα αξιοθέατα. Αξιόλογους και δημοφιλείς προορισμούς στην περιοχή των Καλαβρύτων και σε κοντινές τοποθεσίες αποτελούν, μεταξύ άλλων, τα δύο ιστορικά μοναστήρια, της Αγίας Λαύρας και του Μεγάλου Σπηλαίου, το Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος που στεγάζεται στο παλιό δημοτικό σχολείο της πόλης, το Μνημείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος (13/12/1943), το Ηρώο της Ελληνικής Επανάστασης 1821, το πλατανόδασος των πηγών του Αροανίου ποταμού στο Πλανητέρο, τα Ύδατα της Στυγός στον Χελμό εκεί απ’ όπου πηγάζει ο ποταμός Κράθις, όπως επίσης το Σπήλαιο των Λιμνών κοντά στο χωριό Καστριά και το Φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού που το διασχίζει ο περίφημος Οδοντωτός Σιδηρόδρομος.
Μονή Μεγάλου Σπηλαίου
Η Μονή Μεγάλου Σπηλαίου δεν είναι μόνο θρησκευτικός τόπος, αλλά και σημαντικό μνημείο της ελληνικής ιστορίας. Μια επίσκεψη εδώ συνδυάζει τη θρησκευτική κατάνυξη με την εξερεύνηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας.
Η Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου είναι το αρχαιότερο ελληνορθόδοξο μοναστήρι και ένα από τα πιο εντυπωσιακα. Κατασκευάστηκε γύρω στο 326 μ.Χ. και βρίσκεται σε μια επιβλητική θέση μέσα σε ένα βραχώδες τοπίο του όρους Χελμού, στην πλαγιά ενός απότομου λόφου, σε υψόμετρο περίπου 940 μέτρων. Πρόκειται για ένα μοναδικό μνημείο, γνωστό τόσο για την αρχιτεκτονική του όσο και για την πλούσια ιστορία του. Τα κελιά του είναι χτισμένα γύρω από την είσοδο του σπηλαίου.
Η ίδρυση της μονής ανάγεται στον 4ο αιώνα μ.Χ., όταν σύμφωνα με την παράδοση, οι μοναχοί Συμεών και Θεόδωρος ανακάλυψαν την εικόνα της Παναγίας, σε μια σπηλιά της περιοχής. Πιστεύεται ότι κατασκευάστηκε από τον Απόστολο Λουκά, η εικόνα κατάφερε ως εκ θαύματος να επιβιώσει από τέσσερις πυρκαγιές. Θεωρείται θαυματουργή και φυλάσσεται μέχρι σήμερα στη μονή.
Η μονή έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821, καθώς αποτέλεσε κέντρο αγωνιστών και πνευματικό φάρο για τους επαναστάτες. Παρά τις καταστροφές που υπέστη σε διάφορες εποχές, συμπεριλαμβανομένης μιας μεγάλης πυρκαγιάς το 1934, η μονή αναστηλώθηκε και παραμένει ενεργή.
Είναι χτισμένη ενσωματωμένη σε έναν απόκρημνο βράχο, δημιουργώντας μια εντυπωσιακή εικόνα. Το συγκρότημα αποτελείται από οκταώροφα κτίρια που περιλαμβάνουν: Το Καθολικό, ένα ναό με πλούσιο διάκοσμο και εντυπωσιακές αγιογραφίες, το Μουσείο της Μονής που εκθέτει θρησκευτικά κειμήλια, όπως σπάνια χειρόγραφα, σταυρούς, άμφια, όπλα και λάβαρα της Επανάστασης και τα Κελιά και τις αίθουσες μοναχών που καταλαμβάνουν τα ανώτερα επίπεδα της μονής.
Η Θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας
Η εικόνα της Παναγίας του Μεγάλου Σπηλαίου είναι φτιαγμένη από μαστίχα, κερί και άλλα φυσικά υλικά, με έντονη ανατολίτικη τεχνοτροπία. Θεωρείται προστάτιδα των πιστών, και πολλοί την επισκέπτονται για να προσευχηθούν.
Σημαντικό σημείο είναι το Σπήλαιο, ο χώρος όπου βρέθηκε η εικόνα, το οποίο βρίσκεται εντός του μοναστηριακού συγκροτήματος. Στην αυλή της μονής υπάρχουν μνημεία αφιερωμένα στους αγωνιστές του 1821. Επίσης, από εδώ η θέα είναι εντυπωσιακή. Από τη μονή απολαμβάνει κανείς πανοραμική θέα στο φαράγγι του Βουραϊκού.
Η Μονή βρίσκεται περίπου 10 χιλιόμετρα από τα Καλάβρυτα και η πρόσβαση με αυτοκίνητο είναι εύκολη μέσω ασφάλτινου δρόμου.
Tip. Ενδείκνυται και για πεζοπορία καθώς υπάρχει μονοπάτι για τους πιο περιπετειώδεις και λάτρεις της φύσης.
Μνημείο Ολοκαυτώματος
Πρόκειται για μια σημαντική επίσκεψη, καθώς έχει μεγάλη ιστορική και συναισθηματική αξία και σημασία αλλά παραμένει επίσης για να θυμίζει την αγριότητα των εγκλημάτων των γερμανικών στρατευμάτων κατά του τοπικού πληθυσμού και της πόλης.
Το Μνημείο στον Λόφο του Καππή, ο τόπος της εκτέλεσης, βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη και ιδρύθηκε για να τιμήσει τους ανθρώπους (σχεδόν όλο τον ανδρικό πληθυσμό – από 12 ετών) που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς στις 13 Δεκεμβρίου 1943, όταν τα ναζιστικά στρατεύματα κατέστρεψαν και έκαψαν ολοσχερώς την πόλη. Εκεί, έχει ανεγερθεί ένα επιβλητικό μνημείο ως ανάμνηση των πεσόντων και του φρικτού γεγονότος με έναν μεγάλο σταυρό και λιτές επιγραφές, που αποπνέει δέος και σεβασμό και κάθε χρόνο γίνεται αναμνηστική εκδήλωση και επιμνημόσυνη δέηση.
