Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, η συνάντησή του τη Δευτέρα με τον Πρόεδρο Μπάιντεν και η ομιλία του την Τρίτη στο πλαίσιο κοινής συνεδρίασης των δύο σωμάτων του Κογκρέσου, της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, αφενός αντικατοπτρίζουν την αυξημένη σημασία που έχει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή και αφετέρου καταδεικνύουν το κύρος του Κυριάκου Μητσοτάκη σε διεθνές επίπεδο, προς όφελος της χώρας.
Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον σε μία εξαιρετικά σημαντική συγκυρία, ως ο ηγέτης μιας χώρας με αυτοπεποίθηση, η οποία δεν ετεροκαθορίζεται, γνωρίζει τις θέσεις και τις επιδιώξεις της, είναι αξιόπιστος σύμμαχος ενώ λειτουργεί ως παράγοντας ασφάλειας, ειρήνης και σταθερότητας στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο και τη νοτιοανατολική Ευρώπη. Αυτά τα χαρακτηριστικά της Ελλάδας αναδείχτηκαν και με την απόφαση της Ουάσιγκτον να υπογράψει την τροποποίηση της πενταετούς πλέον Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.
Στην ευρεία ατζέντα της συνάντησης με τον Πρόεδρο Μπάιντεν θα συζητηθούν διεθνή και περιφερειακά ζητήματα που συνδέονται με τις τεκτονικές αλλαγές που είναι σε εξέλιξη και τις θέσεις των ΗΠΑ και της Ελλάδας. Η χώρα μας άλλωστε έχει ξεκάθαρο στρατηγικό προσανατολισμό και η πολιτική της εδράζεται σε σαφείς αρχές, όπως αποδείχτηκε και στην περίπτωση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Επί τάπητος θα τεθούν επίσης διμερή ζητήματα, στο πλαίσιο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης (συμπεριλαμβανομένου του σχήματος 3+1, το οποίο υποστηρίζεται ιδιαίτερα και από το Κογκρέσο). Η συζήτηση θα περιλάβει και τα ενεργειακά, καθώς η Ελλάδα μπορεί να γίνει κόμβος για τη μεταφορά φυσικού αερίου και καθαρής ενέργειας από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο προς τα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Ευρώπη, να συμβάλει ενεργά στην απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και στη διαφοροποίηση των οδεύσεων εφοδιασμού.
Σημειώνεται ότι η ιδιαίτερα τιμητική πρόσκληση για ομιλία στο Κογκρέσο απευθύνεται σε ξένους ηγέτες σε εξαιρετικές περιπτώσεις, συνήθως όταν πρόκειται για ηγέτες χωρών που είναι στρατηγικοί εταίροι των ΗΠΑ (για παράδειγμα το Ισραήλ, η Ινδία, η Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία) ή εξέχουσες προσωπικότητες (Μαντέλα, Βαλέσα κ.ά.).
Θα πρόκειται για την πρώτη ομιλία αυτού του είδους από το 2019 και η πρώτη μετά τo ξέσπασμα της πανδημίας. Έχει μεσολαβήσει μόνο μία εξ αποστάσεως εμφάνιση του Προέδρου της Ουκρανίας Ζελένσκι, ο οποίος μίλησε σε ανεπίσημη συνεδρίαση.
Οικονόμου στο Newsbomb.gr: Δεδομένες οι αναφορές ΗΠΑ στην τουρκική προκλητικότητα
τικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, έδωσε απαντήσεις στο Newsbomb.gr, σχετικά με το ταξίδι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον.
Συγκεκριμένα, σχετικά με την ατζέντα και τις προσδοκίες της ελληνικής πλευράς ο Γιάννης Οικονόμου απάντησε επικαλούμενος τις συνοδευτικές επιστολές του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας- ΗΠΑ, η οποία υπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία την Πέμπτη, ότι «η θέση των ΗΠΑ όσον αφορά την τουρκική προκλητικότητα και την παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων είναι δεδομένη».
«Άλλωστε και το κείμενο του κ. Μπλίνκεν που συνοδεύει την αμυντική συμφωνία Ελλάδας ΗΠΑ αναφέρεται ξεκάθαρα σε αυτά» πρόσθεσε ο Γιάννης Οικονόμου.
[adrotate group=”4″]
Όπως σημείωσε η ελληνική πλευρά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσουν όλα τα ζητήματα στο τραπέζι «και αυτά που αφορούν την Τουρκία» προσθέτοντας πως «το γεγονός ότι η επίσκεψη έχει το χαρακτήρα που έχει τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή αντανακλά το κύρος που έχει η Ελλάδα και στις ΗΠΑ και διεθνώς» ενώ αναμένεται να επιβεβαιωθεί εκ νέου το πολύ καλό επίπεδο των σχέσεων Ελλάδας- ΗΠΑ.
«Πάω στις Ηνωμένες Πολιτείες για να τιμήσω το βάθος των ιστορικών μας σχέσεων. Δύο δημοκρατίες που ακολούθησαν μία παράλληλη πορεία βρέθηκαν μαζί, στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Υπήρξαν στιγμές που οι Ηνωμένες Πολιτείες πλήγωσαν την Ελλάδα και Αμερικανοί Πρόεδροι ζήτησαν συγγνώμη για συμπεριφορές οι οποίες είχαν δραματικές επιπτώσεις για τα ελληνικά εθνικά ζητήματα. Αλλά η πορεία μας είναι μία πορεία παράλληλη και η Ελλάδα, σήμερα, είναι αξιόπιστος εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών» είπε την Πέμπτη στη Βουλή αναφερόμενος στην επίσκεψή του στις ΗΠΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Εκτός του προέδρου Μπάιντεν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει και να συνομιλήσει και με άλλους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης. Επίσης θα μιλήσει σε δεξαμενές σκέψεις, ενώ θα έχει επαφές με την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα. Σε αυτή την κρίσιμη χρονική συγκυρία η πρόσκληση του Αμερικανού προέδρου στον Έλληνα πρωθυπουργό είναι ιδιαίτερα σημαντική και σε πρώτη ανάγνωση δείχνει ότι οι ΗΠΑ μας θεωρούν αξιόπιστο παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Υπενθυμίζεται ότι μια ημέρα μετά τη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν στις 16 Μαΐου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στο Κογκρέσο μετά από πρόσκληση που απηύθυνε η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, στον Έλληνα πρωθυπουργό να με κυβερνητικές πηγές να επισημαίνουν ότι αντανακλά τον ενισχυμένο ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων και την αναγνώριση του υψηλού κύρους του Κυριάκου Μητσοτάκη διεθνώς.
Πηγή newsbomb.gr