Με θαυμάσιο ανοιξιάτικο καιρό, πραγματοποιήθηκε μια ακόμη εξόρμησή μας την Κυριακή 9 Απρίλιου 2023, αυτή τη φορά με προορισμό τον Βοτανικό Κήπο Ιουλίας και Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους στο Χαϊδάρι αλλά και τον Εθνικό μας Κήπο, στο κέντρο της Αθήνας.
Ξεναγός μας στο Βοτανικό κήπο ο Δασοφύλακας Βασίλης Στάμος, άνθρωπος του βουνού και ο ίδιος, αλλά και άριστος γνώστης των θεμάτων, των ενδημικών σπανίων και απειλουμένων ειδών της ελληνικής χλωρίδας. Μας ξενάγησε σ έναν ιδιαίτερα προσεγμένο χώρο όπου δεκάδες άλλοι επισκέπτες και πολλά παιδιά απολάμβαναν τη φυσική ομορφιά, μια ανάσα από το κέντρο της Αθήνας.
Ο Βοτανικός Κήπος Ιουλίας και Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και οικονομικά αυτοδύναμος οργανισμός και διαχειρίζεται τον ομώνυμο βοτανικό κήπο, που είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση στην Ελλάδα αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο.
Διαθέτει συνολικά περίπου 4000 είδη φυτών (αυτοφυή και ξενικά) και πάνω από 16000 αποξηραμένα φυτά στην φυτοθήκη του (herbarium).
Τα είδη αυτά έχουν φυτευτεί στα εξής έξι (6) διαφορετικά τμήματα :
-Το Ιστορικό τμήμα με φυτά τα οποία αναφέρονται σε διάφορα κείμενα της ιστορίας ή της μυθολογίας.
-Ο Ανθώνας με παρτέρια που είναι ανθισμένα ολόκληρο το έτος.
-Ο Δενδρώνας με δένδρα απ’ όλο τον κόσμο.
-Το Οικονομικό τμήμα με τα είδη της Ελληνικής χλωρίδας που έχουν οικονομική και παραγωγική σημασία.
-Το Φαρμακευτικό τμήμα με φυτά που έχουν φαρμακευτική σημασία.
-Το Συστηματικό τμήμα που έχει εκπαιδευτική σημασία και παρουσιάζει τις βασικές οικογένειες της Συστηματικής Βοτανικής.
Πεζοπορήσαμε και φύγαμε με τις καλύτερες εντυπώσεις για τον επόμενο σταθμό μας, τον Εθνικό μας Κήπο.
Ξεναγός μας η κα Κατσογιάννη Σταυρούλα, Γεωπόνος – Αρχιτέκτων τοπίου.
Ο Εθνικός μας κήπος έχει χαρακτηριστεί ιστορικός τόπος και αποτελεί μνημείο όχι μόνο φυσικής αλλά και πολιτιστικής κληρονομιάς, τα διακοσμητικά στοιχεία που περιλαμβάνει, τα δομικά υλικά, ο φυτικός του πλούτος, οι συνθέσεις του, τα υδάτινα στοιχεία, αποτελούν σημάδια πολιτισμού, τεχνικής, παράδοσης, καλλιτεχνικής δημιουργίας, με λίγα λόγια αντανακλούν την ιστορία μας. Οποιαδήποτε παρέμβαση μέσα σε αυτόν δε θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να αλλοιώνει τον ισχυρό χαρακτήρα που διαθέτει, αλλά να στοχεύει στην βιώσιμότητά του και την ιστορική του ανάδειξη.
Ο Εθνικός μας κήπος είναι μοναδικός στο είδος του, με πλούσιους συμπαγής φυτικούς όγκους, με σκιερά, ελικοειδή μονοπάτια, χωρίς μεγάλα ανοίγματα, με πολλά σημεία έκπληξης.
Στις μέρες μας κατεγράφησαν 520 είδη φυτών, από τα οποία τα 102 θεωρούνται γηγενή.
Στον Εθνικό μας Κήπο οι εντυπώσεις μας ήταν διαφορετικές . Το μνημείο αυτό φυσικής αλλά και πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και η βιτρίνα μας σε κάθε ντόπιο και ξένο επισκέπτη, που ήταν και οι περισσότεροι εκείνη τη μέρα, είναι παρατημένο στο έλεος του χρόνου . Όσο πιο παλιά είχε επισκεφθεί κανείς το χώρο, τόσο πιο φροντισμένο θα τον θυμάται!
Η Ελλάδα «ψωροκώσταινας» σ ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα μιζέριας, δίπλα στο κοινοβούλιο, στην είσοδο τουριστών απ’ όλη τη γη! Ένα μεγάλο “Γιατί” βγήκε από τα στόματα όλων μας.
Ευτυχώς η βόλτα μας στα ιστορικά σοκάκια της Αθήνας, την Πλάκα ,το Μοναστηράκι, την Ρωμαϊκή Αγορά, το Θησείο, μας αποζημίωσαν. Σας ευχαριστούμε όλους σας που 30 χρόνια τώρα μας εμπιστεύεστε.
Καλό Πάσχα σε όλους
—
ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΔΑΣΟΥΣ ΛΑΜΙΑΣ (ΟΜ.ΦΙ.ΔΑΣ)