Η σφαγή των Καλαβρύτων (ή το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων) αποτελεί την πιο βαριά περίπτωση εγκλήματος πολέμου στην Ελλάδα, κατά την κατοχική περίοδο. Κανένας από τους υπευθύνους των εγκλημάτων αυτών δεν λογοδότησε στη δικαιοσύνη ενώ μέχρι και σήμερα ακόμα δεν έχει καταβληθεί καμιά αποζημίωση από τη Γερμανία, αν και η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας έχει αναγνωρίσει δημόσια τη ναζιστική αγριότητα κατά των Καλαβρύτων.
Μουσείο Ολοκαυτώματος
Το Μουσείο Ολοκαυτώματος Καλαβρύτων βρίσκεται στο κέντρο των Καλαβρύτων και στεγάζεται στο παλιό Δημοτικό Σχολείο, στην κεντρική πλατεία. Είναι αφιερωμένο στο Ολοκαύτωμα της πόλης από τα ναζιστικά στρατεύματα στις 13 Δεκεμβρίου 1943.
Μια επίσκεψη στο Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος δεν είναι απλώς μια τουριστική δραστηριότητα, αλλά μια βαθιά βιωματική εμπειρία που συνδυάζει την ιστορία, τη μνήμη και την ανθρωπιστική παιδεία. Αποτελεί έναν τόπο που θυμίζει τη σημασία της ειρήνης, της συμφιλίωσης και της δικαιοσύνης.
Είναι ένα συγκλονιστικό μνημείο ιστορίας και μνήμης. Το μουσείο δημιουργήθηκε για να τιμήσει τα θύματα της φρικτής σφαγής κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.Το μουσείο στεγάζεται στο κτίριο του παλιού Δημοτικού Σχολείου Καλαβρύτων, το οποίο διασώθηκε από την πυρκαγιά. Εγκαινιάστηκε το 1986 και αποτελεί έναν χώρο βαθιάς περισυλλογής και ενημέρωσης για την τραγωδία.
Στο μουσείο θα δείτε ιστορικά κειμήλια, όπως φωτογραφίες, προσωπικά αντικείμενα των θυμάτων και χειρόγραφα, που δίνουν μια ζωντανή εικόνα της ζωής πριν και μετά την τραγωδία, μαρτυρίες επιζώντων, βίντεο και ηχητικά αρχεία με μαρτυρίες όσων επέζησαν από την καταστροφή, ιστορικά έγγραφα, ένα αρχειακό υλικό που περιγράφει τα γεγονότα και τη ναζιστική κατοχή στην Ελλάδα όπως και χάρτες και πίνακες, δηλαδή γραφήματα που απεικονίζουν την έκταση της καταστροφής.
Υπάρχει επίσης και το Αίθριο της Μνήμης: Ένας υπαίθριος χώρος όπου αναγράφονται τα ονόματα των θυμάτων αλλά και εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις, χώροι όπου οι επισκέπτες, ιδιαίτερα οι μαθητές, μπορούν να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες και να μάθουν περισσότερα για την περίοδο.
Ώρες Λειτουργίας: Το μουσείο είναι ανοιχτό καθημερινά, αλλά τα ωράρια μπορεί να διαφέρουν. Συνιστάται να επιβεβαιώσετε τις ώρες λειτουργίας πριν την επίσκεψη.
Ενδεικτική Τιμή Εισόδου: 5 € ενήλικες | φοιτητές & μαθητές δωρεάν
Πρόσβαση: Το μουσείο και είναι εύκολα προσβάσιμο ακόμα και με πόδια αλλά και με αυτοκίνητο. Υπάρχει διαθέσιμος χώρος στάθμευσης κοντά.
Σπήλαιο των Λιμνών
Το εντυπωσιακό Σπήλαιο των Λιμνών στα Καλάβρυτα είναι ένα μοναδικό στον κόσμο γεωλογικό φαινόμενο, πρόκειται ουσιαστικά για μια σπηλιά που διασχίζεται από ένα μακρύ, υποθαλάσσιο ποτάμι που σχηματίζει πολλές μικρές λίμνες μέσα από το πέρασμά του.
Το εντυπωσιακό Σπήλαιο των Λιμνών, βρίσκεται κοντά στο χωριό Καστριά της Αχαΐας, μόλις 16,5 χλμ. από τα Καλάβρυτα και 9 χλμ από την Κλειτορία. Ο δρόμος περνά λίγα μόλις μέτρα από την τεχνική είσοδο του σπηλαίου και ακριβώς δίπλα από την φυσική.
Στο δρόμο Καλαβρύτων – Κλειτορίας σε υψόμετρο 827 μέτρων στα Καστριά Καλαβρύτων θα συναντήσετε το ξακουστό Σπήλαιο των Λιμνών, ένα πραγματικό γεωλογικό θαύμα και μοναδικό στο είδος του στον κόσμο.
Το σπήλαιο των λιμνών εντυπωσιάζει τον επισκέπτη ακόμη και με το όνομα του. Λίμνες στο εσωτερικό του σπηλαίου δεν είναι κάτι συνηθισμένο και το συγκεκριμένο αποτελεί μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο. Είναι ένα σπάνιο δημιούργημα της φύσης. Εκτός από τους λαβυρινθώδεις διαδρόμους, τις μυστηριώδεις στοές και τους παράξενους σταλακτιτικούς σχηματισμούς το Σπήλαιο των Λιμνών έχει κάτι το αποκλειστικά δικό του, που δεν υπάρχει σε άλλα γνωστά σπήλαια. Είναι οι αλλεπάλληλες κλιμακωτές και μάλιστα σε τρεις ορόφους λίμνες του, που το καθιστούν μοναδικό στο είδος του στον κόσμο.
