Ερώτηση προς το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων κατέθεσαν 50 Βουλευτές τουΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Σαρακιώτης, σχετικά με την υλοποίηση του «Αναπτυξιακού Νόμου» και την «αναπτυξιακή πολιτική» της Κυβέρνησης, η οποία έχει μείνει «στα χαρτιά» και δεν αγγίζει την πραγματική οικονομία.
Στην ερώτηση, η οποία κατατέθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας του Βουλευτή Μεσσηνίας του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αλέξη Χαρίτση, πραγματοποιείται αναφορά στη δήλωση του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη, σύμφωνα με την οποία «το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι ήδη πάρα πολύ μεγάλο όπως αποτυπώνεται στα επενδυτικά σχέδια που έχουν υποβληθεί και υποβάλλονται [μεταξύ άλλων και] μέσω του
καινούριου Αναπτυξιακού Νόμου»!
Σύμφωνα με τους 50 Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία: «Δημοσιεύματα στον Τύπο και σε ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για δεκάδες υπό σύσταση εταιρείες, οι οποίες, παρόλο που έχουν ενταχθεί στον Αναπτυξιακό Νόμο (οριστική υπαγωγή) ήδη από το 2020, δεν φαίνεται να διαθέτουν ακόμη και σήμερα τις απαραίτητες προϋποθέσεις, όπως η επιχειρηματική δομή ή το κεφάλαιο προκειμένου να προχωρήσουν τις σχετικές επενδύσεις.
Επιπλέον, ερωτηματικά προκύπτουν σχετικά με την φορολογική έδρα πολλών μετόχων εταιρειών, που εμφανίζονται εκτός Ελλάδας».
Για το συγκεκριμένο λόγο και καθότι πρέπει να παύσει η συσκότιση γύρω από τα ζητήματα της ανάπτυξης της χώρας, με φημολογούμενες «επενδύσεις» της Κυβέρνησης που δεν βλέπουμε ποτέ, οι 50 Βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησαν σαφή ενημέρωση της Εθνικής Αντιπροσωπείας, όσον αφορά τον αριθμό των εταιρειών, οι οποίες υπήχθησαν στον Αναπτυξιακό Νόμο, την πρόοδο της υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων, αλλά και τον αριθμό όσων εταιρειών δηλώνουν έδρα «φορολογικούς παραδείσους» εκτός Ελλάδας.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει σε δήλωσή του ο κ. Σαρακιώτης: «Ο Αναπτυξιακός Νόμος της Κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. προσέφερε απτά αποτελέσματα, καθώς υπήχθησαν σε αυτόν ειδικές κατηγορίες επιχειρήσεων, ενισχύθηκαν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι ΚΟΙΝΣΕΠ. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι από τις υπαχθείσες επιχειρήσεις στον εν λόγω νόμο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., 42,08% βρίσκονταν στην κατηγορία των πολύ μικρών, 28,79% των μικρών, 18,95% των μεσαίων
και 10,18% των μεγάλων. Στον αντίποδα, η σημερινή Κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει τον ιστό της πραγματικής οικονομίας και νομοθετεί για λίγους, που προσφέρουν λίγα. Διαφημίζει δήθεν “επενδύσεις”, οι οποίες είναι αβέβαιο αν θα έρθουν κάποια στιγμή στο μέλλον, εξαπατώντας συνειδητά τους Έλληνες πολίτες», ενώ καταλήγει αναφέροντας ότι:
«Η Κυβέρνηση της Ν.Δ., η Κυβέρνηση των “pass”, τέσσερα χρόνια τώρα, αδυνατεί να οικοδομήσει προϋποθέσεις σταθερής, συμπεριληπτικής και βιώσιμης ανάπτυξης. Η υγιής επιχειρηματικότητα χρειάζεται να πάρει ανάσα μέσα από την αποτελεσματική αξιοποίηση σειράς χρηματοδοτικών εργαλείων τα οποία σήμερα, είτε υποαξιοποιούνται, είτε παραμένουν αδρανή. Μέριμνα μας, την επόμενη ημέρα θα είναι οι επενδύσεις σε κρίσιμους στρατηγικούς τομείς της
οικονομίας, όπως η καινοτομία, μέσα από την οποία μπορεί να αναδειχθεί το εθνικό συγκριτικό μας πλεονέκτημα που δεν είναι άλλο από το ανθρώπινο κεφάλαιο μας. Καθότι, μόνο μία βιώσιμη, συμπεριληπτική και σταθερή ανάπτυξη είναι εκείνη που θα συμβάλει στην αύξηση του οφέλους και θα ευνοήσει τη δικαιότερη κατανομή του».