Ένας νέος κινηματογραφικός θεσμός ξεκινάει και δεν είναι όπως οι καθορισμένοι. Συγκεκριμένα, ο «σύνδεσμος Metropolis» ανακοινώνει την πρώτη έκδοση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου «South Screens» (Écrans du Sud)», ενός οργανωμένου συστήματος προβολών ταινιών από ταινίες που δύσκολα βρίσκουν διανομή στη Βυρητό.
Αυτό το νέο κινηματογραφικό φεστιβάλ ξεπερνά κυριολεκτικά τα σύνορα, αφού οι φωνές των δημιουργών ταξιδεύουν μέσω των ταινιών από όλες τις ηπείρους δίνοντας χώρο στις ανείπωτες ιστορίες.
Με θέμα το την «Αλλαγή», αυτή η πρώτη έκδοση αντανακλά την ανάγκη των κινηματογραφόφιλων για νέες προοπτικές. Άνθρωποι που έρχονται αντιμέτωποι με σκοτεινές εποχές, ραγδαίες πολιτικές αλλαγές, ακραία βία, ατιμωρησία και αδικία, λένε τις ιστορίες τους από τους παραδρόμους της αφήγησης.

Χωρίς διαγωνιστικό τμήμα, η επιλογή των ταινιών είναι προϊόν… ανταλλαγής που προωθεί τη συζήτηση σε θέματα που ίσως να είναι και ταμπού.
Αυτή η πρώτη έκδοση του φεστιβάλ αποτελεί μια οργανική επέκταση υπαρχόντων προγραμμάτων, όπως το «Écrans du Réel» (Οθόνες του Ρεαλισμού – αφιερωμένο στα ντοκιμαντέρ), καθώς και επερχόμενων δράσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αντικατοπτρίζοντας το ενδιαφέρον των διοργανωτών για προβολή ταινιών με κοινωνικά ζητήματα που μας αφορούν όλους.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ διαρκεί δέκα ημέρες και περιλαμβάνει πάνω από είκοσι ταινίες από τέσσερις ηπείρους και τριάντα πέντε χώρες. Συγκεκριμένα, θα προβληθούν δέκα αραβικές ταινίες, πέντε αφρικανικές, τέσσερις ασιατικές και τρεις από τη Λατινική Αμερική.
Σχετικά με το Πρόγραμμα, το φεστιβάλ παρουσιάζει πολυαναμενόμενες ταινίες, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν αποσπάσει βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ ή έχουν κάνει πρεμιέρα σε διακεκριμένα φεστιβάλ, δίνοντας στο λιβανέζικο κοινό την ευκαιρία να τις απολαύσει. Όπως αναφέρουν και οι διοργανωτές, πιστεύουν «στη σημασία της παρουσίασης καλλιτεχνικά άρτιων και όμορφων ταινιών στο ευρύ κοινό».

Η ταινία έναρξης του προέρχεται από τη Βραζιλία και μας απασχόλησε περισσότερο όταν απέσπασε τρεις υποψηφιότητες για Όσκαρ. Το «Είμαι Ακόμη Εδώ» του Walter Salles, κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας, με την ολοκλήρωση της σαιζόν των βραβεύσεων.

Η ταινία διαδραματίζεται το 1971, σε μια Βραζιλία υπό αυστηρή στρατιωτική δικτατορία. Η Eunice Paiva, μητέρα πέντε παιδιών, αναγκάζεται να ξαναχτίσει τη ζωή της μετά από μια βίαιη κυβερνητική επιχείρηση που πλήττει την οικογένειά της. Βασισμένη στην αυτοβιογραφία του Marcelo Rubens Paiva, η ταινία αφηγείται την αληθινή ιστορία που συνέβαλε στην αποκάλυψη ενός σημαντικού αλλά κρυμμένου κεφαλαίου της βραζιλιάνικης ιστορίας.