Οι 13 αλλεπάλληλες κλιμακωτές λίμνες του το καθιστούν μοναδικό στο είδος του στον κόσμο. Το αξιοποιημένο μήκος του σπηλαίου ανέρχεται σε 500 μ. ενώ το συνολικό μήκος του είναι 1.980 μ. Ο επισκέπτης μπαίνει στο σπήλαιο από τεχνητή σήραγγα που καταλήγει κατευθείαν στον δεύτερο όροφο από σύνολο τριών. Η διάβαση των λιμνών γίνεται από υπερυψωμένες τεχνητές γέφυρες.
Είναι παλαιά κοίτη υπόγειου ποταμού με εξερευνημένο μήκος 1980 μέτρα. Τον χειμώνα που λιώνουν τα χιόνια το σπήλαιο μετατρέπεται σε υπόγειο ποταμό με φυσικούς καταρράκτες. Κατά τους θερινούς μήνες ένα τμήμα του σπηλαίου ξηραίνεται και αποκαλύπτονται πρωτότυπες δαντελωτές λιθωματικές λεκάνες και φράγματα ύψους μέχρι και 4μ. Το υπόλοιπο σπήλαιο διατηρεί μόνιμα νερά στις 13 του λίμνες.
Το αξιοποιημένο μήκος του σπηλαίου προς το παρόν ανέρχεται σε 500 μέτρα. Περιλαμβάνει εγκατάσταση καλλιτεχνικού φωτισμού. Ο επισκέπτης μπαίνει στο σπήλαιο από τεχνητή σήραγγα, που καταλήγει κατ’ ευθείαν στο δεύτερο όροφο. Οι διαστάσεις του τμήματος αυτού προκαλούν δέος και θαυμασμό. Η διάβαση των λιμνών γίνεται από υπερυψωμένες τεχνητές γεφυρούλες.
Στο κάτω όροφο του σπηλαίου βρέθηκαν απολιθωμένα οστά ανθρώπου και διαφόρων ζώων, μεταξύ των οποίων και ιπποπόταμου. Το τμήμα αυτό προορίζεται για βιοσπηλαιολογικό εργαστήριο διεθνούς προβολής.
Ο μύθος λέει…
…πως οι κόρες του βασιλιά της Τίρυνθας Προίτου, Λυσίππη, Ιφινόη και Ιφιάνασσα, καυχήθηκαν ότι ήταν ωραιότερες από τη θεά Ήρα και περιφρόνησαν τη λατρεία του Διονύσου. Η σύντροφος του Δία δε συγχώρεσε την αλαζονεία τους και σάλεψε τα λογικά τους, με συνέπεια να πιστέψουν πως ήταν δαμάλες και τρέχοντας σε βουνά και λιβάδια της Πελοποννήσου, μετέδιδαν στις γυναίκες της Αργολίδας, μανία παιδοκτονίας. Κάποτε φτάσανε στο σπήλαιο των Αροάνιων, όπου τις βρήκε ο Μελάμποδας και τις θεράπευσε. Στη συνέχεια τις οδήγησε στο χωριό Λουσσοί.
Εξερεύνηση – αξιοποίηση
Το 1964, κάτοικοι των Καστριών ανέβηκαν για πρώτη φορά στον δεύτερο όροφο με ξυλόσκαλες από αναβαθμίδα ύψους 9 μ. Η εξερεύνηση έγινε από τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύνδεσμο με τον καθηγητή Ι. Μελέντη και η χαρτογράφηση από την Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρία με την Σπηλαιολόγο Άννα Πετροχείλου. Η αξιοποίηση του σπηλαίου άρχισε το 1981 από τον Ε.Ο.Τ. (Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού) και συνεχίστηκε από την πρώην Κοινότητα Καστριών.
Info:
Δευτέρα-Παρασκευή: 09:00 – 16:30
Σάββατο & Κυριακή: 09:00 – 17:30
Τ.2692 031001
Μονή Αγίας Λαύρας
Σε απόσταση περίπου 5 χλμ. από τα Καλάβρυτα, η Μονή της Αγίας Λαύρας είναι ένα από τα πιο ιστορικά και σημαντικά μοναστήρια της Ελλάδας με τεράστια ιστορική σημασία για τη χώρα, καθώς εδώ κηρύχθηκε για πρώτη φορά η Ελληνική Επανάσταση στις 25 Μαρτίου 1821. Η μονή φιλοξενεί μικρά παρεκκλήσια και ένα υπέροχο εκκλησιαστικό μουσείο.
Η Μονή της Αγίας Λαύρας βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από τα Καλάβρυτα, σε υψόμετρο περίπου 961 μέτρων, στους πρόποδες του όρους Χελμού. Η ιστορία της είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Ελληνική Επανάσταση του 1821, καθιστώντας την έναν εμβληματικό τόπο για την εθνική ιστορία.
Η μονή ιδρύθηκε το 961 μ.Χ., αν και η τρέχουσα θέση της αποτελεί μεταγενέστερη μεταφορά, πιθανότατα τον 17ο αιώνα, λόγω ζημιών από φυσικές καταστροφές. Το μοναστήρι υπήρξε καταφύγιο αγωνιστών και σημείο συνάντησης των πρωτεργατών της Επανάστασης. Σύμφωνα με την παράδοση, εδώ στις 25 Μαρτίου 1821, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ευλόγησε το λάβαρο της Επανάστασης, το οποίο φυλάσσεται στη μονή και αποτελεί εθνικό κειμήλιο.
Υπάρχει επίσης το Μουσείο της Μονής που περιλαμβάνει σημαντικά εκθέματα, όπως άμφια, ιερά σκεύη, χειρόγραφα και όπλα της Επανάστασης και η Εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου που είναι ο κύριος ναός της μονής, με εντυπωσιακές αγιογραφίες.
Επίσης το Καμπαναριό, αποτελεί σύμβολο της μονής ενώ από εκεί η πανοραμική θέα στη γύρω περιοχή είναι συγκλονιστική!.
