“Ένα βαρύ νόσημα, μία χρόνια διαταραχή με σημαντικό ρόλο στην ποιότητα ζωής, αποτελεί η ατοπική δερματίτιδα (ΑΔ). Ένα νόσημα το οποίο προσβάλλει άτομα κάθε ηλικίας από 3 μηνών έως 90 ετών και το οποίο για άνω του 50% των ασθενών συνοδεύεται από κνησμό 24ωρες το 24ωρο”.
Αυτό τόνισε ο κ. Σταμάτης Γρηγορίου, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Επίκουρος Καθηγητής Δερματολογίας – Αφροδισιολογίας Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α., Νοσοκομείο Αφροδισίων & Δερματικών Νόσων «Ανδρέας Συγγρός», στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου για την παρουσίαση της νέας ενημερωτικής εκστρατείας SKIP AD.
Η ατοπική δερματίτιδα είναι μία χρόνια κνησμώδης, φλεγμονώδης δερματοπάθεια που προσβάλλει περίπου το 20% των παιδιών και το 5 έως 10% των ενηλίκων. Συχνά, εμφανίζεται στη βρεφική ηλικία και στο 30% των ασθενών συνεχίζει και στην ενήλικη ζωή, ενώ μπορεί να εμφανιστεί στην ενήλικη ζωή και στην τρίτη ηλικία.
Η σημαντικότερη διαταραχή είναι η φλεγμονή που οδηγεί στην εμφάνιση ερυθρών βλαβών με πολλαπλές φυσαλίδες και έντονο κνησμό, ενώ το δέρμα γίνεται πιο παχύ στην περιοχή των βλαβών.
Η νόσος συνοδεύεται από εξάρσεις και υφέσεις. Οι πρώτες είναι πιο συχνές τον χειμώνα και συνοδεύονται από βλάβες που μπορεί να καλύπτουν το 5-10% του σώματος, αλλά να φτάσουν ακόμη και το 100%.
“Πέρα από τα σωματικά συμπτώματα, πολύ σημαντικό είναι και το ψυχολογικό βάρος που συνοδεύει την ατοπική δερματίτιδα: Η ΑΔ επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο σε βλέπουν οι άλλοι, ιδίως εάν τα εκζέματα βρίσκονται σε ορατές θέσεις, προκαλώντας μία πολυπαραγοντική επιβάρυνση στην ποιότητα ζωής”, συμπλήρωσε ο κ. Γρηγορίου, ενώ ο κ. Ρένος Βαμβακούσης, Πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών «Επιδέρμια» επεσήμανε ότι “η αρχή για τις αόρατες επιπτώσεις της ατοπικής δερματίτιδας είναι οι ορατές επιπτώσεις”.
Ο κ. Βαμβακούσης αναφέρθηκε στον μεγάλο αντίκτυπο της νόσου στην ψυχολογία των ασθενών και στη σημασία οι ασθενείς να γνωρίσουν τη νόσο και να εκπαιδευτούν.
Από χθες, είναι στον αέρα η νέα εκστρατεία ενεργοποίησης των ατόμων που ζουν με ατοπική δερματίτιδα με τίτλο «SKIP AD – Κάνε SKIP το βάρος της Ατοπικής Δερματίτιδας» μέσω της ιστοσελίδας www.skipad.gr.
Η εκστρατεία ενημέρωσης είναι μία πρωτοβουλία της AbbVie, της παγκόσμιας βιοφαρμακευτικής εταιρείας, που στόχο έχει να ενημερώσει, να ενδυναμώσει και να ενεργοποιήσει τους ασθενείς με ατοπική δερματίτιδα ώστε να επικοινωνήσουν και να επισκεφθούν τον εξειδικευμένο επαγγελματία Υγείας, τον Δερματολόγο, για την έγκαιρη διάγνωση και τον σχεδιασμό εξατομικευμένης θεραπείας που συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.