Η ταινία λήξης, συνδέεται και με την Ελλάδα την ταινία συμπαραγωγής της ΕΡΤ του Mahdi Fleifel, με τίτλο «Σε Μια Άγνωστη Χώρα». Η ταινία αποτελεί συνέχεια του πολυβραβευμένου ντοκιμαντέρ του, “A World Not Ours”. Στην ιστορία, δύο νέοι, ο Shatila (Mahmoud Bakri) και ο Rida (Aram Sabah), δραπετεύουν από τον καταυλισμό Ain al-Hilweh (Λίβανος) προς την Αθήνα, όπου συγκεντρώνουν χρήματα για να αποκτήσουν πλαστά διαβατήρια με σκοπό να φύγουν από την πόλη.

Όταν ο Rida χάνει τα χρήματά τους «επενδύοντας» στον εθισμό του στα ναρκωτικά, ο Shatila καταστρώνει ένα ακραίο σχέδιο, προσποιούμενος τον διακινητή, προκειμένου να βγάλει τον εαυτό του και τον φίλο του από αυτή την απελπιστική κατάσταση. Η ταινία έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Καννών στην κατηγορία «Directors’ Fortnight» και προβλήθηκε πρόσφατα και στην Ελλάδα.

Ανάμεσα στις ταινίες προβάλλονται και οι ακόλουθες:
Το «Norah» του Tawfiq Al-Zaeedi, η πρώτη σαουδαραβική ταινία στην ιστορία που συμμετείχε στο Φεστιβάλ των Καννών στην κατηγορία «Un Certain Regard”» αποσπώντας ειδική μνεία της κριτικής επιτροπής.
Το «Inshallah a Boy» του Amjad Al-Rasheed από την Ιορδανία, που έγινε η πρώτη ιορδανική ταινία που έφτασε στο Φεστιβάλ Καννών (στην Εβδομάδα Κριτικής) και έχει διακριθεί σε πολλά διεθνή φεστιβάλ.
Το «The Mother of all Lies» της Asmae El Moudir από το Μαρόκο, που διαγωνίστηκε στις Κάννες στην κατηγορία «Un Certain Regard» και ήταν η επίσημη πρόταση της χώρας για τα Όσκαρ.
Το «Goodbye Juli» του Mohammed Kordofani από το Σουδάν, μια χώρα με περιορισμένη κινηματογραφική παραγωγή. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις Κάννες και ήταν και αυτό η επίσημη πρόταση της χώρας του για τα Όσκαρ.
Η Λιβανέζικη συμμετοχή περιλαμβάνει την ταινία «Disorder», μια συνεργασία των Wissam Charaf, Lucien Bourjeili, Bane Fakih και Areej Mahmoud.
Στις 11 Απριλίου, λίγο πριν την επέτειο των 50 χρόνων από τον Λιβανέζικο Εμφύλιο Πόλεμο, το φεστιβάλ θα προβάλει το “Green Line” της Sylvie Ballyot, που αναπαριστά με μινιατούρες τις αναμνήσεις της Fida Bizri από τον πόλεμο στη Βηρυτό.
Ανάμεσα στις ταινίες θα προβληθούν και οι ταινίες με τη σπουδαία καλλιτεχνική και φεστιβαλική πορεία:
«Ο Σπόρος της Ιερής Συκιάς» (Ιράν) του Mohammad Rasoulof.
«Mami Wata» (Νιγηρία) του CJ Obasi, βραβευμένο στο Sundance.
«Meeting with Pol Pot» (Καμπότζη) του Rithy Panh.
«Memoria» (Ταϊλάνδη) του Apichatpong Weerasethakul, νικητήρια ταινία του Βραβείου της Επιτροπής στις Κάννες.
Το φεστιβάλ διεξάγεται από 10 έως 19 Απριλίου 2025 στον κινηματογράφο Metropolis – Mar Mikhael, Βηρυτός.
Εισιτήρια είναι διαθέσιμα στο antoineticketing.com
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο metropoliscinema.net
www.ertnews.gr
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Archives – ertnews.gr Read More