Με αφορμή τα 100 χρόνια από την Καταστροφή της Σμύρνης, διακεκριμένοι προσκεκλημένοι από την ακαδημαϊκή κοινότητα συμμετείχαν στην εκδήλωση με τίτλο «Remembering 1922: Τιμώντας τη μνήμη της Μικρασιατικής καταστροφής – Τιμώντας τις ρίζες του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος», που διοργανώθηκε τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022, από το ACG Institute for Hellenic Growth and Prosperity(Ινστιτούτο για την Ανάπτυξη και Ευημερία της Ελλάδας) και το ACGInstituteforHellenicCultureandtheLiberalArts (Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού και Φιλελεύθερων Τεχνών).
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Tobias Myers, Αναπληρωτή Καθηγητή Κλασικών Σπουδών στο Deree και Αναπληρωτή Διευθυντή του Ινστιτούτου ACG για τον Ελληνικό Πολιτισμό και τις Φιλελεύθερες Τέχνες, ο οποίος παρουσίασε το στρατηγικό σχέδιο ACG 150. Ο ίδιος τόνισε πως η Μικρασιατική Καταστροφή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη συγκρότηση του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, καθώς το ίδιο έχει τις ρίζες του στη Σμύρνη. Χαρακτηριστικά, ανέφερε πως «το παρελθόν είναι μαζί μας και το παρόν διαμορφώνει το μακρινό μέλλον».
Συντονίστρια του πάνελ που ακολούθησε ήταν η Ειρήνη Καραμούζη, αναπληρώτρια Καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Sheffieldκαι μέλος του Ινστιτούτου ACG για τον Ελληνικό Πολιτισμό και τις Φιλελεύθερες Τέχνες.
Ο Lou Ureneck, Καθηγητής Δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, κάτοχος της ακαδημαϊκής έδρας «Ελευθέριος Βενιζέλος»το2016 και συγγραφέας του βιβλίου Σμύρνη, Σεπτέμβριος 1922,ήταν ανάμεσα στους ομιλητές του πάνελ. Κάνοντας μία σύντομη αλλά γλαφυρή παρουσίαση στα γεγονότων του τραγικού εκείνου μήνα του 1922, οLouUreneckεπεσήμανε πως η καταστροφή της Σμύρνης αποτέλεσε την πρώτη γενοκτονία της σύγχρονης ιστορίας και, παράλληλα, το πιο οδυνηρό γεγονός στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας.
Με τη σειρά του, ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία επικεντρώθηκε στο κομμάτι της προσφυγικής εισροής στην Ελλάδα. Όπως ανέφερε, το ελληνικό έθνος μπόρεσε να αφομοιώσει τους πρόσφυγες μέσα σε μόλις μία γενιά, με τη βοήθεια των αμερικανικών φιλανθρωπικών οργανώσεων και της Κοινωνίας των Εθνών. Το μεγαλύτερο επίτευγμα της σύγχρονης Ελλάδας, σύμφωνα με τον Δρα Χατζηβασιλείου, ήταν πως κατάφερε να υποδεχθεί τους πρόσφυγες χωρίς να καταρρεύσει.
Ο Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών,τέως εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και Επικεφαλής Σύμβουλος & Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ινστιτούτου ACG για την Ελληνική Ανάπτυξη & Ευημερία, περιέγραψε την οικονομική αναταραχή στην Ελλάδα μεταξύ 1917-1932. Μέχρι το 1910, εξήγησε, η Ελλάδα ήταν ισχυρή οικονομικά, όμως το 1922 τα πράγματα χειροτέρεψαν αφού η χώρα χρειαζόταν βοήθεια για να εγκαταστήσει τους πρόσφυγες. Για να ανταποκριθεί, η Ελλάδα πήρε δάνειο και, σε συνδυασμό με την ανθρωπιστική βοήθεια, επένδυσε αρκετά στην ανάπτυξη των υποδομών της.Ο Δρ.Ψαλιδόπουλος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Οι Έλληνες δεχόμαστε κλοτσιές και χτυπήματα, αλλά, με κάποιον τρόπο, στεκόμαστε όρθιοι και συνεχίζουμε».
Συμπερασματικά, οι συμμετέχοντες στη συζήτηση επεσήμαναν ότι «το παρελθόν πρέπει να κρατηθεί ζωντανό στο παρόν, καθώς οι κοινωνίες δεν μαθαίνουν από την ιστορία και είμαστε προορισμένοι να κάνουμε τα ίδια λάθη».
ΕΛΛΑΔΑ – TheCaller Read More