ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στο Άμπου Ντάμπι ο Πρωθυπουργός – Οι 9 συμφωνίες στρατηγικής σημασίας

Την περαιτέρω εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης και των συνεργασιών με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σηματοδοτεί η επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στο Άμπου Ντάμπι και η συνάντησή του με τον διάδοχο του θρόνου του Mohammed bin Zayed Al Nahyan.

Εν μέσω έξαρσης της τουρκικής προκλητικότητας και με τον Ταγίπ Ερντογάν να προσπαθεί να γεφυρώσει το χάσμα με τα Εμιράτα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να ενισχύσει τις σχέσεις με τον αραβικό κόσμο, με τον οποίο μας συνδέει το κοινό όραμα για ειρήνη και ευημερία στην ευρύτερη περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Είναι η τρίτη φορά που ο πρωθυπουργός επισκέπτεται το Άμπου Ντάμπι, με τη συνάντηση να επισφραγίζει την βούλησή τους για εμβάθυνση των συνεργασιών, ιδιαίτερα στην οικονομία και σε τομείς αιχμής για την ελληνική οικονομία, όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι προηγμένες τεχνολογίες και η βιομηχανία, όπου υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις από τα ΗΑΕ.

Αυτό θα σηματοδοτηθεί από μια σειρά συμφωνιών (9 συνολικά) που θα υπογραφούν από τους υπουργούς που θα συνοδεύουν τον πρωθυπουργό (οι Υπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, καθώς και οι Υφυπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, και Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης.).

Επίσης, ιδιαίτερα σημαντική χαρακτηρίζεται και η ανανέωση της συνεργασίας ανάμεσα στην ΕΑΤΕ (Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα) και το επενδυτικό ταμείο των Εμιράτων Mubadala που ενδιαφέρεται να επενδύσει στην Ελλάδα.

Σαφέστατα πρόκειται για μια επίσκεψη, σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η οποία θα επιβεβαιώσει τον στρατηγικό χαρακτήρα των σχέσεων που είχε επισφραγιστεί τον Νοέμβριο του 2020 με την υπογραφή Κοινής Διακήρυξης Ευρείας Εταιρικής Σχέσης και Συμφωνίας Συνεργασίας σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας των δύο χωρών.

Οι δύο ηγέτες, Κυριάκος Μητσοτάκης και Mohammed bin Zayed Al Nahyan θα υιοθετήσουν Κοινή Διακήρυξη που θα επιβεβαιώνει τον ρόλο των δύο χωρών στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα και την στρατηγική τους σχέση καθώς και τη σημασία των σχέσεων καλής γειτονίας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Πηγή newsbomb.gr

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

To Top