Αναζητείς εναγωνίως μια ελεύθερη θέση στάθμευσης και όταν επιτέλους την εντοπίζεις, ακριβώς μπροστά αντικρίζεις το απρόσμενο. Πρόκειται για συνήθη πρακτική ορισμένων Ελλήνων, οι οποίοι για κάποιον ακατανόητο λόγο, θεωρούν πως ο δρόμος μπροστά από την οικία τους ή το κατάστημά τους τους ανήκει και για να μην χάσουν το πάρκινγκ τοποθετούν το οτιδήποτε, από καρέκλες, έως γλάστρες και καφάσια.
Το πιο εντυπωσιακό, είναι πως το φαινόμενο αυτό συναντάται παντού. Από τις γειτονιές των μεγαλουπόλεων έως τουριστικούς προορισμούς και χωριά. Προφανώς, η παράλογη αυτή συμπεριφορά είναι τελείως παράνομη. Σύμφωνα με τον νόμο, κανείς δεν έχει δικαίωμα να καλύψει δημόσιο χώρο προς όφελος του, χωρίς να έχει λάβει την απαραίτητη άδεια.
Το πρόστιμο είναι τσουχτερό
Σε περίπτωση που εντοπίσεις κάτι παρόμοιο, έχεις το δικαίωμα να το καταγγείλεις στην αστυνομία. Η τακτική αυτή δεν επιτρέπεται για κανέναν λόγο, με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας να είναι απολύτως ξεκάθαρος.
Σύμφωνα με το Άρθρο 48 του ΚΟΚ:
- Η προσωρινή ή διαρκής κατάληψη τμήματος του οδοστρώματος με εγκαταστάσεις ή εμπόδια απαγορεύεται, ιδιαίτερα αν με αυτά παρεμποδίζεται η κυκλοφορία, η επιτρεπόμενη στάση ή στάθμευση οχημάτων ή περιορίζεται η ορατότητα αυτών που χρησιμοποιούν τις οδούς.
- Η κατάληψη επιφάνειας πεζόδρομου για οποιαδήποτε άλλη χρήση εκτός γι’ αυτήν που έχει κατασκευαστεί, απαγορεύεται, εφόσον παρεμποδίζεται η κυκλοφορία των πεζών, ως και η είσοδος – έξοδος οχημάτων άμεσης ανάγκης ή εξυπηρέτησης των παροδίων.
Αυτός που παραβαίνει τις διατάξεις του άρθρου αυτού τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 400 ευρώ.
Πότε υπάρχει εξαίρεση για το «καπάρωμα» της θέσης
Κατ’ εξαίρεση της διάταξης, μπορεί να επιτραπεί σε έκτακτες περιπτώσεις ή ζώνες μικρής κυκλοφορίας εντός κατοικημένων περιοχών, αν υπάρχει αρκετός χώρος γι’ αυτά, η κατάληψή τμήματος οδού με προσωρινές εγκαταστάσεις ή εμπόδια ύστερα από άδεια των Δημοτικών ή Κοινοτικών Αρχών μετά γνώμη των αρμόδιων Αστυνομικών Αρχών.
Αυτοί που ανεγείρουν οικοδομές μέσα σε κατοικημένες περιοχές ή εκτελούν άλλα έργα και καταλαμβάνουν ολόκληρο το πεζοδρόμιο μπροστά από την οικοδομή ή το έργο, υποχρεούνται να κατασκευάσουν πρόσθετο πεζοδρόμιο ή να πάρουν άλλα κατάλληλα μέτρα για την ασφαλή διέλευση των πεζών. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Εργων καθορίζονται οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή της διάταξης αυτής.
Με απλά λόγια, ακόμη και αν τοποθετήσεις κάδο για εργασίες μπροστά από το σπίτι σου, απαιτείται να πάρεις άδεια. Σε αντίθετη περίπτωση, η αστυνομία έχει το δικαίωμα να σου βεβαιώσει πρόστιμο.
Πηγή Gocar.gr
Δεν είναι μόνο αυτό το λεγόμενο καβαντζομα της θέσης στάθμευσης αλλά και οι αφειδώς χαριζομενες θέσεις.σταθμευσης, προεκλογικά από τον Δήμαρχο σε πολλούς επαγγελματίες ,συλλόγους ,(που λειτουργούν μια φορά το χρόνο) διαγνωστικά κέντρα, σούπερ μάρκετ που 10 χρόνια δε λειτουργούν, μικρομάγαζα,κι ότι άλλο για να δυσκολέψει το πάρκινγκ των μόνιμων κατοίκων του κέντρου.