Τα πλαστικά απορρίμματα στα ποτάμια μπορεί να επιτρέπουν σε επικίνδυνους παθογόνους μικροοργανισμούς να μετακινούνται προς τα κάτω του ρεύματος του ποταμού, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.
Η έρευνα, η οποία επικεντρώθηκε σε έναν ποταμό του Ηνωμένου Βασιλείου, διαπίστωσε ότι τα πεταμένα πλαστικά, τα ξύλινα μπαστούνια και το ίδιο το νερό αποτελούσαν έδαφος αναπαραγωγής για κοινότητες μικροοργανισμών, παρέχοντας ενδεχομένως δεξαμενή για βακτήρια και ιούς που είναι γνωστό ότι προκαλούν ανθρώπινες ασθένειες και αντοχή στα αντιβιοτικά.
«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι τα πλαστικά σε ποτάμια και λίμνες του γλυκού νερού μπορεί να συμβάλλουν στη μεταφορά πιθανών παθογόνων μικροοργανισμών και γονιδίων ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Βίνκο Ζαντζέλοβιτς του Πανεπιστημίου της Αντοφαγκάστα στη Χιλή.
«Αυτό θα μπορούσε να έχει έμμεσες αλλά σημαντικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία», δήλωσε στο AFP.
Η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά αποτελεί αυξανόμενη απειλή για τη δημόσια υγεία. Το 2019, οι λοιμώξεις που σχετίζονται με την ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά εκτιμάται ότι σκότωσαν 2,7 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.
Μέχρι το 2050 προβλέπεται ότι θα προκαλέσουν 10 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως, σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Microbiome.
Όταν το πλαστικό καταλήγει στο νερό, η επιφάνειά του κατακλύζεται μέσα σε λίγα λεπτά από τα κοντινά μικρόβια.
Οι ερευνητές βύθισαν δείγματα για μια εβδομάδα στον ποταμό Sowe στο Warwickshire και τα West Midlands της Αγγλίας, στη διαδρομή μετά από μια μονάδα επεξεργασίας λυμάτων.
Διαπίστωσαν σημαντικές διαφορές στις κοινότητες μικροβίων ανάλογα με το υλικό από το οποίο ελήφθη το δείγμα.
Ανησυχίες για το νερό
Τα υγρά απόβλητα πρέπει να υποβάλλονται σε επεξεργασία και απολύμανση για τη μείωση των μικροβιακών κινδύνων και των δυσμενών επιπτώσεων που μπορεί να έχουν στην ανθρώπινη και περιβαλλοντική υγεία.
Όμως τα δείγματα νερού που συνέλεξαν οι ερευνητές τον Φεβρουάριο του 2020 φιλοξενούσαν παθογόνους μικροοργανισμούς για τον άνθρωπο, όπως η σαλμονέλα, η Εσχέρια που είναι ευρύτερα γνωστή ως E.Coli και ο στρεπτόκοκκος που ευθύνεται για την φλεγμονώδη φαρυγγίτιδα.
Αυτό υπογραμμίζει «την επιτακτική ανάγκη για αυστηρότερη παρακολούθηση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων», δήλωσε ο Ζαντζέλοβιτς.
Εν τω μεταξύ, τα δείγματα πλαστικού και ξύλου προσέλκυσαν «ευκαιριακά» βακτήρια όπως η ψεύδο – aeruginosa και η aeromonas, που είναι γνωστό ότι αποτελούν κίνδυνο για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Η ψεύδο – aeruginosa, η οποία προκαλεί λοιμώξεις σε νοσοκομειακούς ασθενείς, βρέθηκε να είναι σχεδόν τρεις φορές πιο άφθονη στο «διαβρωμένο πλαστικό» που οι ερευνητές χειρίστηκαν ώστε να μοιάζει με τον τρόπο που το πλαστικό διασπάται στη φύση, σε σύγκριση με το ξύλο.
Το εν λόγω διαβρωμένο πλαστικό παρουσίαζε επίσης μεγαλύτερη αφθονία γονιδίων που ευθύνονται για την αντοχή στα αντιβιοτικά.
Τους τελευταίους μήνες, οι βρετανικές εταιρείες ύδρευσης έχουν δεχθεί πυρά για την άντληση ακατέργαστων λυμάτων στις υδάτινες οδούς του Ηνωμένου Βασιλείου και την υποτίμηση των περιστατικών ρύπανσης, προκαλώντας μεγάλη οργή του κοινού.
Τα ποτάμια είναι ο κύριος τρόπος με τον οποίο το πλαστικό εισέρχεται στους ωκεανούς του κόσμου, διοχετεύοντας ετησίως από 3,5 χιλιάδες τόνους έως 2,41 εκατομμύρια τόνους του τεχνητού υλικού στη θάλασσα.
Πηγή: AFP
www.ertnews.gr