Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, το ζήτημα με την πρόσθετη νομοθετική παρέμβαση θα συζητηθεί στη Βουλή τη Δευτέρα 10 Απριλίου.
Τη Μεγάλη Δευτέρα 10 Απριλίου θα συζητηθεί στη Βουλή πρόσθετη νομοθετική παρέμβαση για να μπει «φρένο» στη συμμετοχή του κόμματος Κασιδιάρη, του καταδικασμένου για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.
Αυτό αποκάλυψε το βράδυ της Πέμπτης, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης. «Παρέμβαση της κυβέρνησης θα εκδηλωθεί και θα τη συζητήσουμε εκτενώς στη Βουλή τη Δευτέρα», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Δεν αποκάλυψε περισσότερες λεπτομέρειες
Ο υπουργός Εσωτερικών δεν προχώρησε στην αποκάλυψη περισσότερων λεπτομερειών σχετικά με τη νέα νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης. «Η λεγόμενη αντι-συστημική ψήφος και δεν αποτελεί λύση και δεν παράγει ουσιαστικά προτάσεις και χρήζει πολιτικής αντιμετώπισης», είπε ο Μάκης Βορίδης.
«Το θέμα με τον Κασιδιάρη, όμως έχει και κάτι πρόσθετο», σημείωσε. «Το πρόσθετο είναι ότι ο Κασιδιάρης δεν είναι απλώς κάποιος στον οποίο διοχετεύεται η αντισυστημική ψήφος, είναι ένας καταδικασμένος εγκληματίας για ηγεσία σε εγκληματική οργάνωση στην οποία αποδίδονται συγκεκριμένες βαριές κακουργηματικές πράξεις», πρόσθεσε και εξήγησε πως η κυβερνητική παρέμβαση έρχεται να αντιμετωπίσει ακριβώς αυτό.
«Η παρέμβαση την οποία έχει κάνει η κυβέρνηση, είναι το ένα ζήτημα να συζητήσουμε τις σύνθετες πολιτικές και σύνθετες δράσεις – και μπορούμε να συζητάμε πολύ γι’ αυτό – και είναι ένα άλλο ζήτημα το να συζητήσουμε το ότι δεν μπορεί να υπάρχει μια βαθιά αντίφαση που λέει ότι από τη μια μεριά το ποινικό τμήμα της Δικαιοσύνης τον καταδικάζει ως αρχηγό εγκληματικής οργανώσεως και έρχεται ένα άλλο τμήμα της δικαιοσύνης επίσης, το Α1 του Αρείου Πάγου, που λέει ότι είναι πολιτικός αρχηγός».
Για το ίδιο ζήτημα τοποθετήθηκαν, επίσης, στην ΕΡΤ, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας και η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη.
Ο κ. Κώτσηρας, ανάμεσα σε άλλα, δήλωσε: «Το νομικό πλαίσιο είναι επαρκές, αλλά αν χρειαστεί όποια τεχνική προσθήκη είμαστε παρόντες. Είμαστε σε ετοιμότητα να γίνει ό,τι πρέπει να γίνει». Είναι επαρκής η διάταξη, ξεκαθάρισε «αλλά είμαστε σε ετοιμότητα για πρόσθετη νομοθετική παρέμβαση».
Η κ. Γεροβασίλη είπε από την πλευρά της ότι ο κίνδυνος του ναζισμού δεν είναι αντιμετωπίσιμος με ένα νομοθετικό πλαίσιο, αν και ξεκαθάρισε ότι: «Η πρόθεση μας είναι να συμβάλλουμε ώστε να μη συμμετέχει στις εκλογές το κόμμα Κασιδιάρη».
