Ενθουσιάστηκαν όσοι παρακολούθησαν την παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος με τίτλο “Το παιδί με το καρπούζι” της φιλολόγου, Βίκυς Φαλάρα, την Παρασκευή 7 Απριλίου 2023, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λαμιέων, που διοργάνωσαν ο Όμιλος Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Φθιώτιδας, υπό την αιγίδα του Δήμου Λαμιέων.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν:
Α) Ο Πρόεδρος του Ομίλου Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων, Κώστας Τσιαλαφούτας, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής : «[…]Η συγγραφέας επιχειρεί μια κατάδυση αυτογνωσίας, η οποία θα προκύψει μέσα από ταξιδιωτικές θάλασσες, εξερευνήσεις και πρόσωπα που εμπλέκονται στο μυθιστόρημα.
«Να ζητάς πολλά από τον εαυτό σου και να περιμένεις λίγα από τους άλλους. Να ζητάς να βρεις προτερήματα στους άλλους και ελαττώματα στον εαυτό σου.», αναφέρει ο Δημοσθένης.
Αυτή την κατάδυση αυτογνωσίας την υλοποιεί με τον πρωταγωνιστή του μυθιστορήματος, τον Μάρκο, ο οποίος θα αγκυροβολήσει στην Αθήνα εργαζόμενος ως φωτογράφος σε γνωστό περιοδικό.
Δύο γεγονότα θα τον συγκλονίσουν ταρακουνήσουν και θα τον κάνουν να αναθεωρήσει τη στάση του για τη ζωή : Ο θάνατος στην άσφαλτο ενός παιδιού με το καρπούζι στην αγκαλιά του, που πριν λίγο είχε φωτογραφίσει στη λαϊκή αγορά και η συνάντησή του ξημερώματα με τον άστεγο Στρατή να κοιμάται στο παγκάκι.
Γνωρίζοντας το άλλο πρόσωπο της κοινωνίας, της φτώχειας και της δυστυχίας, παραιτείται από τον πλούσιο τρόπο ζωής του, εγκαταλείπει τις ανέσεις της μεγαλούπολης και επιστρέφει στην επαρχία, στη γη του παππού του, με μια μετάλλαξη του χαρακτήρα του, με μια στροφή στις αξίες της ζωής, στο σεβασμό της φύσης και της παράδοσης και στην αγάπη του στον άνθρωπο, δηλαδή στην ομορφιά της απλής και της ουσιαστικής ζωής.
Όλα αυτά τα μηνύματα περνά η συγγραφέας Βίκυ Φαλάρα με αφηγηματικό τρόπο, εντυπωσιακές εικόνες και ζωντανούς διαλόγους , που κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη.»
Β) Ο Εκπρόσωπος Μητροπολίτη Φθιώτιδας κ. Συμεών, Πρωτοσύγκελος Ι. Μητρόπολης Φθ/δας, Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στην αξία της λογοτεχνίας και του μυθιστορήματος, συνεχάρη τη συγγραφέα και ευχήθηκε καλή πορεία στο βιβλίο της.
Γ) Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Φθιώτιδας Μαρία Βε, η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής «[…] έχουμε την τιμή και τη χαρά να σας παρουσιάσουμε το νέο βιβλίο της συναδέλφου μας κας Βίκυς Φαλάρα ” Το παιδί με το καρπούζι”, το 3ο κατά σειρά μυθιστόρημά της από τις εκδόσεις Νησίδες.
Η αναστοχαστικη γραφή της συγγραφέως αποτυπώνει βιωματικά στιγμιότυπα της καθημερινότητας ενώ η γλώσσα της διαπνέεται από φρεσκάδα και ανθρώπινη ζεστασιά που συμπορεύεται με γνήσια λυρική έκφραση.
