Την παρακάτω ανάρτηση για την γιορτή της γυναίκας έκανε ο υποψήφιος Δήμαρχος Λαμιέων κ. Πανουργιάς Παπαϊωάννου.
“Μπορεί η 8η Μαρτίου να αποτελεί την Παγκόσμια Ημέρα εορτασμού της Γυναίκας όμως καθημερινά και αδιάκοπτα η γυναικεία συμμετοχή πρέπει να είναι διεκδίκηση και όχι “ποσόστωση”!
Κάθε μέρα πρέπει να αφιερώνεται τόσο στις γυναίκες που τολμούν, στις γυναίκες που αποτελούν έμπνευση, στις γυναίκες, που με τη δράση τους στο χώρο της εργασίας, της κοινωνίας, της οικογένειας, της διανόησης γίνονται «ορατές», αλλά και στις γυναίκες, που στους ίδιους χώρους και στα ίδια πεδία δράσης βάλλονται, στις γυναίκες «θύματα» της έμφυλης βίας, σε αυτές που δεν τυγχάνουν ίσων ευκαιριών, σε αυτές, που θέλουμε, να γίνουν δυνατές, χωρίς στην περίπτωση αυτή να αρκεί ένα απλό ευχολόγιο.
Παρά τα στερεότυπα υπάρχουν γυναίκες, που πρωτοστατούν και ηγούνται συλλογικών προσπαθειών. Εξάλλου όλες οι συλλογικές δράσεις, χρειάζονται τη γυναικεία οπτική.
Η γυναικεία συμμετοχή στους Θεσμούς και στη Διοίκηση, πρέπει να είναι διεκδίκηση και όχι «ποσόστωση».
Ο Δήμος είναι πεδίο αναδείξεως της αξίας της γυναικείας σύμπραξης, ίσως και ηγεσίας, είναι όμως και φορέας με καίριο ρόλο στην άμεση παρέμβαση και συνδρομή, όσων έχουν ανάγκη, όσων κινδυνεύουν, όσων χρειάζονται βοήθεια.
Σε μία εποχή απόλυτης έξαρσης της βίας κατά των γυναικών, βίας που φτάνει μέχρι τη στέρηση της ζωής, βίας κατά της σεξουαλικής ελευθερίας, βίας κατά της αυτοδιάθεσης, βίας κατά του “σκέπτεσθαι και του ζην ελευθέρως”, η όποια παρέμβαση πρέπει αφουγκράζεται τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου και να είναι ουσιαστική και αποτελεσματική.
Συγχρόνως δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι η βία δεν είναι μόνο η σωματική, βία είναι και το να ζεις μόνιμα στο φόβο, τη δυσφορία, τη δυστυχία, την υποτίμηση, τον περιορισμό της πράξης και της σκέψης. Υπάρχουν περιπτώσεις άσκησης βίας, υπό την κάλυψη μίας απατηλής νομιμότητας, όπου δεν μπορεί να υπάρξει παρέμβαση των διωκτικών ή των Δικαστικών Αρχών. Εκεί χρειάζεται στήριξη σε όλα τα επίπεδα, για να μπορέσει το άτομο, που υποφέρει, να σταματήσει, να δείχνει ανοχή και να αγωνιστεί, για να κατακτήσει την αξιοπρεπή διαβίωσή του.
Σε τοπικό επίπεδο ο πρώτος βαθμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχει τη γνώση αλλά και την άμεση πρόσβαση στη καρδιά του προβλήματος, πρέπει όμως να αποκτήσει και τα πλέον αποτελεσματικά μέσα.
Χρειάζεται μεταξύ άλλων:
• στήριξη και ενίσχυση των υφιστάμενων δομών με εξειδικευμένο προσωπικό
• ουσιαστική παρέμβαση σε προβληματικές περιπτώσεις
• εξασφάλιση πρόσβασης στην αγορά εργασίας, μέσω δημιουργίας ειδικών δομών ευρέσεως εργασίας
• δημιουργία ή εκσυγχρονισμός των δομών φύλαξης, εκπαίδευσης, περίθαλψης ανηλίκων θυμάτων οικογενειακής βίας, στελεχωμένων με το απαραίτητο εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό
• νομική στήριξη
• ενημέρωση του ατόμου για τα δικαιώματά του
• ενημέρωση των πολιτών, που και πως μπορούν να καταγγείλουν με αποτέλεσμα και ασφάλεια συμβάν ή συμβάντα διαρκούς κακοποίησης.
Η Ημέρα της Γυναίκας είναι ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών. Αρκεί για την αλλαγή; Όχι, είναι αυθόρμητα και μονολεκτικά η απάντηση. Είναι όμως μία ημέρα μνήμης, που ωθεί στην επαγρύπνηση, για τις υπόλοιπες 364 ημέρες του χρόνου. Και εμείς δεν μένουμε μόνο στη χθεσινή ημέρα για να εξυμνήσουμε τον αγώνα των γυναικών.”