Ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που απευθύνει ομιλία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ γίνεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης μιλά ενώπιον των Αμερικανών Γερουσιαστών, ενώ νωρίτερα είχε συνάντηση με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι.
Το Newsbomb.gr και η δημοσιογράφος Αμαλία Κάτζου είναι στην Ουάσιγκτον και καλύπτουν λεπτό προς λεπτό όλα όσα συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του διήμερου ταξιδιού του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.
Δείτε την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο
Την ομιλία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο, παρακολουθεί και η Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις, με την οποία ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση αμέσως μετά το τέλος της παρουσίας του στην κοινή συνεδρίαση.
«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή» είπε αρχικά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Γνωρίζω απόλυτα τους βαθείς δεσμούς που ενώνουν τα δυο μας έθνη. Αποτελούν μια υπενθύμιση των κοινών μας αξιών και των “πιστεύω” στην ελευθερία και τη Δημοκρατία», τόνισε.
«Είμαι μεγάλη τιμή και χαρά να απευθύνομαι σε αυτή την κοινή συνεδρίαση υπό την προεδρία δύο γυναικών, της Αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις, και της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε «Οποιοδήποτε κράτος που δεν αξιοποιεί το ταλέντο των γυναικών, δαπανά το ήμισυ των πόρων του, σύμφωνα με τον Πλάτωνα».
«Έχω έρθει εδώ ενώπιον σας για να γιορτάσω ένα θαύμα, το ελληνικό ιδεώδες. Είναι σκληρό για εμάς να συνειδητοποιούμε πόσο βαθιά ριζωμένο ήταν αυτό το ιδεώδες πριν από 25 αιώνες… Καμία κοινωνία πριν από τους Έλληνες δεν τόλμησε να πιστέψει ότι η τάξη και η κοινωνία είναι συμβατές», ανέφερε.
«Η γέννηση της Δημοκρατίας στην αρχαία Αθήνα οδήγησε σε δημιουργικό πνεύμα στην Ελλάδα. Η δημιουργία της Δημοκρατίας της ΗΠΑ δημιούργησε τη μεγαλύτερη επέκταση ελευθερίας και προόδου που έχει γνωρίσει ποτέ ο άνθρωπος. Μας δείξατε ότι η Ελευθέρια είναι ένα αγαθό για το οποίο αξίζει να πολεμήσουμε… Οι δικοί μας προπάτορες κοίταξαν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού για υποστήριξη. Μίλησαν για τη δίψα ελευθερίας, ήθελαν να μιμηθούν εσάς. Ήθελαν να φανούν αντάξιοι των προσδοκιών σας», είπε ακόμη, μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης.
Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο ζήτημα της Ουκρανίας. Αφού έκανε παραλληλισμό με την Ελληνική Επανάσταση, μεταξύ άλλων ανέφερε πως «είμαστε αταλάντευτα υπέρ της Ουκρανίας και κατά της επιθετικότητας του κ. Πούτιν». Μάλιστα, στο σημείο αυτό καταχειροκροτήθηκε από όλη την αίθουσα.
«Σας ζητώ αξιότιμα μέλη του Κογκρέσου να μην ξεχάσουμε αυτό που έχει προκαλέσει στον ελληνισμό μια βαθιά πληγή εδώ και πολλά χρόνια. Μιλώ για το Κυπριακό ζήτημα. Ένα ζήτημα που πρέπει να λυθεί με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Όπως είπα και στον κ. Μπάιντεν, κανείς ποτέ δεν μπορεί να δεχθεί και δεν θα δεχθεί λύση δυο κρατών στην Κύπρο», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και χειροκροτήθηκε εκ νέου θερμά.
«Το ίδιο ισχύει και για όλες τις άλλες περιφερειακές διαμάχες. Η Ελλάδα πάντα επιζητά την ειρήνη και τείνει χείρα φιλίας στους γείτονες. Ένα πλαίσιο υπάρχει για να λύσουμε τις διαφορές μας. Το Διεθνές Δίκαιο και οι πράξεις καλής γειτονίας. Θα είμαι σαφείς. Δεν θα δεχθούμε καμία πράξη παραβίασης της εθνικής μας κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας. Αυτό περιλαμβάνει και τις υπερπτήσεις και όσα αναφέρονται για τα ελληνικά νησιά, και πρέπει να σταματήσουν άμεσα», σχολίασε.
Ο κ. Μητσοτάκης επέκρινε τη στάση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, σχολιάζοντας πως «το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε στη Συμμαχία είναι μια πηγή αστάθειας. Ζητώ να το λάβετε υπόψη σας όταν συζητάτε ζητήματα εξοπλισμού στην Ανατολική Μεσόγειο».
Με αναφορά στη νέα συμφωνία της Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Πλέον έχει πενταετή διάρκεια», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε πως η συμφωνία αποτελεί ισχυρή ένδειξη της «συνεχιζόμενης στρατηγικής μας σχέσης και της πρόθεσής μας να διατηρήσουμε την ειρήνη και την ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο».