Τι δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Περιθώρια ενίσχυσης του πλαισίου για τη μη συμμετοχή του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές είχε αφήσει νωρίτερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
«Το ζήτημα έχει μια διπλή διάσταση. Η μια διάσταση είναι να μην αφήσουμε κανένα περιθώριο να ξεγελάσουν μαχαιροβγάλτες, νεοναζί, εγκληματικές οργανώσεις την ελληνική Δικαιοσύνη. Το άλλο πλαίσιο, που είναι ευθύνη όλων μας – και της Νέας Δημοκρατίας και των υπόλοιπων πολιτικών κομμάτων – η πολιτική περιθωριοποίηση και αποδοκιμασία αυτών των μορφωμάτων. Είμαστε σε εγρήγορση, οτιδήποτε θεσμικά χρειαστεί να συμπληρωθεί μέχρι τη Μεγάλη Τρίτη, Μεγάλη Τετάρτη που θα κλείσει η Βουλή, εδώ είμαστε να το κάνουμε. Πάντως, επαρκές πλαίσιο υπάρχει, έτσι ώστε να μη δοθεί η δυνατότητα σε εγκληματική οργάνωση με οποιουσδήποτε «μπροστινούς” ή με οποιονδήποτε μανδύα, να διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών», είπε στον ΣΚΑΪ.
Πώς επιχειρεί να ξεπεράσει το «μπλόκο» ο Κασιδιάρης
Όπως είναι γνωστό, για να καταφέρει ο Κασιδιάρης να μπει στην Βουλή από το… «παράθυρο», το καταστατικό του κόμματος έπρεπε να αλλάξει, η διοικητική επιτροπή να καταργηθεί, ενώ το ονομαζόμενο «εθνικό συμβούλιο» έπρεπε να επικυρώσει με συνεδριακού τύπου διαδικασίες τις αλλαγές, αλλά και το νέο πρόσωπο που θα αναλάβει επικεφαλής.
Όλα αυτά έγιναν, υποστηρίζει ο νέος πρόεδρος του «Εθνικού Κόμματος – Έλληνες», Αναστάσιος Κανελλόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι ελέχθηκε «παμψηφεί πρόεδρος του Κόμματος ‘Ελληνες», ενώ ανέφερε πως σε διαδικασία που έγινε την Τρίτη από πανελλαδικό συμβούλιο, καταργήθηκε η διοικούσα επιτροπή του κόμματος Κασιδιάρη και ο ίδιος εξελέγη ομόφωνα πρόεδρος με 72 ψήφους.
Παράλληλα, ο κ. Κανελλόπουλος δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι ο Κασιδιάρης θα είναι υποψήφιος του κόμματος στην Α’ Αθηνών…
Το σχόλιο του συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου
Ο ομότιμος καθηγητής Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Αλιβιζάτος δήλωσε: «Μιλάμε για ανθρώπους που έχουν καταδικαστεί μετά από μία εξαντλητική δική πέντε ετών. Δεν μπορούν να τους αφαιρεθούν τα πολιτικά δικαιώματα γιατί το Σύνταγμα προβλέπει ότι αυτό μπορεί να γίνει ύστερα από αμετάκλητη καταδίκη, και τώρα το εκμεταλλεύονται γιατί και έτσι δεν μπορούσε το δικαστήριο, προέδρευε η κυρία Λεπενιώτη σε πρώτη φάση, το Τριμελές εφετείο να αφαιρέσει τα πολιτικά δικαιώματα των συγκεκριμένων. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Πολιτεία μπορεί να κάθεται να τους ανέχεται».
Πότε θα παρθεί η απόφαση από τον Άρειο Πάγο
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον νόμο, μέχρι τις 2 Μαΐου όλα τα κόμματα πρέπει να υποβάλουν στο αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου τα ψηφοδέλτιά τους, ενώ μέχρι τις 5 Μαΐου θα κριθεί η συμμετοχή τους στις επερχόμενες εκλογές στις 21 Μαΐου.
Ο νέος «μπροστινός» του κόμματος Κασιδιάρη, Αναστάσιος Κανελλόπουλος είναι αυτός που θα αναλάβει και τη νομική εκπροσώπηση του κόμματος στη δικαστική μάχη που αναμένεται να δοθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο.
Πάντως, τα τρία αδέλφια του τον έχουν αδειάσει μετά τη συμμαχία με τον νεοναζί Κασιδιάρη. «Δεν έχουμε καμία σχέση με επιλογές που συναντούν τη ρητή μας διαφωνία. Η αδερφική σχέση δεν επιτρέπει πολιτικές ταυτίσεις, ούτε δικαιολογεί αντίστοιχες κρίσεις και συλλογισμούς», αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωσή τους.
Πηγή in.gr