Η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία στη Ρουάντα (International Day of Reflection on the 1994 Rwanda Genocide) θεσπίσθηκε με πρωτοβουλία της Αφρικανικής Ένωσης και υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 23 Δεκεμβρίου 2003, με σκοπό υπενθυμίσει στη διεθνή κοινότητα τη γενοκτονία στη Ρουάντα το 1994 και να συμβάλει στην καταπολέμηση παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον.
Τιμάται στις 7 Απριλίου κάθε χρόνο, με αφορμή τη μαζική εξόντωση της φυλής Τούτσι από τη φυλή Χούτου, η οποία άρχισε στις 7 Απριλίου 1994, μία μέρα μετά την κατάρριψη με πύραυλο του αεροπλάνου, που μετέφερε τον πρόεδρο της Ρουάντα, Ζουβενάλ Χαμπιαριμάνα, που ανήκε στη φυλή των Χούτου.
Οι σχέσεις των δύο κυρίαρχων φυλών της χώρας, που βρίσκεται στην Κεντρική Αφρική, ήταν πάντα τεταμένες κατά την διάρκεια της αποικιοκρατίας. Οι Χούτου, που αποτελούσαν την πλειονότητα του πληθυσμού της Ρουάντα, βρίσκονταν σε μειονεκτική θέση, σε σχέση με τους Τούτσι, που κατείχαν την πολιτική εξουσία. Οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο φυλών οδήγησαν στην εξέγερση των Χούτου και την κατάληψη της εξουσία το 1961, την περίοδο που η Ρουάντα ετοιμαζόταν να κηρύξει την ανεξαρτησία της από το Βέλγιο.
Ένα νέο κύμα αντιπαράθεσης ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και κορυφώθηκε το 1994 με την κατάρριψη του προεδρικού αεροπλάνου. Στις 7 Απριλίου, η σκληροπυρηνική μερίδα των Χούτου, που διαφέντευε την χώρα, εξαπέλυσε κύμα διωγμών και εκτελέσεων κατά των Τούτσι και των μετριοπαθών Χούτου, που επιδίωκαν την συμφιλίωση των δύο φυλών.
Η γενοκτονία της Ρουάντα, όπως έμεινε στην ιστορία,τερματίστηκε στις 15 Ιουλίου 1994 και κατά την διάρκειά της εξοντώθηκαν περί το 1.000.000 άτομα (περίπου το 20% του πληθυσμού της Ρουάντα, στη συντριπτική του πλειονότητα Τούτσι), υπό τα απαθή βλέμματα της διεθνούς κοινότητας και των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ.
Πηγή sansimera.gr