Κύρια θέματά της είναι η ανατροπή της ανθρώπινης μοίρας σε μια κοινωνία που επικρατεί ο εκφυλισμός των ηθών η πολιτισμική και πνευματική μετριότητα, η μετανάστευση η οικονομική κρίση κ.α
Η λογοτεχνία συναντάται με τις ανθρωπολογικές αναζητήσεις και ανησυχίες φέρνοντας μπροστά μας τον προβληματισμό για επιστροφή, για τον “νόστο” στην “κοινότητα” ως απάντηση σε ένα κόσμο που δοκιμάζεται και φθίνει ηθικά.
Η αισιόδοξη ενατένιση του μέλλοντος αντλεί από την καθάρια πηγή της λαϊκής μας παράδοσης και μας εμβαπτίζει στα νάματα της συλλογικότητας.
Αγαπημένη μας Βίκυ, σου ευχόμαστε να είσαι πάντα δημιουργική και παραγωγική.»
Δ) Με μήνυμά του, την εκδήλωση χαιρέτισε και ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Ηλίας Σανίδας τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής : «[…] Η κ. Βίκυ Φαλάρα είναι μια καταξιωμένη φιλόλογος – συγγραφέας και ο γενέθλιος τόπος της , όπου μεγάλωσε, εργάστηκε, δημιούργησε πολιτισμό και ζει μέχρι και σήμερα ,είναι τα Καμένα Βούρλα Φθιώτιδας.
Μέσα από την αφήγησή της, η συγγραφέας δίνει τη δική της απάντηση στα θέματα που προβληματίζουν τους νέους. Ως αντιστάθμισμα στα αδιέξοδα της νέας γενιάς προβάλλεται η σθεναρή διεκδίκηση των <<θέλω>> μας, ο ανθρωπισμός, η ειλικρίνεια και καθαρότητα στις διαπροσωπικές σχέσεις, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, ο καθημερινός αγώνας για τη γνώση του εαυτού μας.»
Για το βιβλίο μίλησε η Λαρισαία Εκπαιδευτικός – Συγγραφέας και Αντιπρόεδρος του Θεσσαλικού Θεάτρου, Ζωή Καλαφάτη, αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής : «[…]«Το παιδί με το καρπούζι» αναπαριστά την κοινωνική πραγματικότητα, διεισδύει καίρια σε παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας, αφήνοντας να περάσει αμασκάρευτη η κοινωνική αλήθεια, όποια κι αν είναι αυτή. Το βιβλίο αποτελεί κοινωνική μαρτυρία, γιατί η ίδια η συγγραφέας αντλεί τα ερεθίσματά της μέσα από το κοινωνικό καθημερινό γίγνεσθαι.
Η υπόθεση του μυθιστορήματος εξελίσσεται στα πρόσφατα χρόνια της μνημονιακής και οικονομικής κρίσης. Ο τραγικός θάνατος ενός παιδιού που τρέχει στη λαϊκή αγορά της πρωτεύουσας για να προφτάσει ένα καρπούζι που κατρακυλά στον δρόμο, συγκλονίζει τον εσωτερικό κόσμο ενός επαγγελματία φωτογράφου, ο οποίος αποφασίζει να τα εγκαταλείψει όλα αναζητώντας την αυτογνωσία.
Κύριο θέμα του βιβλίου είναι η εσωτερική δύναμη της ψυχής που ανατρέπει την ανθρώπινη μοίρα σε μια κοινωνία όπου βασιλεύει ο εκφυλισμός των ηθών, η πολιτιστική και πνευματική μετριότητα, η ανοχή και η αναλγησία.