Tip. Η μονή είναι επισκέψιμη όλο τον χρόνο και αποτελεί ιδανικό προορισμό για όσους ενδιαφέρονται για την ιστορία, τη θρησκεία, αλλά και τη φυσική ομορφιά της περιοχής.
Ιερά Μονή Παναγίας Μακελλαριάς
Σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από τα Καλάβρυτα, η Μονή της Παναγίας της Μακελλαριάς χτίστηκε τον 6ο αιώνα από τον Βυζαντινό στρατηγό Βελισσάριο Ιουστινιανό. Ο συνδυασμός της φυσικής ομορφιάς της περιοχής με την ηρεμία και τη θρησκευτική κατάνυξη της μονής προσφέρει μια μοναδική εμπειρία στον επισκέπτη…
Η Μονή Μακελαριάς είναι ένα ιστορικό μοναστήρι κοντά στα Καλάβρυτα, χτισμένο σε μια τοποθεσία εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς, στην κορυφή ενός λόφου και περιβάλλεται από άγριο τοπίο. και με βαθιά ιστορική και θρησκευτική σημασία. Βρίσκεται σε μια επιβλητική θέση, κρεμασμένο σε έναν βράχο πάνω από το φαράγγι του ποταμού Βουραϊκού προσφέροντας πανοραμική θέα στο φαράγγι και τη γύρω φύση.
Η μονή ιδρύθηκε τον 11ο αιώνα, και το όνομά της συνδέεται με τη λέξη “μάκελος”, που στην παλιά ελληνική σημαίνει “σφαγή”. Σύμφωνα με την παράδοση, η ονομασία σχετίζεται με κάποιο αιματηρό γεγονός που έλαβε χώρα στην περιοχή. Κατά την Τουρκοκρατία, η μονή υπήρξε καταφύγιο για τους αγωνιστές της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και λειτούργησε ως κέντρο αντίστασης.
Το μοναστήρι είναι αφιερωμένο στη Γέννηση της Θεοτόκου και γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου με μεγάλο πανηγυρικό εορτασμό. Η εικόνα της Παναγίας θεωρείται θαυματουργή και προσελκύει πλήθος πιστών και πολλούς προσκυνητές.
Η μονή είναι χτισμένη με παραδοσιακή μοναστηριακή αρχιτεκτονική της εποχής. Το Καθολικό, ο μικρός, κατανυκτικός ναός με τοιχογραφίες και αγιογραφίες, εξαιρετικά δείγματα βυζαντινής τέχνης που χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα.
Τα Κτίρια της Μονής, που είναι πέτρινες κατασκευές με κεραμοσκεπές, που περιλαμβάνουν τα κελιά των μοναχών, αποθήκες και χώρους φιλοξενίας.
Η Μονή Μακελαριάς λειτουργεί ως ανδρικό μοναστήρι και παραμένει ενεργό κέντρο θρησκευτικής ζωής. Η ηρεμία της τοποθεσίας, η πνευματική ατμόσφαιρα και η ιστορική της σημασία την καθιστούν ιδανικό προορισμό για όσους αναζητούν θρησκευτική κατάνυξη και επαφή με τη φύση.
Πρόσβαση: Η μονή είναι προσβάσιμη με αυτοκίνητο μέσω ενός δρόμου που ξεκινά από τα Καλάβρυτα. Αν και ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος, κάποια σημεία είναι στενά και απαιτούν προσοχή.
Ώρες Επισκέψεων: Συνήθως ανοιχτή κατά τις πρωινές και απογευματινές ώρες. Συνιστάται να επικοινωνήσετε πριν την επίσκεψη για να επιβεβαιώσετε τα ωράρια. Επισκεφτείτε το site για όλες τις σχετικές πληροφορίες.
Λίμνη Τσιβλού
Ένα must αξιοθέατο στην περιοχή που δεν πρέπει να χάσετε είναι η εκθαμβωτική λίμνη Τσιβλού στον Χελμό σε απόσταση μόλις 38 χιλιομέτρων από τα Καλάβρυτα, περίπου 1 ώρα με το αυτοκίνητο. Μια φυσική λίμνη που σχηματίστηκε από κατολίσθηση, περιτριγυρισμένη από έλατα και πεύκα.
Σε υψόμετρο 700 μέτρων, στις πλαγιές του Χελμού, στον νομό Αχαΐας, βρίσκεται η εντυπωσιακή λίμνη Τσιβλού. Η ομορφιά της βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τη δυσάρεστη αιτία της δημιουργίας της, το 1913, που ήταν μια μεγάλη κατολίσθηση, από την οποία σχηματίστηκε η κοίτη του ποταμού Κράθη. Για το κακό που προκλήθηκε, οι ντόπιοι την αποκαλούν και Μαυρολίμνη, ενώ τα κλαδιά που ενίοτε αναδύονται από τα νερά της «μαρτυρούν» το παρελθόν της.
Η επιφάνεια της λίμνης φτάνει τα 83 στρέμματα και το βάθος της τα 80 μέτρα, και περιβάλλεται από τα χωριά Περιστέρα, Αγία Βαρβάρα, και Ζαρούχλα. Το χωριό που της έδωσε το όνομά της, το χωριό Τσιβλός, χάθηκε εν μέρει μετά την κατολίσθηση. Το τοπίο γύρω από τη λίμνη θυμίζει εικόνα από παραμύθι: Έλατα, πεύκα και πλατάνια στολίζουν την περιοχή ενώ η λίμνη αποτελεί σημαντικό υγροβιότοπο με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
Βρίσκεται μέσα στο Εθνικό- Πάρκο Χελμού – Βουραϊκού, μια περιοχή εξαιρετικής ομορφιάς και μεγάλης σημασίας, που προστατεύεται ενταγμένη στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000.
Δραστηριότητες στη λίμνη: Περίπατος, ποδηλασία και πικνίκ.
