Η νέα γυναικοκτονία που έγινε στις 5 Μαΐου στην Καβάλα με θύμα μια νέα γυναίκα, μητέρα μικρών παιδιών, ήταν η τρίτη μέσα στο 2022.
Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία κατά των Γυναικοκτονιών, ο βίαιος χαμός της 43χρονης Αΐντα από το χέρι του συζύγου της «επαναφέρει με τον πλέον τραυματικό τρόπο το ζήτημα της αδράνειας, αλλά και της άρνησης αρμοδίων, σημαντικού αριθμού νομικών επιστημόνων και όχι μόνο, όσων κυρίως συνθέτουν το νομικό μας σύστημα, να αναγνωρίσουν και να αποδεχθούν αυτή την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας, που τα τρομοκρατικά, σεξιστικά και εξουσιαστικά χαρακτηριστικά της τη διαφοροποιούν από τις υπόλοιπες ανθρωποκτονίες».
«Για άλλη μια φορά αναρωτιόμαστε: Γιατί αρνούνται τον όρο “γυναικοκτονία” (femicide), που δέχεται ο ΟΗΕ, Η ΕΕ κι όλοι οι διεθνείς οργανισμοί;», συνεχίζει η ανακοίνωση. «Γιατί τσουβαλιάζουν και σμικρύνουν το φαινόμενο στους όρους “ανθρωποκτονία”, “έγκλημα πάθους”, κ.λπ. συσκοτίζοντας την έμφυλη διάστασή του; Δεν είναι προφανώς κάθε δολοφονία γυναίκας γυναικοκτονία, αλλά μόνον αυτή που γίνεται ακριβώς επειδή είναι γυναίκα. Τις περισσότερες φορές αποτελεί την κατάληξη μιας μακράς, βίαιης, συντροφικής σχέσης κι αυτό συνέβη στην Καβάλα, όπως και στη Λέσβο, στη Μάνη, στην Κρήτη, στη Φολέγανδρο, στην Αθήνα, παντού. Πως γίνεται και δεν αντιλαμβάνονται την ευρύτερη συσχέτιση του προβλήματος με την έμφυλη ανισότητα και τις διακρίσεις που τη συνοδεύουν;
[adrotate group=”3″]
»Η νέα γυναικοκτονία στην Καβάλα μας θυμίζει ακόμα, πως αυτού του είδους η βία δεν επηρεάζει μόνο γυναίκες, αλλά και παιδιά, οικογένειες, καθώς και τις κοινωνίες στο πλαίσιο των οποίων λαμβάνει χώρα το φαινόμενο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχουν δύο μικρά παιδιά κι όπως δείχνουν όλα τα επιστημονικά δεδομένα, κατά κανόνα, τα συγκεκριμένα παιδιά γίνονται εσωστρεφή, έχουν φοβίες, υποφέρουν από έλλειμμα επικοινωνίας και υστερούν στις σχολικές επιδόσεις, ενώ δεν αποκλείεται στην ενήλικη ζωή τους να γίνουν φορείς βίας».
Η Πρωτοβουλία κατά των Γυναικοκτονιών επανέρχεται, κατά συνέπεια, στο καθοριστικό για τις γυναίκες και τα κινήματά τους αίτημα της αναγνώρισης της γυναικοκτονίας ως σεξιστικού, τιμωρητικού εγκλήματος και την ένταξη του όρου στον Ποινικό Κώδικα. Επίσης, στα πάγια διαχρονικά αιτήματα, για τη λήψη όλων εκείνων των αναγκαίων πολιτικών και μέτρων που στοχεύουν, σύμφωνα και με όλους τους διεθνείς οργανισμούς, στην ενδυνάμωση των γυναικών, των δικαιωμάτων και των ελευθεριών τους, και με τη δημιουργία όλων των αναγκαίων δομών, έτσι ώστε όσες βιώνουν ή απειλούνται από βία που συνδέεται με το φύλο τους να είναι σε θέση να βρουν αποτελεσματικούς τρόπους για να τερματίσουν βίαιες σχέσεις και να προστατεύσουν τη ζωή τους.
Πηγή ertnews.gr