Mελέτη από το Κέντρο Έρευνας Καρκίνου (κοινό κέντρο του CSIC και του Πανεπιστημίου της Σαλαμάνκα) αποκαλύπτει τον σημαντικό ρόλο που έχει ένα ένζυμο στην αντίσταση των όγκων στις θεραπείες. Η αναστολή αυτού του μορίου μέσω τεχνικών τροποποίησης RNA θα έκανε τις αντικαρκινικές θεραπείες πιο αποτελεσματικές.
Αυτό απέδειξαν ερευνητές σε δύο επιστημονικά άρθρα, το ένα από τα οποία επικεντρώθηκε στον προχωρημένο καρκίνο του προστάτη, το δεύτερο πιο κοινό νεόπλασμα στους άνδρες.
Η επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τη Sandra Blanco , ανακάλυψε ότι αυτό το ένζυμο, που ονομάζεται METTL1 , εκφράζεται σε μεγάλο βαθμό στον καρκίνο του προστάτη, ειδικά στα πιο προχωρημένα στάδια του όγκου. Η λειτουργία του METTL1 είναι να τοποθετήσει ένα χημικό σημάδι για να τροποποιήσει το RNA, το μόριο που επιτρέπει τη σύνθεση πρωτεϊνών από το DNA. Επομένως, εάν αυτό το ένζυμο ανασταλεί, δημιουργούνται μόρια RNA που δεν έχουν αυτό το σημάδι και που λειτουργούν ως ελεγκτές της πρωτεϊνικής σύνθεσης, επιβραδύνοντας επομένως την ανάπτυξη του όγκου.
Επιπλέον, η Blanco και η ομάδα της έχουν δείξει σε μοντέλα ποντικών με καρκίνο του προστάτη ότι η μείωση του METTL1 αυξάνει τη διείσδυση των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος στον όγκο. Αυτό το αποτέλεσμα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Molecular Cancer , βελτιώνει την αποτελεσματικότητα των θεραπειών που βασίζονται στην ανοσοθεραπεία και μετατρέπει αυτό το ένζυμο σε έναν πολλά υποσχόμενο θεραπευτικό στόχο, δηλαδή ένα μόριο προς το οποίο θα κατευθύνει τις μελλοντικές θεραπείες.
Ωστόσο, το METTL1 δεν εκφράζεται μόνο σε μεγάλο βαθμό στον καρκίνο του προστάτη, αλλά στους περισσότερους ανθρώπινους όγκους. Επομένως, σε άλλο άρθρο στο περιοδικό Oncogene, αυτοί οι ίδιοι ερευνητές αποκαλύπτουν ότι η αναστολή METTL1 αυξάνει την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων. Με άλλα λόγια, η συγκεκριμένη στόχευση αυτού του ενζύμου κάνει τα καρκινικά κύτταρα πιο ευαίσθητα στις θεραπείες, αποδυναμώνοντας την ικανότητά τους να αντιστέκονται. Οι ασθενείς θα μπορούσαν να τα πάνε καλύτερα με τα ίδια αντικαρκινικά φάρμακα.
“Τα ευρήματά μας ανοίγουν νέες δυνατότητες για την αντιμετώπιση όγκων που δεν ανταποκρίνονται πλέον στις συμβατικές θεραπείες χημειοθεραπείας“, εξηγεί η Sandra Blanco, η οποία ηγείται και των δύο μελετών. “Το ένζυμο METTL1 μπορεί να γίνει βασικός θεραπευτικός στόχος για τη βελτίωση των θεραπειών σε ασθενείς με καρκίνο. Επιτρέποντας να ξεπεραστεί η αντίσταση των καρκινικών κυττάρων στα φάρμακα», προσθέτει.
Από την άλλη πλευρά, από επιστημονική άποψη, αυτό το εύρημα δείχνει «την αυξανόμενη σημασία της επιτρανγραφικής στη θεραπεία του καρκίνου», εξηγεί ο ειδικός σε σχέση με τις τροποποιήσεις που υφίσταται το RNA, «και τη δυνατότητα των μοριακών αναστολέων της επιτρανγραφικής» όπλα ενάντια σε αυτή την ασθένεια». Στην πραγματικότητα, η επιστημονική κοινότητα διερευνά ενεργά νέους μοριακούς αναστολείς επιτρανογραφικών ενζύμων όπως το METTL1 ως πιθανές θεραπείες για τον καρκίνο, οι οποίες «θα μπορούσαν να φέρουν επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε αυτήν την ασθένεια», λέει.
Η έρευνα για το RNA αποκτά τεράστια σημασία στη βιοϊατρική. Η καλύτερη απόδειξη είναι το πρόσφατο βραβείο Νόμπελ Ιατρικής για το έργο των Katalin Karikó και Drew Weissman, οι οποίοι έθεσαν τα θεμέλια της γνώσης σχετικά με τις τροποποιήσεις του αγγελιοφόρου RNA που επέτρεψαν την ανάπτυξη εμβολίων κατά της νόσου COVID-19.
«Οι ανακαλύψεις τους βασίστηκαν στη χρήση των χημικών ιδιοτήτων των τροποποιήσεων RNA για την ανάπτυξη σταθερών και μακροχρόνιων εμβολίων RNA, ενώ, στην περίπτωσή μας, προσπαθούμε να ανακαλύψουμε την πραγματική φυσιολογική λειτουργία των τροποποιήσεων του RNA που υπάρχουν στους οργανισμούς και που σήμερα είναι εντελώς άγνωστες», λέει ο Blanco. «Στόχος μας, στο παθολογικό πλαίσιο του καρκίνου, είναι να αναπτύξουμε νέους θεραπευτικούς στόχους», καταλήγει.
Πηγή: RTVE.es
Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος
www.ertnews.gr