ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιθανότατα αύριο οι ανακοινώσεις για τα μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας

Ακόμα και κατά τη διάρκεια της Πέμπτης (5/5) είναι πιθανό να ανακοινωθεί η νέα δέσμη μέτρων στήριξης από την κυβέρνηση. Οι συσκέψεις στο κυβερνητικό επιτελείο είναι διαρκείς, με το Newsbomb.gr να αποκαλύπτει την τελευταία από αυτές η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, παρουσία στενών συνεργατών του και υπουργών.

Όπως ανέφερε η πληροφόηση του Newsbomb.gr από αρμόδιες πηγές οι ανακοινώσεις, πάντως, «δεν αναμένονται σήμερα» και οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για εξαγγελίες την Πέμπτη (5/5). Μάλιστα, το «ψαλίδι» στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος – το οποίο αναμένεται στη δέσμη μέτρων που θα ανακοινωθεί από την κυβέρνηση – επιβεβαιώθηκε κι από την ανάρτηση του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη, το απόγευμα της Τετάρτης (4/5).

Μάλιστα, το απόγευμα της Τετάρτης (4/5), ήρθε και νέα επιβεβαίωση από κυβερνητικές πηγές. «Ύστερα από παρά πολλές συσκέψεις έχουν διαμορφωθεί οι τελικές προτάσεις για τις παρεμβάσεις στο ζήτημα του τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν πολύ σύντομα, ενδεχομένως και αύριο», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Συζήτηση στη Βουλή για την ενέργεια θα ζητήσει ο πρωθυπουργός μετά το ταξίδι στις ΗΠΑ

Συζήτηση στη Βουλή για τα θέματα ενέργειας αναμένεται να ζητήσει ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Βουλή θα συνεδριάσει για το θέμα μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις ΗΠΑ όπου θα έχει συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν.

Όπως αποκάλυψε νωρίτερα το Newsbomb.gr, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης πραγματοποιεί αλλεπάλληλες συσκέψεις για το πώς θα αντιμετωπιστεί η ακρίβεια στα τιμολόγια της ΔΕΗ και του φυσικού αερίου. Στόχος είναι η τιμή του ρεύματος να φτάσει στα επίπεδα του 2020.

Η κυβέρνηση ζητά ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για να τεθεί πλαφόν στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας αλλά δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει ακόμα και αν η ένωση δεν έρθει σε συμφωνία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αμαλίας Κάτζου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τους στενούς του συνεργάτες και τους αρμόδιους υπουργούς συζητούν και αποφασίζουν αυτή την ώρα το πλαίσιο στο οποίο θα διαμορφωθούν τα μέτρα τα οποία θα αποτελέσουν νέο ανάχωμα στις αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και της ενέργειας.

Τα μέτρα που είναι στο «τραπέζι» της κυβέρνησης

Το θέμα της παρέμβασης στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση με τον Κυριακό Μητσοτάκη να συνομιλεί σχεδόν καθημερινά με τον αρμόδιο υπουργό, Κώστα Σκρέκα, και πηγές να σημειώνουν ότι δεν αποτελεί είδηση ότι συναντάται ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Ενέργειας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου μελετούν τις επιμέρους λεπτομέρειες για το πακέτο των μέτρων στήριξης η φιλοσοφία του οποίου, όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, θα είναι διττή με παρέμβαση και στην χονδρική και στη λιανική.

Πρακτικά, δηλαδή, η κυβέρνηση φαίνεται να προσανατολίζεται στη λύση και να επιβληθεί πλαφόν στην χονδρεμπορική αλλά και να υπάρξει στήριξη απευθείας σε νοικοκυριά με τις πληροφορίες να θέλουν, μάλιστα, η επιδότηση να ξεπερνά τις 300 κιλοβατώρες όπως ισχύει, δηλαδή, μέχρι σήμερα.

Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση προτίθεται να επιβάλει «πλαφόν» στη χονδρεμπορική αγορά και συγκεκριμένα θα ορίσει ανώτατη τιμή πληρωμής των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας για τις ποσότητες που πωλούν στους παρόχους. Αυτή λέγεται ότι θα είναι στα 100 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και θα καλύπτει μέρος του κόστους ανάλογα με την τεχνολογία που χρησιμοποιούν οι εταιρείες για την παραγωγή ρεύματος (μονάδες φυσικού αερίου, λιγνιτικά εργοστάσια, υδροηλεκτρικοί σταθμοί, αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα). Το επιπλέον κόστος των ηλεκτροπαραγωγών θα αποζημιώνεται από εθνικούς πόρους.

Σε κάθε περίπτωση στόχος είναι να διατηρηθεί η ιδιαίτερα χαμηλή τιμή των 0,15 ευρώ ανά κιλοβατώρα για τις μηνιαίες καταναλώσεις κάτω των 300 κιλοβατώρων, όπως αυτή διαμορφώνεται μετά τις τρέχουσες κρατικές επιδοτήσεις.

Συνολικά η εκτίμηση που υπάρχει είναι οτι από την παρέμβαση θα ωφεληθούν περί τα 7,5 εκατομμύρια πολίτες με το σκεπτικό των μέτρων να στοχεύει στην μείωση της κιλοβατώρας από τα επίπεδα των 0,33-0,35 ευρώ (χωρίς την επιδότηση) και τα 0,21-0,27 ευρώ (με την επιδότηση) στα περίπου 0,15-0,16 ευρώ, στις τιμές, δηλαδή, που ίσχυαν το δεύτερο εξάμηνο του 2020 και το πρώτο εξάμηνο του 2021 προ της ενεργειακής κρίσης.

Όπως έχει γράψει, πάντως, το Newsbomb.gr αν οι τιμές ενέργειας συνεχίσουν να ανεβαίνουν τότε η παρέμβαση της κυβέρνησης θα συνεχιστεί και το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Το δεύτερο πακέτο, τελεί ακόμα υπό επεξεργασία ενώ για την κεντρική παρέμβαση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού πολλά θα εξαρτηθούν και από το εάν η Ευρώπη θα κάνει τελικά ένα συντονισμένο βήμα αντιμετώπισης του πανευρωπαϊκού προβλήματος που έστειλε τον Απρίλιο τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη στο 7,5% και στην Ελλάδα στο 9,4%.

Πηγή newsbomb.gr

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

To Top