Η μικροβιακή αντοχή (AMR) ήταν άμεσα υπεύθυνη για πάνω από 1 εκατομμύριο θανάτους το 2019 και ο αριθμός συνεχίζει να αυξάνεται. Εμφανίζεται όταν τα βακτήρια γίνονται ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, καθιστώντας τη θεραπεία των λοιμώξεων πιο δύσκολη – ή σε ορισμένες περιπτώσεις αδύνατη.
Μια επιστήμονας στη Φινλανδία, η Γουίντι Μουζιασάρι, είναι αποφασισμένη να βρει μια λύση για την αντιμετώπιση της σιωπηλής αυτής πανδημίας. Το 2018, μετά την ολοκλήρωση των διδακτορικών της σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, η Μουζιασάρι λάνσαρε το Resistomap – ένα εργαλείο που βοηθά τους γιατρούς και τους ερευνητές να παρακολουθούν την παγκόσμια κατανομή της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά στο περιβάλλον. Έκτοτε, η νεοφυής επιχείρηση έχει δημιουργήσει μια βάση δεδομένων με πάνω από 10.000 περιβαλλοντικά δείγματα σε 45 χώρες παγκοσμίως, μία από τις μεγαλύτερες του είδους της.
Ουσιαστικά, οι επιστήμονες του Resistomap συλλέγουν δείγματα από χώρους όπως εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού, νοσοκομεία και αγροκτήματα, για να ανιχνεύσουν βακτήρια που περιέχουν γονίδια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Για παράδειγμα, η Resistomap παρακολουθεί συνεχώς την ανθεκτικότητα των βακτηρίων στα νοσοκομεία και συνιστά προληπτικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσής τους. Αυτό το κάνει εγκαθιστώντας έναν αυτόματο δειγματολήπτη λυμάτων στο αποχετευτικό σύστημα της υγειονομικής μονάδας, ο οποίος συλλέγει δείγματα για έλεγχο στο εργαστήριο της εταιρείας στο Ελσίνκι.
Στη συνέχεια, τα δείγματα αναλύονται με τη χρήση ενός συστήματος qPCR υψηλής απόδοσης (μια τεχνολογία που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση του DNA) για την ανίχνευση και τον ποσοτικό προσδιορισμό των γονιδίων ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά. Στη συνέχεια, τα αποτελέσματα εμφανίζονται σε έναν διαδραστικό πίνακα ελέγχου, ο οποίος βοηθά τις υγειονομικές αρχές να εντοπίσουν πιθανές περιοχές στις οποίες θα πρέπει να παρέμβουν. Αλλά αυτό είναι μόνο η αρχή.
Η νεοσύστατη επιχείρηση εξασφάλισε 2 εκατ. ευρώ σε ένα γύρο αρχικής χρηματοδότησης, τα οποία θα χρησιμοποιήσει για να μετατρέψει την εταιρεία σε μια πλατφόρμα πληροφοριών βιοασφάλειας. Η πλατφόρμα αυτή θα περιλαμβάνει την ενσωμάτωση συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης, εμπεριστατωμένων γενετικών αποτελεσμάτων, προηγμένων μοντέλων πρόβλεψης και εξατομικευμένων συστάσεων για τη μείωση της εξάπλωσης της μικροβιακής αντοχής.
«Το όραμά μας πάει πέρα από τη μικροβιακή αντοχή και αποσκοπεί στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης πλατφόρμας βιοασφάλειας που θα αντιμετωπίζει ένα ευρύ φάσμα παθογόνων που προκαλούν ασθένειες, περιλαμβάνοντας τόσο εκείνα που έχουν ήδη εντοπιστεί όσο και εκείνα που παραμένουν ανεξερεύνητα», κατέληξε η ερευνήτρια.
ΠΗΓΗ: Engadget
www.ertnews.gr