Τα φυτικά τρόφιμα περιλαμβάνουν φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και μια σειρά από «φυτοθρεπτικά συστατικά», τα οποία βοηθούν τα φυτά να προστατευτούν από παθογόνα και παράσιτα.
Ακολουθούν τέσσερις φυτικές τροφές που η έρευνα δείχνει ότι κάνουν καλό στην υγεία μας.
1. Ντομάτες
Οι ντομάτες είναι στην πραγματικότητα ένα φρούτο μούρων και όχι λαχανικό. Είναι πλούσιες σε βιταμίνη C και το καροτενοειδές λυκοπένιο. Τα καροτενοειδή είναι χρωστικές ουσίες που παράγονται από τα φυτά και τους δίνουν τα φωτεινά τους χρώματα. Μια ανασκόπηση έξι δοκιμών ζήτησε από τους συμμετέχοντες να καταναλώνουν προϊόντα ντομάτας που ισοδυναμούν με 1-1,5 μεγάλες ντομάτες ή 1-1,5 φλιτζάνια χυμό ντομάτας καθημερινά για έξι εβδομάδες.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι τα άτομα που το έκαναν αυτό είχαν μειωμένα επίπεδα τριγλυκεριδίων (ένας τύπος λίπους στο αίμα που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων), καθώς και χαμηλότερα επίπεδα ολικής και «κακής» χοληστερόλης, σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν ντομάτες. Αυτά τα άτομα είχαν επίσης αυξημένα επίπεδα «καλής χοληστερόλης».
2. Κολοκύθα
Η κολοκύθα είναι πλούσια σε βήτα-καροτίνη, ένα καροτενοειδές που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα και χρησιμοποιείται στην παραγωγή αντισωμάτων που καταπολεμούν τις λοιμώξεις. Χρειάζεται επίσης για τη διατήρηση της ακεραιότητας των κυττάρων στα μάτια, το δέρμα, τους πνεύμονες και το έντερο.
Μια ανασκόπηση παρατηρητικών μελετών διάρκειας πάνω από 10 έτη, εξέτασε τις συσχετίσεις μεταξύ του τι έτρωγαν οι συμμετέχοντες, των συγκεντρώσεων βήτα-καροτίνης στο αίμα τους και των αποτελεσμάτων υγείας. Αυτοί που είχαν την υψηλότερη πρόσληψη τροφών πλούσιων σε βήτα καροτίνη (όπως κολοκύθα, καρότα, γλυκοπατάτα και φύλλα λαχανικών) είχαν 8-19% χαμηλότερο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικό ή θάνατο από οποιαδήποτε αιτία σε σύγκριση με τα άτομα που είχαν τη χαμηλότερη πρόσληψη.
3. Μανιτάρια
Τα μανιτάρια είναι πλούσια σε ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Οι συνήθεις διαδικασίες του σώματος δημιουργούν οξειδωτικό στρες, το οποίο δημιουργεί «ελεύθερες ρίζες». Εάν δεν εξουδετερωθούν από τα αντιοξειδωτικά, μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή, να συμβάλουν στη γήρανση και στην ανάπτυξη ορισμένων μορφών καρκίνου.
Μια ανασκόπηση 17 μελετών έδειξε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν τα περισσότερα μανιτάρια είχαν 34% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν οποιοδήποτε τύπο καρκίνου σε σύγκριση με εκείνους με τη χαμηλότερη πρόσληψη.
4. Βρώμη
Η βρώμη είναι μια καλή πηγή βήτα-γλυκάνης, μια διαλυτή ίνα που φαίνεται ότι βοηθά στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. Σε 58 μελέτες όπου οι συμμετέχοντες τρέφονταν με ειδική δίαιτα που περιείχε περίπου 3,5 γραμμάρια βήτα-γλυκάνης την ημέρα, από τη βρώμη, τα επίπεδα «κακής» χοληστερόλης ήταν σημαντικά χαμηλότερα σε σύγκριση με τις ομάδες ελέγχου. Η επίδραση της βρώμης στην αρτηριακή πίεση έχει δοκιμαστεί σε πέντε δοκιμές παρέμβασης που έδειξαν μια μικρή, αλλά σημαντική, πτώση της αρτηριακής πίεσης.