Μεσαιωνικό κάστρο των Καλαβρύτων ή Κάστρο της Ωριάς
Το μεσαιωνικό κάστρο των Καλαβρύτων, γνωστό και ως Κάστρο της Ωριάς, που σημαίνει το Κάστρο της Ωραίας Κυρίας, χτίστηκε σε φυσικά προστατευμένο λόφο πάνω σε βραχώδες βουνό, σε υψόμετρο 1100μ., πάνω από τα σημερινά Καλάβρυτα. Το κάστρο κτίστηκε κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας, από τον πρώτο βαρόνο των Καλαβρύτων, Όθων ντε Τουρνέ (Othon de Turnay ή de Durnay), μετά το 1208.
Βρίσκεται σε λόφο ανατολικά της πόλης των Καλαβρύτων, σε απόσταση 1,5 περίπου χιλιομέτρου από το κέντρο της πόλης. Χτίστηκε κατά την περίοδο της Λατινοκρατίας, από τον πρώτο βαρώνο των Καλαβρύτων, Όθων ντε Τουρνέ (Othon de Tournay), μετά το 1208. Σήμερα υπάρχουν μόνο ερείπια από το Κάστρο.
Ο λόφος στον οποίο βρίσκεται είναι φυσικά οχυρωμένος σε υψόμετρο 1170 περίπου μέτρων, ενώ η παραπλήσια πόλη των Καλαβρύτων βρίσκεται σε ύψος 750 περίπου μέτρων από τη θάλασσα. Δεσπόζει λοιπόν 400 περίπου μέτρα ψηλότερα από την πόλη, σε πλαγιά του Χελμού. Γύρω από το κάστρο υπήρχε ένα πυκνό δίκτυο πύργων και περιφερειακών οχυρώσεων, σκοπός των οποίων ήταν η έγκαιρη ειδοποίηση του κάστρου, αλλά και ο έλεγχος των περασμάτων. Πάνω στο λόφο όπου βρίσκεται το κάστρο, υπάρχει ένα πλάτωμα περίπου 30 ή 20 στρεμμάτων, το οποίο ήταν στο εσωτερικό του κάστρου. Στις δυτικές πλαγιές του λόφου υπάρχουν ερείπια αρχαίας και μεσαιωνικής εποχής.
Η ονομασία του «Κάστρο της Ωριάς» προέρχεται από το θρύλο που αναφέρει ότι το 1460 η Αικατερίνη Παλαιολόγου η κόρη του τελευταίου Φράγκου Πρίγκιπα της Αχαΐας Κεντυρίωνα Β’ Ζαχαρία και σύζυγος του Θωμά Παλαιολόγου έπεσε από το κάστρο και σκοτώθηκε για να αποφύγει να πέσει στα χέρια των Τούρκων.
Από κάποιους μελετητές, θεωρείται ότι στη θέση του κάστρου βρισκόταν η ακρόπολη της αρχαίας Κύναιθας. Στα θεμέλια των τειχών του εντοπίζονται εντοιχισμένες αρχαίες λιθόπλινθοι, ενώ στον ίδιο χώρο έχουν βρεθεί ίχνη κατοίκησης ακόμα και από την προϊστορική εποχή.
Δραστηριότητες | Εμπειρίες
Εκτός από τις βόλτες στα γραφικά δρομάκια και την εξερεύνηση της ευρύτερης περιοχής, οι δραστηριότητες στα Καλάβρυτα είναι κάπως περιορισμένες. Αν και είναι ένα πανέμορφο μέρος, δεν υπάρχουν πολλά οργανωμένα πράγματα να κάνετε στα Καλάβρυτα, εκτός από το σκι στον Χελμό – οι χιονοπτώσεις στο βουνό συνήθως πέφτουν από τον Δεκέμβριο έως τον Φεβρουάριο. Λίγες σχετικά οι δραστηριότητες αλλά αν σκεφτεί κανείς ότι ανάμεσα σε αυτές είναι, εκτός από το σκι, ο οδοντωτός και το Φαράγγι του Βουραϊκού – αλλά και το Σπήλαιο των Λιμνών που αναφέραμε παραπάνω-, μάλλον όλο γίνεται πολύ πιο ενδιαφέρον!
Tips: Εποχιακές Δραστηριότητες
Χειμώνας: Σκι και snowboard στο χιονοδρομικό.
Άνοιξη & Φθινόπωρο: Πεζοπορίες στο φαράγγι του Βουραϊκού και εκδρομές στις Mονές.
Καλοκαίρι: Επισκέψεις στη λίμνη Τσιβλού, καγιάκ στον Λάδωνα και χαλάρωση στα Καλάβρυτα.
Βολτάρετε στη πόλη!
Αρχικά η ίδια η πόλη με την πολύ όμορφη ομώνυμη πλατεία. Στην Πλατεία Καλαβρύτων η κεντρική πλατεία της πόλης, είναι γεμάτη ζωντάνια, παραδοσιακά μαγαζιά, καφέ και ταβέρνες. Εδώ επίσης θα δείτε το ρολόι του καθεδρικού ναού αλλά και τα παραδοσιακά μαγαζιά.
Καλάβρυτα | shutterstock
Με αφετηρία τα Καλάβρυτα είπίσης, μπορείτε -και σίγουρα αξίζει- να εξερευνήσετε και την ευρύτερη περιοχή, όπου θα ανακαλύψετε αξιοθέατα, όμορφα, γραφικά χωριά και μνημεία, που στο συνολό τους περιβάλλονται από ένα μοναδικό φυσικό τοπίο!
