Βροχή έφτασαν το τελευταίο 24ωρο τα e-mails, σε πολλούς Λαμιώτες που φέρουν το λόγκο της ΑΑΔΕ και περιγράφουν ότι έχουμε επιστροφή φόρου από την εφορία.
Σύμφωνα με το LamiaReport, το σημείωμα από την Ανεξάρτητη Αρχή – αν και θα έπρεπε να πονηρεύει από τα μικρά λάθη στο συντακτικό και στην ορθογραφία – ζητεί ένα τρόπο πληρωμής για να μας επιστρέψουν χρήματα από φόρους!
Το συγκεκριμένο e-mail παραπέμπει σε εξωτερικό σύνδεσμο που υποστηρίζει ότι είναι της ΑΑΔΕ (Από: ΑΑΔΕGR ΑΑΔΕgr@gulfdream-sa.com) αλλά έχει πρόθεμα gr ώστε οι απατεώνες να προσθέσουν όποια ηλεκτρονική διεύθυνση επιθυμούν. Όσο για τον υπερσύνδεσμο οδηγεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση gulfdream-sa.com που αν έχετε ασφαλή browser πιθανότατα θα σας βγάλει το παρακάτω μήνυμα:
Αν όχι θα φτάσετε σε περιβάλλον όπου θα λειτουργεί μόνο μια φόρμα από την οποία θα γίνει το ηλεκτρονικό ψάρεμα (phishing). Εύκολα κι εδώ μπορείτε να ανακαλύψετε ότι δε λειτουργεί τίποτε άλλο, ούτε φυσικά υπάρχει κάποιο τηλέφωνο επικοινωνίας.
Από τη ΓΕΠΑΔ Στερεάς με αφορμή τα τελευταία περιστατικά προσπάθειας εξαπάτησης υπενθυμίζει στους πολίτες τα παρακάτω:
- Να μην καταχωρούν όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης της ηλεκτρονικής τους τραπεζικής, σε ιστοσελίδες ή φόρμες που ανοίγουν μέσω υπερσυνδέσμων (links), παρά μόνο στις επίσημες ιστοσελίδες των τραπεζών τους.
- Να μην κοινοποιούν σε τρίτους τους προσωπικούς κωδικούς (ΡΙΝ) ή τους κωδικούς επαλήθευσης πιστωτικών καρτών, ούτε τα μηνύματα (SMS) επιβεβαίωσης που τους αποστέλλονται από τις τράπεζές τους.
- Να μην συμπληρώνουν φόρμες με τα προσωπικά τους στοιχεία, όταν τους αποστέλλονται αυτές, από άγνωστες διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) ή μέσω μηνυμάτων (SMS, Social Media κ.λπ.).
- Να μην πείθονται εύκολα σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που τους προτείνουν άγνωστα προς αυτούς άτομα, ιδιαίτερα δε, δίχως να δουν πρώτα τα προϊόντα αυτά.
- Να αποφεύγουν την προκαταβολή χρημάτων σε ιδιώτες πωλητές, τους οποίους δε γνωρίζουν, ακόμη και εάν αυτοί τους αποκαλύπτουν τα προσωπικά τους στοιχεία ή τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού και να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν εντοπίζουν αγγελίες πώλησης οχημάτων σε δελεαστικές τιμές, ως «ευκαιρία αγοράς».
- Να μην πείθονται εύκολα όταν άγνωστοι τους ζητούν να καταβάλλουν χρήματα για οφειλές, επείγουσες ανάγκες (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο) ή σοβαρά τροχαία ατυχήματα, που εμπλέκονται γνωστά ή συγγενικά τους πρόσωπα.
Σε κάθε περίπτωση παρακαλούνται οι πολίτες να ενημερώνουν άμεσα τις Αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης εις βάρος τους.
Επιπλέον πληροφορίες και συμβουλές για περιστατικά ηλεκτρονικών απατών υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος www.cyberalert.gr. καθώς και στην ιστοσελίδα https://www.hba.gr/ της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.