Θεραπεία
Τα καλά νέα ότι σήμερα έχουμε νέα φάρμακα για την ατοπική δερματίτιδα. Αν και ακόμα έχουμε κενά σχετικά με τον παθογενετικό μηχανισμό της νόσου, έχουμε αναπτύξει βιολογικά φάρμακα και μικρά μόρια που μπορούν να μειώσουν τις εξάρσεις και τον κνησμό, σημείωσε ο κ. Ευστράτιος Βακιρλής, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Επίκουρος Καθηγητής Δερματολογίας Α.Π.Θ., Α΄ Πανεπιστημιακή Δερματολογική Κλινική Α.Π.Θ., Νοσοκομείο Αφροδισίων & Δερματικών Νόσων Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Βακιρλής έκανε λόγο για μία δύσκολη νόσο, με πολυπαραγοντικό αιτιοπαθογένεια μηχανισμό, πιο υψηλό δείκτη βάρος από άλλες δερματοπάθειες και πιο δύσκολη στην αντιμετώπισή της, που προκαλεί προβλήματα στον ύπνο, στη συγκέντρωση, στο σχολείο και στην εργασία.
«Δυστυχώς, στη χώρα μας μέχρι και σήμερα δεν έχουμε καταφέρει να δώσουμε τη βαρύνουσα σημασία που αρμόζει σε αυτό το νόσημα, ώστε να μπορέσουν οι ασθενείς μας να λάβουν τη θεραπεία που θα τους ανακουφίσει από τα δυσμενή συμπτώματα της νόσου και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους.
Μέσω αυτής της καμπάνιας θεωρώ πως θα μπορέσουν να ευαισθητοποιηθούν και να κινητοποιηθούν οι ασθενείς, ώστε να συναποφασίσουν και να επιλέξουν με τον δερματολόγο τους την καταλληλότερη θεραπεία, τόσο από την άποψη της αποτελεσματικότητας, όσο και από την ασφάλεια που παρέχουν τα νεότερα φάρμακα», επεσήμανε.
Μέχρι σήμερα, οι θεραπείες που χρησιμοποιούντο για τη νόσο είτε αφορούσαν την ήπια νόσο (τοπικές θεραπείες, δηλ. Κρέμες), είτε είχαν όριο ως προς την ασφάλεια και τη διάρκεια χορήγησής τους (κορτιζόνη και κυκλοσπορίνη).
«Σήμερα, με τη βοήθεια των καινοτόμων θεραπειών που έχουμε στη διάθεσή μας μπορούμε να απαλλάξουμε τους ιδιαίτερα ταλαιπωρημένους ασθενείς μας, από τα βασανιστικά συμπτώματα της ατοπικής δερματίτιδας, καθώς και να αποκαταστήσουμε πλήρως την ιδιαίτερα διαταραγμένη ποιότητα ζωής τους», σημείωσε ο κ. Δημήτριος Σγούρος, Γενικός Γραμματέας ΕΔΑΕ, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Ακαδημαϊκός Υπότροφος Ιατρικής Ε.Κ.Π.Α., εκ μέρους του κ. Ιωάννη Μπάρκη, Δερματολόγου-Αφροδισιολόγου, Δρος Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α., Προέδρου Δ.Σ. της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ).
Skip AD
O κ. Γιώργος Παπαγεωργίου, Υπεύθυνος Επικοινωνίας και Διαλόγου με τους Συλλόγους Ασθενών για την Ανοσολογία, τόνισε:
«Στην AbbVie, οι ασθενείς είναι ο σκοπός μας και οι ανάγκες τους τροφοδοτούν το πάθος μας να προάγουμε την έρευνα στο πεδίο της δερματολογίας.
Η καμπάνια SKIP AD μπορεί να λειτουργήσει ως αρωγός έγκυρης πληροφόρησης των ασθενών με ατοπική δερματίτιδα και έρχεται να καλύψει ένα κενό που υπήρχε όλα αυτά τα χρόνια στον τομέα της ενημέρωσης, ενδυνάμωσης και ορθής διασύνδεσης ασθενών και δερματολόγων.
Η κατανόηση των συμπτωμάτων από τους ασθενείς με ατοπική δερματίτιδα μπορεί να προσφέρει δύο πράγματα: πρώτον, να μπορέσει ο ασθενής να επικοινωνήσει σωστά τις δυσκολίες που βιώνει στην καθημερινότητά του και δεύτερον να συναποφασίσει με τον γιατρό του την κατάλληλη διαχείριση της νόσου.
Το www.skipad.gr είναι πλέον διαθέσιμο σε όλες και όλους, και αποτελεί έναν θεμέλιο λίθο στην ενεργοποίηση των ασθενών».
ΥΓΕΙΑ – TheCaller Read More