Σκι στο χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων
Εκτός από τον Οδοντωτό λόγος εκδρομής στα χειμερινά Καλάβρυτα είναι φυσικά το χιονοδρομικό κέντρο, το οποίο απέχει από την πόλη μόλις 16 χιλιόμετρα. Χτίστηκε το 1988 από τις τοπικές αρχές και έκτοτε τα Καλάβρυτα αναπτύχθηκαν πολύ ως χειμερινός προορισμός. Το Χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων είναι το πιο κοντινό χιονοδρομικό στην Αθήνα. Πρόκειται για το µεγαλύτερο χιονοδροµικό κέντρο της Πελοποννήσου µε 14 πίστες όλων των επιπέδων αλλά και τη δυνατότητα free ride -ελεύθερη κάθοδος εκτός πίστας- για τους τολµηρούς. Οι ανήλικοι φίλοι του χιονιού µπορούν να απολαύσουν τον παιδικό αναβατήρα και να συνδυάσουν το παιχνίδι στο χιόνι µε τη χιονοδροµία. Το χιονοδροµικό κέντρο προσφέρει την ευκαιρία στους επισκέπτες του να δοκιµάσουν το ανερχόµενο άθληµα της χιονοποδηλασίας, µε καταρτηµένους εκπαιδευτές και άρτιο εξοπλισµό.
Διαθέτει άνετους χώρους για παρκάρισμα, σταθμό πρώτων βοηθειών, δύο σαλέ, κατάστημα ενοικίασης εξοπλισμού και σχολή εκμάθησης. Η καφετέρια του σαλέ τις βραδιές που υπάρχει νυχτερινό σκι μετατρέπεται σε μπαρ.
Υπάρχουν συνολικά οκτώ αναβατήρες και δεκατρείς πίστες που περιλαμβάνουν όλα τα επίπεδα δυσκολίας, συνολικού μήκους 20 χλμ. Οι δρόμοι εκχιονίζονται όλο το 24ωρο και η πρόσβαση σε αυτό από τα Καλάβρυτα είναι πάντα εύκολη και ιδιαίτερα όμορφη, μέσα από το ελατοδάσος.(kalavritaski.gr)
- ΑΠΟΣΤΑΣΗ: Από την Αθήνα 205 χιλιόµετρα /Από Θεσσαλονίκη 553 χλμ / Από Πάτρα 102 χλμ.
- ΥΨΟΜΕΤΡΟ: 1.700μ. – 2.340μ. ΑΝΑΒΑΤΗΡΕΣ: 8 ΠΙΣΤΕΣ : 13 ΜΗΚΟΣ ΠΙΣΤΩΝ: 20 χλμ.
- ΤΙΜΕΣ: Το εισιτήριο είναι €20 αλλά αν πάτε µετά τη 13:00 θα σας κοστίσει €15. Ίδια τιµή ισχύει και αν ενοικιάσετε τον εξοπλισµό σας.
Πεζοπορία
Ωστόσο εκτός από το σκι μια άλλη ευχάριστη δραστηριότητα στα Καλάβρυτα είναι η πεζοπορία. Πολλά παλιά μονοπάτια διασχίζουν την περιοχή και οδηγούν σε μικροσκοπικά ξωκλήσια, ορεινά χωριά, μοναστήρια και όχθες ποταμών. Η πεζοπορία είναι καλύτερη το φθινόπωρο και την άνοιξη όταν ο καιρός δεν είναι τόσο ζεστός όσο το καλοκαίρι ή κρύος όσο το χειμώνα.
Οδοντωτός Σιδηρόδρομος
Το Οδοντωτό Τρένο Καλαβρύτων καλύπτει μια απόσταση περίπου 22 χλμ μεταξύ Καλαβρύτων και Διακοφτού σε μία ώρα.
Λέγεται ότι πρόκειται για ένα από τα πιο όμορφα ταξίδια στον κόσμο καθώς το τρένο περνά μέσα από μερικά σπάνια φυσικά τοπία.
Από το 1896 λειτουργεί ο οδοντωτός σιδηρόδρομος που ενώνει το χωριό Διακοπτό με τα Καλάβρυτα. Δεν είναι μόνο η ιστορικότητα που κάνει τη διαδρομή αξέχαστη εμπειρία, είναι και οι ομορφιές που θα συναντήσετε. Η διαδρομή διαρκεί 1 ώρα και το τρένο διασχίζει το φαράγγι του Βουραϊκού, περνώντας από εκπληκτικά τοπία.
Ο οδοντωτός Διακοπτού – Καλαβρύτων αποτελεί ένα τουριστικό αξιοθέατο. Το τρένο έχει τη δυνατότητα να «σκαρφαλώνει» ψηλά, στις μεγάλες κλίσεις του εδάφους, μέσα από περιοχές με ξεχωριστό ενδιαφέρον περιήγησης…
Με μια μοναδική διαδρομή περίπου μιας ώρας που ξεκινά από το Διακοπτό, ο οδοντωτός διασχίζει το φαράγγι του Βουραϊκού, περνά από το χωριό Ζαχλωρού και καταλήγει στα Καλάβρυτα. Η διαδρομή 22 χιλιομέτρων που διανύει πραγματοποιείται με ταχύτητα που κυμαίνεται από 30 έως 40 χλμ/ώρα στην απλή γραμμή και από 6 έως 15 χλμ/ώρα στο οδοντωτό κομμάτι.
Το σιδηροδρομικό δίκτυο είναι οδοντωτό στα σημεία όπου λόγω της μορφολογίας του εδάφους υπάρχουν μεγάλες κλίσεις. Ο χαρακτηρισμός «οδοντωτός», όπως είναι προφανές, προέρχεται από τα «δόντια» που χρησιμοποιούν οι αμαξοστοιχίες του τύπου αυτού και τις βοηθούν να σκαρφαλώνουν στις μεγάλες κλίσεις. Η αμαξοστοιχία είναι ειδικά κατασκευασμένη, ώστε η οδόντωση να προσαρμόζεται στα σημεία της γραμμής όπου αυτό επιβάλλεται, τόσο στην άνοδο όσο και στην κάθοδο της διαδρομής.
Η διαδρομή που ακολουθεί ο οδοντωτός
Διανύει 22 χιλιόμετρα διαδρομής και αναρριχάται σε υψόμετρο 750 μέτρων. Το δρομολόγιο διαρκεί περίπου μία ώρα, με σταθμό αναχώρησης το Διακοπτό και σταθμό άφιξης τα Καλάβρυτα. Στη διαδρομή πραγματοποιείται ενδιάμεση στάση στο Μεγάλο Σπήλαιο.
