Το κορυφαίο φεστιβάλ κλασικής μουσικής της Ουκρανίας, ODESSA CLASSICS επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη με πέντε ξεχωριστές συναυλίες – αριστουργήματα του παγκόσμιου ρεπερτορίου και τη συμμετοχή σπουδαίων καλλιτεχνών.
Τρεις από αυτές τις συναυλίες θα υλοποιηθούν σε συμπαραγωγή του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης – μάλιστα μία σε συμπαραγωγή και με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης – ενώ δύο από τις συναυλίες του Φεστιβάλ θα φιλοξενήσει η Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ έχει ο διεθνώς καταξιωμένος Ουκρανός πιανίστας Alexey Botvinov, δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο Διευθυντής του ΚΩΘ, Γεώργιος – Ιούλιος Παπαδόπουλος.
Όλα τα έσοδα των συναυλιών θα διατεθούν για την στήριξη των πληγέντων του πολέμου στην Ουκρανία.
Την Τρίτη 14 Νοεμβρίου στις 21.00, η πρώτη συναυλία θα δοθεί στην Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης Μ2 του ΜΜΘ, με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Alexey Botvinov στο πιάνο, σε μία εκλεκτή συνεργασία με τον σπουδαίο βιολονίστα Daniel Hope. Οι δύο καλλιτέχνες συνεργάζονται διαρκώς και έχουν ήδη ηχογραφήσει τέσσερα CD για την εταιρεία Deutsche Grammophon. Σε ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει συνθέτες όπως Silvestrov, Schnittke, Pärt, Heggie και Elgar.
Η μεγάλη συναυλία του Φεστιβάλ θα δοθεί την επόμενη μέρα, 15 Νοεμβρίου στις 21:00, στην Αίθουσα Φίλων Μουσικής Μ1 του ΜΜΘ με τον Daniel Hope στο βιολί, τον Alexey Botvinov στο πιάνο, τη Μαρίνα Σάττι στο τραγούδι, σε συμπαραγωγή ΜΜΘ και ΚΟΘ, υπό τη Διεύθυνση του Daniel Geiss. Πρόκειται για ένα «ταξίδι» από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού με μουσική του Gershwin και του Weill, που καταλήγει στην Ελλάδα και τον Γιαννίδη, με τραγούδια όπως το «Παίξε Τσιγγάνε», «Πόσο λυπάμαι», «Ξύπνα αγάπη μου» κ.α.
Το Σάββατο 18 Νοεμβρίου η Ορχήστρα Δωματίου των Βρυξελλών θα βρεθεί στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ, ένα σύνολο εγχόρδων που δημιουργήθηκε πριν από 24 χρόνια και αποτελείται από έξι μουσικούς διαφορετικών εθνικοτήτων -ανάμεσά τους και ο Σίμος Παπάνας και θα παρουσιαστούν υπό τη διεύθυνση του Michael Guttman από την εποχή Μπαρόκ (Bach), μέσω του κλασικισμού (Haydn), μέσω του ρομαντισμού (Rossini) στον Piazzolla και τον Skoryk, σε ένα πολυποίκιλο πρόγραμμα.
Την αμέσως επόμενη μέρα στον ίδιο χώρο, ο Γερμανός πιανίστας Sebastian Knauer θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα που ξεκινά συμβατικά με κομμάτια από την κλασική και τη ρομαντική εποχή ( Mozart, Schubert, Beethoven), περνά στη Γαλλία με Satie και καταλήγει στον 20ό αιώνα με Gershwin και Copland.
Το φεστιβάλ ολοκληρώνεται τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου με δύο Έλληνες καλλιτέχνες, τον βαρύτονο ‘Αρη Αργύρη και τον Βασίλης Βαρβαρέσος στο πιάνο, οι οποίοι στην Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης Μ2 του ΜΜΘ θα παρουσιάσουν τη …μάχη δύο γιγάντων του ρομαντισμού, δηλαδή Wagner εναντίον Verdi με γνωστές τους άριες με …διαλείμματα από Liszt.
www.ertnews.gr
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Archives – ertnews.gr Read More