City24.gr
Aa
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • FOOD & DRINK
  • LIFE & STYLE
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ
  • MAGAZINE
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • ΑΝΔΡΑΣ
    • FUN TIME
    • GOSSIP
Reading: Τα δύο τρόφιμα και το ρόφημα που δεν πρέπει να ξαναζεσταίνετε, σύμφωνα με διαιτολόγο 
Μοιράσου
City24.gr
Aa
Search
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • FOOD & DRINK
  • LIFE & STYLE
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ
  • MAGAZINE
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • ΑΝΔΡΑΣ
    • FUN TIME
    • GOSSIP
Have an existing account? Sign In
Follow US
City24.gr > LIFE & STYLE > Τα δύο τρόφιμα και το ρόφημα που δεν πρέπει να ξαναζεσταίνετε, σύμφωνα με διαιτολόγο 
LIFE & STYLE

Τα δύο τρόφιμα και το ρόφημα που δεν πρέπει να ξαναζεσταίνετε, σύμφωνα με διαιτολόγο 

Newsroom
Newsroom 16 Μαρτίου 2025
Ενημερώθηκε 2025/03/16 at 4:10 ΜΜ
Μοιράσου
Μοιράσου

Hands holding bowl full of spinach rice and topped with cilantro

Contents
ΣπανάκιΡύζιΤσάι

Τα περισσότερα νοικοκυριά τείνουν να ξαναζεσταίνουν ορισμένα τρόφιμα, που έχουν περισσέψει, κάτι που αποτελεί ένα βολικό τρόπο για να γλιτώσουμε χρόνο και κόπο από την προετοιμασία ενός φρέσκου φαγητού.

Ωστόσο, σύμφωνα με ειδικούς, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγουμε να τα ζεστάνουμε δεύτερη φορά, δεδομένου ότι ελλοχεύουν ορισμένοι κίνδυνοι για την υγεία μας.

Αυτό συμβαίνει, αφενός, διότι οι χημικές ενώσεις των συστατικών μπορούν να αλλάξουν όταν ξαναζεσταθούν, προκαλώντας την απελευθέρωση τοξικών ουσιών που συνδέονται με προβλήματα όπως, βλάβη στα νεφρά.

- Advertisement -
Ad image

Αφετέρου, αν αφήσουμε ορισμένα τρόφιμα να κρυώσουν, μπορεί στο μεσοδιάστημα, να αναπτυχθούν ορισμένα επικίνδυνα βακτήρια, όπως το E.coli και η λιστέρια.

Η διαιτολόγος Harini Bala μοιράστηκε ένα βίντεο στο προφίλ της στο TikTok με δύο τρόφιμα και ένα ρόφημα που θα πρέπει να αποφύγετε να ξαναβάλετε στο φούρνο μικροκυμάτων για την αναθέρμανση τους.

 

@dietitianharinibala #nutritionist ♬ Harini Bala

Σπανάκι

Το σπανάκι είναι ένα διάσημο φυλλώδες λαχανικό που περιέχει μια ουσία που ονομάζεται οξαλικό οξύ, η οποία είναι αβλαβής, όταν τρώμε το σπανάκι ωμό, δηλαδή σε ακατέργαστη μορφή.

Ωστόσο, σε περίπτωση που ξαναζεστάνετε το σπανάκι, το οξαλικό οξύ «κρυσταλλώνεται» και γίνεται «τοξικό». Σε υψηλές δόσεις, αυτή η ουσία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για να αναπτυχθούν πέτρες στα νεφρά, κάτι που μπορεί να επηρεάσει το ουροποιητικό σας σύστημα. Παράλληλα, το σπανάκι περιέχει νιτρικά άλατα, τα επίπεδα των οποίων αυξάνονται με το μαγείρεμα, σύμφωνα με διάφορες μελέτες.

Με την αναθέρμανση του λαχανικού – δηλαδή όταν ξαναζεστάνουμε το σπανάκι σε υψηλή θερμοκρασία – αυτά τα νιτρικά άλατα μετατρέπονται σε νιτροζαμίνες, δηλαδή ενώσεις που συνδέονται άμεσα με την εμφάνιση καρκίνου. «Μην ξαναζεσταίνετε το σπανάκι, απλά καταναλώστε το αμέσως μόλις το μαγειρέψετε» προέτρεψε η διαιτολόγος.