Η διαδρομή περνά μέσα στο φαράγγι πλάι στο Βουραϊκό, το ποτάμι που δημιουργεί μικρούς και μεγάλους καταρράκτες. Στη θέση μάλιστα Καταρράκτης τα νερά του ποταμού πέφτουν σχεδόν κάθετα και ορμητικά κάτω από το γεφύρι της γραμμής.
Επόμενο πέρασμα, Δικαστήρια. Η τοποθεσία πήρε το όνομά της από μια μικρή ημικυκλική σπηλιά όπου σταλακτίτες δημιουργούν μια φυσική εικόνα που θυμίζει αίθουσα δικαστηρίου.
Info
Ο Οδοντωτός Σιδηρόδρομος Διακοπτού–Καλαβρύτων λειτουργεί κανονικά, προσφέροντας τακτικά δρομολόγια μεταξύ Διακοπτού και Καλαβρύτων. Η διαδρομή διαρκεί περίπου μία ώρα και αποτελεί μια μοναδική εμπειρία, περνώντας μέσα από το εντυπωσιακό φαράγγι του Βουραϊκού.
Ενδεικτικά δρομολόγια:
Από Διακοπτό προς Καλάβρυτα:08:45 | 11:15 | 14:32
Από Καλάβρυτα προς Διακοπτό: 09:57 | 12:27 | 15:50
*Τα δρομολόγια ενδέχεται να διαφέρουν τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, με επιπλέον αναχωρήσεις.
AIGIORAMA
Τιμές εισιτηρίων:
Απλό: 9,50 €
Με επιστροφή: 19,00 €
Παιδιά 4-12 ετών: 4,80 € (απλό) και 9,50 € (με επιστροφή)
*Σημειώνεται ότι δεν ισχύουν εκπτώσεις. Ομαδικά εισιτήρια με έκπτωση διατίθενται μόνο τις καθημερινές.
Tip. Αν ενδιαφέρεστε επιβεβαιώστε τα δρομολόγια ή και κάντε κράτηση εισιτηρίων εκ των προτέρων, ειδικά κατά τις περιόδους αυξημένης ζήτησης. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους σταθμούς Διακοπτού (Τ.26910 43206) ή και Καλαβρύτων (Τ.26920 22245)
Φαράγγι του Βουραϊκού
Ο Βουραϊκός ποταμός ρέει μεταξύ της ανατολικής πλευράς του όρους Ερίμανθος και της δυτικής πλευράς του όρους Χελμός. Αυτό το ποτάμι μήκους 40 χιλιομέτρων δημιουργεί ένα βαθύ φαράγγι.
Το Φαράγγι του Βουραϊκού είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά τοπία της Ελλάδας, γνωστό για τη σπάνια ομορφιά του και τη σημαντική βιοποικιλότητά του. Διασχίζει το όρος Χελμός, συνδέοντας το Διακοπτό με τα Καλάβρυτα, και δημιουργεί ένα εκπληκτικό σκηνικό που προσελκύει φυσιολάτρες, περιπατητές και λάτρεις της περιπέτειας.
Το φαράγγι έχει μήκος περίπου 20 χιλιόμετρα, και μέσα από αυτό ρέει ο ποταμός Βουραϊκός, που έχει δώσει και το όνομά του στο φαράγγι. Τα απότομα βράχια, οι σπηλιές, τα καταπράσινα δάση και οι καταρράκτες συνθέτουν ένα μοναδικό τοπίο. Η περιοχή αποτελεί τμήμα του Εθνικού Πάρκου Χελμού-Βουραϊκού και προστατεύεται για τη σπάνια χλωρίδα και πανίδα της.
Ο πιο δημοφιλής τρόπος για να ανακαλύψει κανείς το φαράγγι είναι ο Οδοντωτός Σιδηρόδρομος, ο οποίος εκτελεί τη διαδρομή από το Διακοπτό έως τα Καλάβρυτα. Η διαδρομή διαρκεί περίπου 1 ώρα και περνά μέσα από εντυπωσιακά τούνελ, γέφυρες και στενά περάσματα.
Επίσης, για τους λάτρεις της πεζοπορίας, το φαράγγι προσφέρει μια ανεπανάληπτη εμπειρία:
- Μήκος Διαδρομής: Περίπου 22 χιλιόμετρα από το Διακοπτό μέχρι τα Καλάβρυτα, που διασχίζουν τη γραμμή του Οδοντωτού.
- Βαθμός Δυσκολίας: Μέτριος, με απαιτητικά τμήματα λόγω των στενών μονοπατιών και της ποικιλίας του εδάφους.
- Διάρκεια: Περίπου 6-7 ώρες για ολόκληρη τη διαδρομή. Μπορείτε να επιλέξετε μικρότερα τμήματα αν επιθυμείτε πιο σύντομη πεζοπορία.
Σημεία κύριου ενδιαφέροντος, τα τούνελ και οι γέφυρες του Οδοντωτού, οι “Πόρτες”, ένα στενό πέρασμα με απότομα βράχια αλλά και η εντυπωσιακή βλάστηση και οι μικροί καταρράκτες κατά μήκος της διαδρομής.
Έντονο ενδιαφέρον έχει και η χλωρίδα και πανίδα. Το φαράγγι φιλοξενεί πλούσια βιοποικιλότητα, εντυπωσιακά δέντρα, όπως πλατάνια και έλατα, καθώς και σπάνια αγριολούλουδα, πουλιά, όπως γεράκια και αετούς, καθώς και μικρά θηλαστικά και ερπετά.
Γενικότερα, το Φαράγγι του Βουραϊκού προσφέρει μια ανεπανάληπτη εμπειρία που συνδυάζει τη φυσική ομορφιά, την περιπέτεια και τη γαλήνη. Είτε επιλέξετε να το εξερευνήσετε με τον Οδοντωτό είτε πεζοπορώντας, θα εντυπωσιαστείτε από την επιβλητικότητα του τοπίου.
