Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Μητροπόλεως σχετικό με Ιερά Κειμήλια εκ της Μικράς Ασίας, το οποίο εγκαινιάστηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Συμεών στις 18 Μαΐου τ.ε. παρουσία πολλών μαθητών και μαθητριών σχολείων της πόλεως, στο πλαίσιο εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων σε συνεργασία με το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) με διακριτικό τίτλο: «Η δύναμη του Μουσείου».
Η περιοδική αυτή Έκθεση Ιερών Κειμηλίων λειτούργησε στο ισόγειο του Πνευματικού και Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως στη Λαμία, στο αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης, και καθημερινά πολλοί μαθητές και μαθήτριες σχολείων διαφόρων βαθμίδων εκπαιδεύσεως της πόλεως Λαμίας, όπως του 5ου Λυκείου, του 7ουΓυμνασίου, του 6ου και 11ου Δημοτικών Σχολείων, του 20ουΝηπιαγωγείου, τα παιδιά του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιού «ΑΓΙΟΣ ΕΦΡΑΙΜ», καθώς και φοιτητές και φοιτήτριες του ΙΕΚ του ΟΑΕΔ Λαμίας, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα Ιερά Εκθέματα, τα οποία ήταν ένα αντιπροσωπευτικό από το πλήθος των Ιερών Κειμηλίων, που διαθέτει η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος, μία «πρόγευση», όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Συμεών, κατά την τελετή των εγκαινίων, του Μουσείου Εκκλησιαστικού Πολιτισμού, η ανέγερση του οποίου συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό.
Η ίδρυση του Μουσείου Εκκλησιαστικού Πολιτισμού έχει σκοπό την προβολή, την ανάδειξη της εκκλησιαστικής ιστορίας, την προώθηση της εκπαίδευσης, της έρευνας, της τεκμηρίωσης, της συντήρησης και της επικοινωνίας με την τοπική κοινωνία. Επίσης, σκοπός του Μουσείου είναι η περισυλλογή, διαφύλαξη, συντήρηση, έκθεση και προβολή των πάσης φύσης αντικειμένων που προβάλλουν την εκκλησιαστική τέχνη και ιστορία της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος και του τόπου.
Τα παιδιά καθώς και οι ενήλικοι, οι οποίοι κατά την διάρκεια της ημέρας κατά την λειτουργία της Εκθέσεως, επισκέφθηκαν την περιοδική Έκθεση ξεναγήθηκαν και ενημερώθηκαν λεπτομερώς από τους εθελοντές άμισθους συνεργάτες της Τεχνικής Υπηρεσίας της Μητροπόλεως, κ. Ηλιάνα Ζιώγα και κ. Αθανάσιο Αθανασιά, Μουσειολόγους, οι οποίοι επιμελήθηκαν του Μουσειολογικού και Μουσειογραφικού Σχεδιασμού του υπό κατασκευήν Μουσείου Εκκλησιαστικού Πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως, ενώ είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα σπάνιο video με πραγματικές εικόνες από την Καταστροφή της Σμύρνης και της Μικράς Ασίας, καθώς επίσης και μέσω της ειδικής εφαρμογής και των Barcode QR, να γνωρίσουν πολλές λεπτομέρειες που αφορούν τα Ιερά Κειμήλια, καθώς και να λάβουν μέρος σε διάφορες εικαστικές δράσεις όπως κατασκευή ψηφιδωτού κ.α.
Η κατασκευή ψηφιδωτού ήταν πολύ συναρπαστική και πρωτόγνωρη εμπειρία για τα παιδιά, όπως πολύ συχνά τόνιζαν, διότι τα περισσότερα παιδιά, για πρώτη φορά μάθαιναν για την ιστορία, αλλά και για τις τεχνικές κατασκευής ψηφιδωτού έργου.
Ως θέμα της εργασίας τους ήταν η κατασκευή του Σταυρού, ο οποίος κοσμούσε το περίτεχνο καμπαναριό της Αγίας Φωτεινής στη Σμύρνη, ένα έργο το οποίο μέσα από την φαντασία και την δεξιοτεχνία των παιδιών, αποτελούσε μοναδικό.
Τα έργα, τα οποία κατασκεύαζαν τα παιδιά, τα έπαιρναν μαζί τους, είτε για την προσωπική τους συλλογή, είτε για να κοσμούν τις αίθουσες των σχολείων τους.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών συχνά διέκοπτε το καθημερινό του πρόγραμμα και κατέβαινε από το γραφείο του για να ευλογήσει τα παιδιά, να τους προσφέρει τον πατρικό και αγαπητικό του λόγο, αλλά και να χαρεί την επικοινωνία μαζί τους, ενώ όπως τόνισε χαρακτηριστικά «το επόμενο πρόγραμμα στο Κατασκηνωτικό μας Κέντρο»!