Ρύζι

Το πιο επικίνδυνο φαγητό για να ξαναζεστάνετε είναι το ρύζι. Όταν το μαγειρεμένο ρύζι κρυώσει– δηλαδή το τοποθετήσουμε στο ψυγείο-, μπορεί να περιέχει ένα βακτήριο που ονομάζεται Bacillus cereus (Βάκιλλος ο κηρόχρους). Το συγκεκριμένο βακτήριο σχηματίζει σπόρια (μικροσκοπικά κύτταρα) που συνήθως βρίσκονται στο έδαφος και τα λαχανικά, τα οποία είναι ανθεκτικά στην θερμότητα, συνεπώς, ακόμα και όταν ξαναζεστάνουμε το ρύζι, δεν εξαλείφεται ο κίνδυνος δηλητηρίασης.

Τα σπόρια του Bacillus cereus είναι συνήθως αβλαβή σε μικρό αριθμό, ωστόσο, όταν πολλαπλασιαστούν, λόγω ακατάλλης θερμοκρασίας, μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα, που περιλαμβάνουν διάρροιες, εμετούς, πυρετό, ναυτία, πόνο και κράμπες στο στομάχι.

Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένες οδηγίες που μπορείτε να ακολουθήσετε για να περιορίσετε τον κίνδυνο μόλυνσης, σύμφωνα με την διαιτολόγο: «Το ρύζι μπορεί να ξαναζεσταθεί αν το αποθηκεύσετε εντός δύο ωρών – μετά το μαγείρεμα – στο ψυγείο σε αεροστεγές δοχείο. Αλλά αν μαγειρεύετε το ρύζι σας το πρωί, αφήνοντάς το έξω, και το αποθηκεύετε στο ψυγείο το βράδυ για να το φάτε την επόμενη μέρα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σχηματιστεί το επικίνδυνο βακτήριο».

Το Bacillus cereus είναι ένας είδος βακτηρίου που συνήθως επηρεάζει κυρίως τα αμυλούχα τρόφιμα (π.χ. ρύζι, ζυμαρικά) και οδηγεί σε τροφική δηλητηρίαση με σοβαρές επιπτώσεις για τον οργανισμό, που συχνά αναφέρεται ως «σύνδρομο τηγανητού ρυζιού».

Τσάι

Το τσάι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα παγκοσμίως, που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε τανίνες. Οι τανίνες είναι μια ομάδα χημικών αντιοξειδωτικών ουσιών, οι οποίες συμβάλλουν στην απορρόφηση του σιδήρου που προέρχεται από διάφορες φυτικές τροφές, προστατεύοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα από ιώσεις.

Στις τανίνες αποδίδεται και η ξεχωριστή γεύση του τσαγιού. Όταν ξαναζεστάνουμε το τσάι, τότε οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του τσαγιού διασπώνται, ενώ, λόγω της αύξησης της ποσότητας των τανινών, το ρόφημα πρόκετιαι να γίνει πιο πικρό.

Η Bala προειδοποίησε επίσης ότι τυχόν «αδρανή βακτήρια» στο τσάι πρόκειται να γίνουν «ενεργά» με το ξαναζέσταμα, θέτοντας, έτσι, σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών.

To άρθρο Τα δύο τρόφιμα και το ρόφημα που δεν πρέπει να ξαναζεσταίνετε, σύμφωνα με διαιτολόγο  δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

​Lifestyle – NewsIT Read More 

Newsroom 16 Μαρτίου 2025
Μοιράσου το άρθρο
Facebook TwitterEmail Print
Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

You Might Also Like

LIFE & STYLE

Η Αθηνά Οικονομάκου παντρεύεται τον Μπρούνο Τσερέλα – Βίντεο με το μονόπετρο που της χάρισε

7 Ιουνίου 2025
LIFE & STYLE

Υρώ Μανέ: «Ο κόσμος κατάλαβε ότι η Καίτη Κωνσταντίνου ήταν ένα καθαρό πλάσμα σ’ αυτόν τον χώρο»

7 Ιουνίου 2025
LIFE & STYLE

Κατερίνα Γερονικολού: Χαλαρές στιγμές με τον Γιάννη Τσιμιτσέλη στην παραλία – Οι πόζες στο Instagram

7 Ιουνίου 2025
LIFE & STYLE

Μαρία Σολωμού: Πήγε σε συναυλία του Τζάστιν Τίμπερλεϊκ και φιλήθηκε στο στόμα τον Αντίνοο Αλμπάνη

6 Ιουνίου 2025

City24.gr

  • Προβληθείτε στο City24.gr
  • Αποστολή Δελτίων Τύπου
  • Επικοινωνία
  • A.M. eMedia: 14483
City24.gr

© 2025 City24.gr. All Rights Reserved. Developed & Hosted by 19CLOUDS

Removed from reading list

Undo
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?