Ο σωτήρας πολλών στρυμωγμένων ποδιών, το jet stream – (γρήγορο και μυτερό ρεύμα αέρα που ρέει από τα δυτικά προς τα ανατολικά και περιβάλλει την υδρόγειο) είναι γνωστό ότι αφαιρεί περίπου μια ώρα από τις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων από τη Δύση προς την Ανατολή.
Αυτή τη στιγμή, όμως, εργάζεται ιδιαίτερα σκληρά για τους ταξιδιώτες της οικονομικής θέσης, καθώς το jet stream πάνω από τον Ατλαντικό είναι τόσο ισχυρό που οι πτήσεις από τις ΗΠΑ προς την Ευρώπη φτάνουν σε ταχύτητες που ισοδυναμούν με αυτές του ήχου.
Σύμφωνα με τη NASA, ο ήχος ταξιδεύει με ταχύτητα περίπου 1224 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο σε «κανονικές συνθήκες στο επίπεδο της θάλασσας», δηλαδή λίγο πάνω από 661 κόμβους.
Τις τελευταίες 24 ώρες, τα επιβατικά αεροσκάφη που ταξίδευαν ανατολικά από τις ΗΠΑ διασχίζοντας τον Ατλαντικό έφτασαν τα 1252 χλμ/ώρα. Αυτό είναι λίγο πάνω από 320 χιλιόμετρα την ώρα πιο γρήγορα από τις κανονικές ταχύτητες πτήσης.
Όμως, αν νομίζετε ότι αυτοί οι χρόνοι πτήσης είναι αντίστοιχοι με το πολύπαθο Concorde, του οποίου οι ηχητικοί κρότοι συνήθιζαν να σηματοδοτούν το σπάσιμο του φράγματος του ήχου, ήρθε η ώρα να το ξανασκεφτείτε. Υπάρχει διαφορά μεταξύ της ταχύτητας στο έδαφος και της ταχύτητας στον αέρα (ενδεικτική ταχύτητα αέρα, ουσιαστικά η ταχύτητα του αεροπλάνου σε σχέση με τον αέρα γύρω του). Αυτές οι επιβατικές πτήσεις, όσο γρήγορες και αν ήταν, δεν έσπασαν το φράγμα του ήχου.
Ωστόσο, μείωσαν τους χρόνους πτήσης. Η πτήση 222 της Emirates από το Ντάλας στο Ντουμπάι έφτασε 57 λεπτά νωρίτερα την 1η Νοεμβρίου, έχοντας φτάσει σε μέγιστη ταχύτητα των 1250 χιλιομέτρων ανά ώρα, στα ανοικτά των ακτών του Νιουφάουντλαντ, σύμφωνα με τον ιστότοπο παρακολούθησης πτήσεων Flightaware.
Το jet stream εξηγείται
Το jet stream είναι ένας «πυρήνας ισχυρών ανέμων περίπου πέντε έως επτά μίλια πάνω από την επιφάνεια της Γης, που πνέει από τα δυτικά προς τα ανατολικά», όπως το περιγράφει το Met Office του Ηνωμένου Βασιλείου.
Είναι ο λόγος για τον οποίο οι πτήσεις προς τα ανατολικά τείνουν να είναι μικρότερες από τις πτήσεις προς τα δυτικά, με τις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων να παρουσιάζουν χρονικές διαφορές μιας ώρας ή και περισσότερο, ανάλογα με την κατεύθυνση του ταξιδιού.
Έντεκα χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια του πλανήτη ισοδυναμούν με περίπου 37.000 πόδια – πράγμα που σημαίνει ότι τα αεροσκάφη σε ύψος πτήσης γλιστρούν εύκολα στο ρεύμα του αεριωθούμενου αέρα.
Επίσης, είναι η ταχεία ψύξη του καιρού στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα που τώρα κατευθύνεται προς την Ευρώπη με τη μορφή της καταιγίδας Ciaran που ευθύνεται για την επιτάχυνση των ανέμων, σύμφωνα με τη μετεωρολόγο του CNN Σάρα Τονκς.
«Η έκρηξη ψυχρού αέρα αυτή την εβδομάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες αύξησε τη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών (ψυχρό!) και του Ατλαντικού Ωκεανού (θερμό!)”, λέει η ίδια.
«Αυτή η αύξηση της θερμοκρασιακής κλίσης ενισχύει την ταχύτητα του stream jet, το οποίο καθοδηγείται από τις θερμοκρασιακές διαφορές.
Το jet stream – (ρεύμα πίδακα) αναμένεται να συμβάλει στην ενίσχυση της καταιγίδας Ciaran, ενός συστήματος χαμηλών πιέσεων και δυνητικού κυκλώνα-βόμβα που αναμένεται να φτάσει στην Ευρώπη απόψε».
Ο μετεωρολόγος του CNN Ντέρεκ Βαν Νταμ πρόσθεσε: «Να θυμάστε, η ταχύτητα εδάφους είναι το πόσο γρήγορα ταξιδεύει ένα αεροπλάνο, σε σχέση με ένα σταθερό σημείο στο έδαφος σε σχέση με την ταχύτητα του αέρα η οποία είναι η ταχύτητα ενός αεροσκάφους σε σχέση με τον αέρα στον οποίο κινείται. Όπως και να έχει, τα αεροπλάνα αυτά εξοικονομούν χρόνο και χρήμα».
Όσο γρήγορες και αν είναι οι πτήσεις αυτή την εβδομάδα, έχουν λίγο δρόμο να καλύψουν τα ρεκόρ που είχαν σημειώσει οι πτήσεις πριν από την πανδημία.
Τον Φεβρουάριο του 2019, ένα αεροπλάνο της Virgin Atlantic πέταξε με ταχύτητα 1290 χλμ/ώρα από το Λος Άντζελες στο Λονδίνο, φτάνοντας την ανώτατη ταχύτητά του πάνω από την Πενσυλβάνια χάρη σε ένα ρεύμα αεριωθούμενων 320 χλμ/ώρα – αν και επιβραδύνθηκε σε μόλις1142 χλμ/ώρα μόλις έφτασε στον ωκεανό. Το αεροσκάφος – ένα Boeing 787 Dreamliner – έχει συνήθως ταχύτητα πλεύσης περίπου 900 χλμ/ώρα. Ο ιδρυτής της Virgin, Ρίτσαρντ Μπράνσον, το περιέγραψε ότι πετάει «ταχύτερα από οποιοδήποτε άλλο εμπορικό μη υπερηχητικό αεροπλάνο στην ιστορία».
Το ρεκόρ του καταρρίφθηκε την επόμενη χρονιά από ένα Boeing 747 της British Airways. Το jumbo της BA έφτασε τα 1327 χλμ/ώρα σε μια πτήση από τη Νέα Υόρκη στο Λονδίνο, μειώνοντας τον χρόνο ταξιδιού από περίπου επτά ώρες σε μόλις πέντε. Την ίδια ημέρα, ένα άλλο αεροπλάνο της Virgin Atlantic έκανε την ίδια διαδρομή με χρόνο ταξιδιού μόλις δύο λεπτά περισσότερο.
Πηγή: CNN
www.ertnews.gr