Πρακτικές Πληροφορίες
- Ενδυμασία και Εξοπλισμός: Άνετα αθλητικά παπούτσια ή μποτάκια πεζοπορίας, καπέλο, αντηλιακό και νερό είναι απαραίτητα.
- Η καλύτερη εποχή για επίσκεψη είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο, όταν ο καιρός είναι ήπιος και η φύση στο αποκορύφωμά της.
- Σημείο Εκκίνησης για Πεζοπορία: Το Διακοπτό αποτελεί την πιο δημοφιλή αφετηρία.
Πρόσβαση έχετε είτε με το αυτοκίνητο από το Διακοπτό ή τα Καλάβρυτα είτε με τον Οδοντωτό (για ολόκληρη τη διαδρομή είτε για μικρότερα τμήματα).
Οινοποιεία
Αν είστε λάτρης του κρασιού, η περιοχή είναι κατάλληλος προορισμός! Εδώ θα μάθετε περισσότερα για την οινική κουλτούρα ανακαλύπτοντας τους διάσημους αμπελώνες και τις διαθέσιμες περιηγήσεις. Θα μάθετε για την ιστορία της οινοποιίας στην περιοχή, από την αρχαιότητα έως σήμερα.
Μια επίσκεψη σε ένα οινοποιείο -και στην ευρύτερη περιοχή θα βρείτε εξαιρετικά οινοποιεία- συνδυάζει γεύση, παράδοση και φυσική ομορφιά, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη εμπειρία για τους λάτρεις του κρασιού και της γαστρονομίας.
Οι αμπελώνες στα Καλάβρυτα σε υψόμετρα έως 800 μέτρα προσφέρουν ιδανικές συνθήκες για φρέσκα και αρωματικά κρασιά. Εδώ θα ανακαλύψτε μοναδικές τοπικές ποικιλίες όπως ο Ροδίτης, ο Σιδερίτης και το Μαυρούδι.
Στα οινοποιεία θα ανακαλύψετε τις γεύσεις και τα αρώματα των τοπικών κρασιών και θα συνδυάσετε τις δοκιμές με ωραία τοπικά προϊόντα, όπως τυριά, μέλι και ελαιόλαδο, θα ξεναγηθείτε και θα ενημερωθείτε για τις τεχνικές καλλιέργειας και συγκομιδής ή και μπορείτε να συμμετέχετε στη διαδικασία οινοποίησης (σε συγκεκριμένες εποχές).
Tip. Αν σας ενδιαφέρει η επίσκεψη σε οινοποιείο, να γνωρίζετε ότι την άνοιξη και το καλοκαίρι, οι αμπελώνες είναι καταπράσινοι και ιδανικοί για περιηγήσεις ενώ τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο είναι η περίοδος συγκομιδής, όπου μπορείτε να παρακολουθήσετε τη διαδικασία παραγωγής.
Φαγητό και ποτό
Μεγάλο ενδιαφέρον έχει και η τοπική γαστρονομία καθώς και οι εκλεκτές επιλογές για φαγητό που προσφέρει η πόλη, αλλά θα επανέλθουμε με οδηγό αμιγώς για το φαγητό, τόσο τη γαστρονομία τις περιοχής αλλά και τις καλύτερες ταβέρνες και εστιατόρια.
Πώς να πάτε
Με το αυτοκίνητο
Ο καλύτερος τρόπος να πάτε στα Καλάβρυτα είναι οδικώς. Από την Αθήνα, θα πάρετε την Εθνική Οδό από Αθήνα προς Πάτρα. Στη διασταύρωση του Διακοφτού, λίγο πριν φτάσετε στο Αίγιο, ακολουθείτε τις πινακίδες προς Καλάβρυτα. Το οδικό ταξίδι από Αθήνα προς Καλάβρυτα είναι σχεδόν 2,5 ώρες (189 χλμ.).
Με δικό σας αυτοκίνητο (ή ενοικιαζόμενο) θα μπορέσετε επίσης εύκολα και άνετα, να εξερευνήσετε την ευρύτερη περιοχή και να επισκεφτείτε όλα τα σημεία ενδιαφέροντος. Εναλλακτικά με λεωφορείο από τον σταθμό Κηφισού ή με τρένο.
Tip
Συνδυάστε μια εκδρομή στα Καλάβρυτα με τα κοντινά Τρίκαλα Κορινθίας. Οι δύο δημοφιλείς προορισμοί απέχουν μεταξύ τους μόλις 1,5 ώρα (94 χλμ). Εδώ μπορείτε να δείτε τον οδηγό μας για τα Τρίκαλα Κορινθίας, εδώ τις προτάσεις μας για φαγητό και εδώ για διαμονή.
To know
Οι ΕΙΚΟΝΕΣ και ο Τάσος Δούσης επισκέφτηκαν τα Καλάβρυτα και ετοιμάζουν μια εκπομπή υπέροχη! Γνωρίστε μέσα από τη ματιά των ΕΙΚΟΝΩΝ την περιοχή, τις ομορφιές της, όλα τα must see αλλά και που να φάτε και να πιείτε, όπως και τις καλύτερες προτάσεις διαμονής! Stay tuned!
Δείτε επίσης
- Πού να μείνετε στα Τρίκαλα Κορινθίας – Οι καλύτεροι ξενώνες και ξενοδοχεία
- Τρίκαλα Κορινθίας: Πλήρης οδηγός για όσα θα δείτε και θα κάνετε σε έναν από τους δημοφιλέστερους ελληνικούς προορισμούς
- Τρίκαλα Κορινθίας: Οι 15 καλύτερες ταβέρνες και εστιατόρια
The post Καλάβρυτα: Τι να κάνετε και τι να δείτε – Αξιοθέατα, δραστηριότητες και εμπειρίες appeared first on Travelstyle.
Ελλάδα – Travelstyle Read More