Ένα ευρύ πλέγμα παρεμβάσεων για όσους πλήττονται από την ενεργειακή κρίση και το «τσουνάμι» των αυξήσεων αναμένεται να ανακοινώσει στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτό επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Newsbomb.gr.
«Θα ήθελα να συστήσω υπομονή μέχρι τη ΔΕΘ. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι ζυγίζει και μετρά σωστά τα μέτρα, ως προς την αντοχή της οικονομίας μας και κυρίως ως προς την αποτελεσματικότητά τους. Αυτό κάναμε όλο το προηγούμενο διάστημα, αυτό κάνουμε και τώρα. Στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός θα δώσει απαντήσεις, θα ανακοινώσει μέτρα πολύ ουσιαστικής και αποτελεσματικής στήριξης πάντοτε μέσα στις αντοχές της οικονομίας μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.
«Προφανώς και υπάρχει ανάγκη για ουσιαστική στήριξη της κοινωνίας μας, άλλο όμως αυτό, άλλο μια ακατάσχετη παροχολογία η οποία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική μας σταθερότητα», πρόσθεσε.
Τα μέτρα που βρίσκονται στο «τραπέζι» της κυβέρνησης
Οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου είναι συνεχείς και το «κλειδί» για το ύψος του νέου πακέτου στήριξης είναι ο πλεονάζων δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται από την πολύ θετική πορεία του τουρισμού και την καλή εικόνα στα φορολογικά έσοδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να έχουν κλείδωσε το Fuel pass 3, η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και η νέα επιταγή ακρίβειας, ενώ δεν αποκλείεται οι νέες φοροελαφρύνσεις που βρίσκονται στο τραπέζι να ενεργοποιηθούν από το 2023. Στόχος των παρεμβάσεων είναι η ενίσχυση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων που πλήττονται από το κύμα των ανατιμήσεων.
Επίσης επί τάπητος βρίσκεται η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των εταιρικών κερδών από το 22% στο 20% από την επόμενη χρήση. Αξίζει να αναφερθεί πως τα φετινά κέρδη των επιχειρήσεων θα φορολογηθούν με συντελεστή 22% από 24%.
Σε ό,τι αφορά στον ΦΠΑ υπάρχει η σκέψη για μείωση των συντελεστών στο 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα, με διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστή στο 6%. Το συγκεκριμένο μέτρο έχει πολύ υψηλό δημοσιονομικό κόστος και γι’ αυτό μέχρι στιγμής δεν έχει κλειδώσει. Το οικονομικό επιτελείο ζυγίζει τα δεδομένα και μένει να αποδειχθεί αν στο πακέτο της ΔΕΘ ανακοινωθεί και μείωση του ΦΠΑ.
Παράλληλα αναμένεται παρέμβαση στο τέλος επιτηδεύματος, έναν φόρο που μπήκε επί εποχής Μνημονίων.
Έτσι μετά πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, εξετάζται το ενδεχόμενο το τέλος επιτηδεύματος να μειωθεί αρχικά κατά 30%-50% το 2023 και τελικά να καταργηθεί το 2024.
Εξαιτίας του τέλους επιτηδεύματος που ισχύει μέχρι σήμερα επαγγελματίες και επιχειρήσεις επιβαρύνονται με ποσά έως και 1.000 ευρώ τον χρόνο ανεξάρτητα από το ύψος των εσόδων τους ή αν παρουσιάζουν κέρδη ή ζημίες.
Στην περίπτωση που το τέλος επιτηδεύματος μειωθεί κατά 50% τα ποσά για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις θα διαμορφωθούν ως εξής:
- 400 από 800 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική δραστηριότητα και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους
- 500 από 1.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική δραστηριότητα και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους
- 325 από 650 ευρώ για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες σε 325 ευρώ.
- 300 από 600 ευρώ για κάθε υποκατάστημα
Πηγή Newsbomb.gr