Η Αλεξανδρούπολη ήταν το επόμενο ζήτημα στο οποίο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, ενώ μετά το νέο κύκλο θερμών χειροκροτημάτων ανέφερε πως «θα πρέπει να πω ότι στο ελληνικό κοινοβούλιο δεν με χειροκροτούν τόσο». «Υπάρχει η συνεργασία με το Ισραήλ και την Κύπρο, για να εισάγουμε και να εξάγουμε ενέργεια», ανέφερε ενώ στη συνέχεια πέρασε στον τομέα των επενδύσεων μεγάλων εταιριών από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα.
Τι ειπώθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες για F35, ενεργειακά, Τουρκία
Η Ελλάδα είναι ήδη εξαιρετικά ενισχυμένη από τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τζο Μπάιντεν το βράδυ της Δευτέρας στον Λευκό Οίκο με τον διεθνή τύπο να αποτυπώνει το κλίμα με τη φράση «εμβαθύνονται οι σχέσεις των δύο χωρών».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει με αποδείξεις στον πρόεδρο των ΗΠΑ την προκλητική στάση της Τουρκίας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου σε μια περίοδο που η Άγκυρα δεν έχει και την καλύτερη εικόνα λόγω των παζαριών που κάνει στο ΝΑΤΟ για την είσοδο Φινλανδίας και Σουηδίας στη συμμαχία ενώ παράλληλα εξαπέλυσε και τη «βόμβα» για πρόθεση της Αθήνας να αγοράσει μια μοίρα των πιο εξελιγμένων μαχητικών πέμπτης γενιάς (F35).
Ορίζοντας της αγοράς αυτής εάν συμφωνηθούν όλοι οι παράμετροι είναι το 2028, οπότε και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί του προγράμματος αναβάθμισης των F16, με κυβερνητικές πηγές να εξηγούν ότι «θα αναζητηθεί και ο καλύτερος τρόπος χρηματοδότησης μίας τέτοιας μακρόχρονης επένδυσης για την Ελλάδα του 2030».
Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, ιδιαίτερη σημασία δίνεται και στο ενδιαφέρον της Lockheed Martin να επενδύσει προσεχώς στη ΕΑΒ με τις κυβερνητικές πηγές να ξεκαθαρίζουν πως η ΕΑΒ θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο, με την αμερικανική εταιρεία να αποκτά ένα μειοψηφικό πακέτο.
Δεν θα πρέπει εξάλλου να διαφεύγει της προσοχής κανενός, και σίγουρα αυτό δεν συμβαίνει στην Άγκυρα, ότι η Τουρκία έχει αποκλειστεί από το πρόγραμμα κατασκευής των F35 μετά την απόφασή της να προμηθευτεί τους πυραύλους S-400 από τη Ρωσία.
Το πόσο αποφασισμένη είναι η ελληνική πλευρά να προχωρήσει στην αγορά των F35 προκύπτει από το γεγονός ότι κυβερνητικές πηγές εξηγούσαν πως η επιστολή ενδιαφέροντος για την αγορά των συγκεκριμένων μαχητικών αναμένεται να αποσταλεί σύντομα.
Το δεύτερο πεδίο συναντίληψης Ελλάδας–ΗΠΑ όπως αυτή διατυπώθηκε από τις θέσεις Μητσοτάκη–Μπάιντεν αφορούσε τα ενεργειακά καθώς σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές συμφωνήθηκε να υπάρξει συντονισμός των δυο πλευρών εν όψει και της έκτακτης συνόδου κορυφής τη ΕΕ στα τέλη Μαΐου.
Γι’ αυτό το λόγο εξουσιοδότησαν τον Νίκο Τσάφο, που ορίζεται ειδικός σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού στα θέματα ενέργειας, και τον Έρικ Χοκστάιν, σύμβουλο του προέδρου Μπάιντεν στα θέματα ενεργείας, να εργαστούν από κοινού.
Κοινή γραμμή των δύο ηγετών αποτυπώθηκε και στο θέμα της Ουκρανίας με τον Τζο Μπάιντεν να ευχαριστεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τον ηθικό, ηγετικό ρόλο που έχει διαδραματίσει η Ελλάδα στον πόλεμο στην Ουκρανία και τον Έλληνα πρωθυπουργό να σημειώνει ότι «οι χάρτες δεν χαράσσονται με τη βία».
Με αποδείξεις για την τουρκική προκλητικότητα ο Μητσοτάκης
Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτέλεσε η τουρκική προκλητικότητα στη συζήτηση που είχαν κατ’ ιδίαν ο Τζο Μπάιντεν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, την οποία κάλυψε λεπτό προς λεπτό το Newsbomb.gr που βρίσκεται στις ΗΠΑ με απεσταλμένη την Αμαλία Κάτζου.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε με τον Τζον Μπάιντεν αναφέρθηκε και στην τουρκική προκλητικότητα αλλά και στις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά.
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός έδειξε στον Αμερικανό πρόεδρο τον χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας» της Τουρκίας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε στον πρόεδρο των ΗΠΑ και το Κυπριακό και τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. «Γνωρίζετε κ. Πρόεδρε τι συμβαίνει με το Κυπριακό ζήτημα. Να χρησιμοποιήσετε όλη σας την επιρροή για να συνεχιστούν οι συζητήσεις σύμφωνα με τα διεθνή ψηφίσματα του ΟΗΕ, κάνοντας σαφές πως δεν είναι αποδεκτή μια λύση δυο κρατών» ανέφερε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Πηγή newsbomb.gr