Στο πλαίσιο του 21ου ετήσιου συνεδρίου του Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδας – IIA Greece που έγινε χθες στο Μέγαρο Μουσικής με κεντρικό θέμα «Break the Barriers» ο Ramsés Gallego (φωτο), Chief Technology Officer, OpenText Cybersecurity επικεντρώθηκε σε θέματα κυβερνοασφάλειας, εμπιστοσύνης και ταχύτητας δεδομένων.
Στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι το μέλλον εξαρτάται από αυτό που κάνουμε σήμερα και ότι η εποχή μας είναι η πιο γρήγορη από ποτέ.
«Σήμερα μιλάμε για αλλαγή εποχής, όχι εποχή αλλαγών, αυτή η ταχύτητα της ψηφιοποίησης και όλων των μεταβολών που συμβαίνουν δεν έχει ξαναυπάρξει ποτέ. Ο Γκαουντί είπε ότι η πρωτοτυπία σημαίνει επιστροφή στις ρίζες, επιστροφή στην αρχή. Το DNA είναι το αρχικό μόριο κάθε κυρίαρχου οργανισμού, αυτό είναι που μεταφέρει τις βασικές λειτουργίες ενός οργανισμού, από την γέννηση μέχρι την αναπαραγωγή.
Η ιστορία μας έχει δείξει ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς εμπιστοσύνη, κατανόηση και παρατήρηση, συμμόρφωση, επί της ουσίας» σημείωσε.
Αναφερόμενος στα χαρακτηριστικά της αλλαγής είπε ότι είναι η ταχύτητα, η ποικιλία και ο όγκος της.
«Εκατομμύρια συμβάντα λαμβάνουν χώρα κάθε μέρα, τα οποία πρέπει ως επαγγελματίες να παρακολουθούμε για να αποδείξουμε ότι κάτι συνέβη. Μην εμπιστεύεστε, μην πιστεύετε, αλλά πάντοτε να επαληθεύετε» τόνισε.
Ο κ. Gallego έκανε λόγο και για τις καινοτομίες του ψηφιακού κόσμου και στο κατά πόσο οι σημερινοί επαγγελματίες είναι έτοιμοι να τις παρακολουθήσουν και να τις αντέξουν: «Το μήνυμα που λαμβάνουμε από παντού είναι ότι πλέον μιλάμε για ριζοσπαστική καινοτομία. Όλα τα άσχημα του ψηφιακού κόσμου είμαστε εμείς. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτά τα άσχημα. Η ανθεκτικότητα είναι η ικανότητα αντοχής και αντίστασης, συνίσταται στα ρήματα προβλέπω, ανακάμπτω και εξελίσσομαι. Στο παιχνίδι της ζωής πρέπει να καταλάβουμε ότι έχουμε περιορισμένους πόρους, αλλά με αυτούς πρέπει να κερδίσουμε» δήλωσε.
Παρομοίασε τις επιχειρήσεις με σκακιέρες στις οποίες συνδέονται η ταυτότητά τους, τα δεδομένα και οι εφαρμογές: «Κάθε επιχείρηση του πλανήτη έχει τρεις σκακιέρες όπου συνδέονται η ταυτότητα, τα δεδομένα και οι εφαρμογές.
Η κρίσιμη ερώτηση για την κυβερνοασφάλεια είναι «ποιος έχει πρόσβαση και σε τι», είπε. Στο ψηφιακό cloud κάποια στιγμή θα βρέξει δεδομένα και είναι σημαντικό να υπάρχει μια «ομπρέλα» που θα μας προστατεύει από τις κυβερνοεπιθέσεις» υπογράμμισε.
Σημαντικό ρόλο για τον κ. Gallego παίζουν και τα «σκιώδη» data, τα οποία συχνά οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να ελέγξουν: «Τα δεδομένα συνήθως είναι δομημένα, ξέρουμε ότι μπορούμε να τα ελέγξουμε, υπάρχουν όμως και τα μη δομημένα δεδομένα, αυτά που δεν γνωρίζουμε, που βρίσκονται κάπου κρυμμένα», ανέφερε χαρακτηριστικά, καταλήγοντας στην ομιλία του ότι η ευφυΐα και η αποτελεσματικότητα στην επαγγελματική διαδρομή είναι δύο στοιχεία που δίνουν στους εργαζόμενους υστεροφημία.
Ποιο είναι το ΕΙΕΕ
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών (ΕΙΕΕ) είναι ο επίσημος φορέας που εκπροσωπεί την λειτουργία του Εσωτερικού Ελέγχου και τους Εσωτερικούς Ελεγκτές στην Ελλάδα και είναι μέλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών (The Institute of Internal Auditors – www.theiia.org) και της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Ινστιτούτων Εσωτερικού Ελέγχου (European Confederation of Institutes of Internal Auditing – www.eciia.eu).
Το ΕΙΕΕ έχει δημιουργήσει μία κοινότητα που αριθμεί περίπου 2.500 μέλη και φίλους από όλη την Ελλάδα που ασχολούνται με θέματα Εσωτερικού Ελέγχου, Διαχείρισης Κινδύνων, Κανονιστικής Συμμόρφωσης, εκ των οποίων περισσότερα από 650 μέλη είναι ενεργά και 250 εξ’ αυτών κατέχουν την επαγγελματική πιστοποίηση στον Εσωτερικό Έλεγχο CIA.
Καταστατικός σκοπός του ΕΙΕΕ είναι η μεταφορά τεχνογνωσίας για τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές Εσωτερικού Ελέγχου στα μέλη του και στις επιχειρήσεις της Ελληνικής αγοράς, η στήριξη και η εφαρμογή των Διεθνών «Προτύπων για την Επαγγελματική Εφαρμογή Εσωτερικού Ελέγχου» (International Standards for the Professional Practice of Internal Auditing), καθώς και η διεθνής πιστοποίηση των επαγγελματιών Εσωτερικών Ελεγκτών.
www.ertnews.gr