Επιμέρους θέματα που θίγει η συγγραφέας: Η οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις στους νέους που αφορούν στο εργασιακό περιβάλλον, καθώς και στις προσωπικές σχέσεις. Η κρίση αξιών στις μεγαλουπόλεις, η ματαιοδοξία και το κυνήγι του χρήματος, η ανάγκη επιστροφής στην πρωτογενή γεωργική ανάπτυξη. Ακόμα η δύναμη της ανθρώπινης βούλησης για ριζική αλλαγή του τρόπου ζωής, η καταλυτική επίδραση του έρωτα, η υποδούλωση της γυναικείας αξιοπρέπειας, όπως και οι προκαταλήψεις στον μικρόκοσμο της επαρχίας. Προκαταλήψεις που έχουν να κάνουν με την ξενοφοβία, τον κοινωνικό ρατσισμό, την μη αποδοχή της διαφορετικότητας, με το μεταναστευτικό και το προσφυγικό πρόβλημα. Η συγγραφέας με την ευαίσθητη αλλά συνάμα δυναμική γραφή της προβάλλει έμμεσα επίσης τη θέση της σύγχρονης γυναίκας, αλλά και της γυναίκας του κοντινού παρελθόντος. Οι χαρακτήρες στο μυθιστόρημα συνθέτουν ένα κοινωνικό παζλ που στα κομμάτια του συναντάς «κάθε λογής καρύδι». Ανθρώπους αλλοτριωμένους χωρίς κανένα σκοπό στη ζωή, νέους ξεριζωμένους που παλεύουν για ένα μεροκάματο, νέους δημιουργικούς-πρότυπα με συλλογική δράση, οράματα κι ελπίδα. Κι ανθρώπους που είναι περιχαρακωμένοι στα φαντάσματα του παρελθόντος. Ο συναισθηματικός κόσμος των ηρώων της ιστορίας κλυδωνίζεται μέχρι τέλους από την αποδοχή και την απόρριψη. Η αξιοπρέπεια ως στάση ζωής, η αφύπνιση κι ο αέναος αγώνας για ένα καλύτερο αύριο αποτελούν καίρια μηνύματα του βιβλίου.
Η συγγραφέας στο έργο δίνει τη δική της απάντηση στα θέματα που προβληματίζουν τους νέους. Ως αντιστάθμισμα στα αδιέξοδα της νέας γενιάς προβάλλονται έμμεσα αναλλοίωτες και σταθερές αξίες, όπως η σθεναρή διεκδίκηση των «θέλω» μας, ο ανθρωπισμός, η καλοσύνη, η ειλικρίνεια και η καθαρότητα στις διαπροσωπικές σχέσεις, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, ο καθημερινός αγώνας για τη γνώση του εαυτού μας, η αγάπη για τον τόπο μας.».
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου διάβασαν αποσπάσματα οι φιλόλογοι Γιάννα Φουντούκη και Νάγια Σαμαρά, ενώ ακούστηκαν τραγούδια που αναφέρονται στο μυθιστόρημα σε μουσική επιμέλεια Μαρίας Βε.
Συμμετείχαν οι μουσικοί: Χριστίνα Χαμζάη (τραγούδι), Χαρά Τρίγκα (τραγούδι), Χρήστος Λέντας (κλαρίνο), Δημ. Ντενίδης (λαούτο, μπουζούκι), Νίκος Τρίγκας (κρουστά) και Μαρία Βε (Ακορντεόν).
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη συγγραφέα Βίκυ Φαλάρα, η οποία φανερά συγκινημένη ευχαρίστησε όσους την τίμησαν με την παρουσία τους, τους διοργανωτές, τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση και ιδιαίτερα τους μουσικούς και μαθητές του Μουσικού Σχολείου Λαμίας.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: Η Βουλευτής Φθιώτιδας Ελένη Μακρή – Θεοδώρου, οι πρώην Βουλευτές Θανάσης Μιχελής και Νίκος τσώνης, η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού Ευμορφία Ρουποτιά, η Πρόεδρος του Σωματείου «Φίλοι του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης» Βασιλική Λάζου, ο Πρόεδρος του Ομίλου Παράδοσης – Λαογραφίας Καμένων Βούρλων Δημήτρης Μεγαγιάννης και ο Διευθυντής του Ωδείου «Ρωμανός ο Μελωδός» της Ιεράς Μητρόπολης Φθιώτιδας, Δρ Μουσικολογίας Ανδρέας Ιωακείμ.
Πηγή mag24.gr