Αυστηρά πρόστιμα που μπορούν να φτάσουν ακόμα και τα 5 εκατ. ευρώ προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, με στόχο την προστασία των καταναλωτών από αθέμιτες πρακτικές και παραπλανητικές προσφορές.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις διατάξεις που εισάγονται όσοι έμποροι δεν συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά στις εκπτώσεις, προσφορές και τη μη νόμιμη λειτουργία τις Κυριακές θα τιμωρούνται με πρόστιμο ίσο με το 1% του τζίρου της επιχείρησης και κατ’ ελάχιστον τις 10.000 ευρώ για όσους εμπόρους ακολουθούν παραπλανητικές πρακτικές με αύξηση του ποσοστού στο 3% για τους υπότροπους εντός πενταετίας.
Επίσης, ορίζεται πρόστιμο ίσο με το 2% του τζίρου της επιχείρησης και κατ’ ελάχιστον τις 20.000 ευρώ για όσους καταστρατηγούν το πλαίσιο για τη λειτουργία των επιχειρήσεων τις Κυριακές. Μάλιστα σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο υπολογίζεται στο 4% του τζίρου της επιχείρησης.
Επιπλέον:
- Θεσμοθετείται το χρονικό πλαίσιο για τις προσφορές και τις εκπτώσεις στο διάστημα από τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου έως και το τέλος Φεβρουαρίου για τις χειμερινές εκπτώσεις, στο διάστημα από τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου έως το τέλος Αυγούστου για τις θερινές και το πρώτο δεκαπενθήμερο Μαΐου και Νοέμβριου για τις ενδιάμεσες εκπτώσεις με δυνατότητα στον αντιπεριφερειάρχη ύστερα από γνωμοδότηση των δήμων και των εμπορικών συλλογών να καθορίζει τις περιόδους αυτές κάθε δύο χρόνια.
- Παρέχεται στον καταναλωτή η δυνατότητα, σε περιπτώσεις αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, να ζητήσει μείωση της τιμής ή να καταγγείλει τη σύμβαση.
- Εισάγονται νέοι ορισμοί για την ψηφιακή υπηρεσία, την επιγραμμική αγορά, τον πάροχο επιγραμμικής αγοράς, τη συμβατότητα, τις δυνατότητες λειτουργίας και τη διαλειτουργικότητα.
- Τροποποιούνται οι ρυθμίσεις σχετικά με τις απαιτήσεις ενημέρωσης για συμβάσεις εξ αποστάσεως και συμβάσεις εκτός εμπορικού καταστήματος.
- Εισάγονται ειδικές υποχρεώσεις ενημέρωσης για τον προμηθευτή για συμβάσεις που συνάπτονται σε επιγραμμικές αγορές, ως προς την ενημέρωση του καταναλωτή.
- Προβλέπεται η επέκταση της ισχύουσας περιόδου υπαναχώρησης των 14 ημερών σε περίοδο υπαναχώρησης 30 ημερών, για τις συμβάσεις που έχουν συναφθεί στο πλαίσιο μη προγραμματισμένων επισκέψεων από τον προμηθευτή στην οικία καταναλωτή ή εκδρομών που διοργανώνει προμηθευτής με στόχο ή αποτέλεσμα την προώθηση ή την πώληση προϊόντων στους καταναλωτές.
Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και διάταξη με την οποία ορίζονται τα όργανα αδειοδότησης για την άσκηση των μεταποιητικών δραστηριοτήτων, εντός της Ιεράς Κοινότητας Αγίου Ορους ενώ μεταφέρονται από τους δήμους στις περιφέρειες ορισμένες αρμοδιότητες σχετικά με τη λειτουργία των λαϊκών αγορών.
Πηγή newsbomb.gr