ΚΟΣΜΟΣ

Κρεμλίνο: Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ δεν θα βοηθήσει την ασφάλεια στην Ευρώπη

Την αντίδραση της Ρωσίας προκάλεσε η απόφαση της Φινλανδίας να καταθέσει αίτημα ένταξης στο NATO.

Το Κρεμλίνο προειδοποιεί την Ευρώπη λέγοντας ότι η κίνηση της Φινλανδίας να ενταχθεί στη Συμμαχία δεν θα βοηθήσει τη σταθερότητα και την ασφάλειά της.

Για «ιστορικό βήμα» που θα «συμβάλει σημαντικά στην ευρωπαϊκή ασφάλεια» έκανε λόγο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μετά την ανακοίνωση του Προέδρου της Φινλανδίας Σάουλι Νιίστο και της Πρωθυπουργού Σάνα Μαρίν για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Νωρίτερα πάντως, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ένας από τους στενότερους συμμάχους του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, προειδοποίησε τη Δύση ότι η αυξανόμενη στρατιωτική υποστήριξη που χορηγείται στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει σύγκρουση ανάμεσα στη Ρωσία και τη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Εξάλλου, ο ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμερ Ζελένσκι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Φινλανδίας. “Επαίνεσα την ετοιμότητα του να υποβάλει αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Συζητήσαμε επίσης την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Ουκρανίας και την αμυντική αλληλεπίδραση” τόνισε ο Ζελένσκι σε μήνυμά του στο Twitter.

Φινλανδία: “Αίτηση χωρίς καθυστέρηση” για ένταξη στο ΝΑΤΟ – Την Κυριακή ανακοίνωση και από Σουηδία

Ιστορική στροφή που πυροδοτήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πραγματοποιεί η Φινλανδία, καταθέτοντας αίτημα ένταξης στο NATO. Σε κοινή δήλωσή τους ο πρόεδρος της χώρας Σάουλι Νιινίστο και η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν διευκρινίζουν ότι η η απόφαση της Φινλανδίας θα ανακοινωθεί την Κυριακή στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Το να είναι μέλος του ΝΑΤΟ θα ενίσχυε την ασφάλεια της Φινλανδίας. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Φινλανδία θα ενίσχυε την συμμαχία στο σύνολό της. Η Φινλανδία πρέπει να αιτηθεί χωρίς καθυστέρηση ένταξη στο NATO.  Ελπίζουμε ότι τα βήματα σε εθνικό επίπεδο που χρειάζονται ακόμη για να ληφθεί η απόφαση αυτή θα γίνουν γρήγορα εντός των επόμενων λίγων ημερών“, αναφέρουν στην κοινή δήλωσή τους.

Η ένταξη της Φινλανδίας, όπως και αυτή της Σουηδίας, που επίσης αναμένεται να υποβάλει αίτημα ένταξης ανακοινώνοντάς την απόφασή της την ερχόμενη Κυριακή, εκτιμάται ότι μπορεί να γίνει μέσα στο καλοκαίρι.

“Η Φινλανδία θα ενδυνάμωνε επιπλέον το ΝΑΤΟ”

“Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα ενδυνάμωνε την ισχύ και τη σταθερότητα στην περιοχή της Βαλτικής θάλασσας και της Βόρειας Ευρώπης ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Πέεκα Χααβίστο μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Παράλληλα, σημείωσε ότι η Φινλανδία είναι περιφερειακός πάροχος ασφάλειας και θα ενδυνάμωνε επιπλέον το ΝΑΤΟ ως μελλοντικός σύμμαχος.

Ο κ. Χααβίστο επισήμανε ότι “ο πόλεμος που ξεκίνησε από την Ρωσία θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα όλης της Ευρώπης” και προσέθεσε ότι “η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει αλλοιώσει το περιβάλλον ασφάλειας της Ευρώπης και της Φινλανδίας ωστόσο η Φινλανδία δεν αντιμετωπίζει άμεση στρατιωτική απειλή“.

Η Φινλανδία, τα σύνορα της οποίας με τη Ρωσία εκτείνονται σε 1.300 χιλιόμετρα και μοιράζεται επίσης ένα δύσκολο παρελθόν με τη χώρα αυτή, είχε προηγουμένως παραμείνει εκτός της βορειοατλαντικής συμμαχίας για να διατηρήσει φιλικές σχέσεις με τον ανατολικό της γείτονα.

Η Δανία θα πιέσει για γρήγορη προώθηση της ενταξιακής διαδικασίας

Εν τω μεταξύ η Δανία ανακοίνωσε πως θα πιέσει για τη γρήγορη ενταξιακή διαδικασία της Φινλανδίας.

“Η Δανία θα υποδεχθεί βεβαίως με θέρμη τη Φινλανδία στο NATO. (Αυτή) θα ενισχύσει το NATO και την κοινή μας ασφάλεια. Η Δανία θα κάνει τα πάντα για μια ταχεία ενταξιακή διαδικασία μετά την επίσημη αίτηση”, σημείωσε η Φρεντέρικσεν σε μήνυμά της στο Twitter.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters – Ανταπόκριση, Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Πηγή ertnews.gr

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

To Top